• Top Stories

    Εγκαταλείποντας το Λονδίνο: Διαβάστε το εμπιστευτικό έγγραφο της Deutsche Bank


    Tο Λονδίνο είναι πιθανό να χάσει το “διαβατήριο” των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, και οι επενδυτικές τράπεζες που θα μεταφέρουν σύντομα τις δραστηριότητές τους σε κάποια άλλη χώρα του εξωτερικού θα επωφεληθούν από ένα “πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης”, σύμφωνα με εμπιστευτική ενημέρωση της Deutsche Bank.

    Το εσωτερικό σημείωμα, με τίτλο “Ενημέρωση Brexit”, το οποίο προοριζόταν για τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 5 Ιουλίου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι υπόλοιπες τράπεζες-ανταγωνιστές είναι πιθανό να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες, στις οποίες διατηρούν ήδη θυγατρικές όπως στην Ιρλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Εκπρόσωπος της Deutsche Bank αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

    Η Barclays και η Bank of America Merrill Lynch θα μπορούσαν να μετατοπίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στο Δουβλίνο, ενώ η Goldman Sachs έχει θυγατρικές στο Παρίσι και τη Φρανκφούρτη, τις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει προκειμένου να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά των 27 κρατών μελών, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το ίδιο σημείωμα. Η JP Morgan θα μπορούσε να μετατοπίσει τους πόρους της στο Λουξεμβούργο, όπου και διατηρεί θυγατρική εταιρεία.

    Αυτή είναι η κατανομή, σύμφωνα με την Deutsche Bank:

    DB1

    Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία της ΕΕ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να διατηρούν παραρτήματα στη Βρετανία, τα οποία δε χρειάζεται να κεφαλαιοποιούνται χωριστά από τη μητρική εταιρεία στο εξωτερικό. Ομοίως, οι τράπεζες που δεν ανήκουν στην ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη θυγατρική τους στο Λονδίνο προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε πελάτες σε ολόκληρη την ΕΕ.

    Η χρήση αυτού του τραπεζικού “διαβατηρίου”, το οποίο επιτρέπει στις τράπεζες του Λονδίνου να έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωζώνης θα μπορούσε να αποτελέσει παρελθόν μετά την ψηφοφορία του Brexit.

    Με κίνδυνο να χάσουν τη πρόσβασή τους στην ευρωπαϊκή αγορά, οι τράπεζες είναι πιθανό να επισπεύσουν την αποχώρησή τους από τη Μεγάλη Βρετανία, ασκώντας πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), να κάνει δεκτό το αίτημά τους.

    Αναμένεται επίσης πως θα υπάρξουν ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε προσλήψεις εργατικού δυναμικού σε τοπικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να επιδιώξει μείωση της φορολογίας καθώς και ένα πιο ευνοϊκό κανονιστικό πλαίσιο, προκειμένου να κάνει το Λονδίνο ένα πιο ελκυστικό χρηματοοικονομικό κέντρο.

    Αυτό είναι το κείμενο:

    DB2

    Την περασμένη εβδομάδα, o διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, προειδοποίησε πως η τράπεζά του πιθανότατα να αναγκαστεί να μετακινήσει χιλιάδες εργαζομένους της εκτός Μεγάλης Βρετανίας. Ο Richard Gnodde, συνεπικεφαλής της Goldman Sachs International, όταν ερωτήθηκε για τα μετά-Brexit σχέδια της Goldman Sachs, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετακίνησης ορισμένων ή και των 6.500 εργαζομένων που απαρτίζουν το εργατικό δυναμικό της τράπεζας στην Ευρώπη.

    Το σημείωμα προειδοποιεί ότι η Deutsche Bank, η οποία λειτουργεί ένα υποκατάστημα στο Λονδίνο, θα μπορούσε να χάσει την πρόσβαση σε πελάτες της ΕΕ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

    DB7

    Το σημείωμα δείχνει ότι η Deutsche Bank θεωρεί ως πιο πιθανή έκβαση των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, πως το πρώτο θα χάσει την πρόσβαση αυτή, καθώς η κυβέρνηση της Theresa May δεν θα αποδεχθεί τoν όρο της ΕΕ, ο οποίος αποτελεί και έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της ιθαγένειας της Ένωσης, και προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της ΕΕ και των μελών των οικογενειών τους από και προς τα σύνορα της Βρετανίας.

    Ακολουθεί παρακάτω το πως βλέπει η Deutsche Bank τα κύρια σενάρια να εκτυλίσσονται, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στο τέλος του έτους:

    DB4

    DB5

    Με τη Μεγάλη Βρετανία εκτός ΕΕ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να δημιουργήσουν θυγατρικές, αναγκάζοντάς τες να διοχετεύσουν επιπλέον κεφάλαια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μεγάλο μέρος των παραγώγων των ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά και των B2B δραστηριοτήτων τους έχουν ως έδρα το Λονδίνο. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Boston Consulting Group προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές τράπεζες πως θα πρέπει να επενδύσουν όχι λιγότερο από 40 δις ευρώ από τα κεφάλαιά τους, προκειμένου να διατηρήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στη μετά Brexit Βρετανία.

    Ωστόσο, το σημείωμα της Deutsche βασίζεται σε προβλέψεις και θεωρίες, ενώ συντάχθηκε λίγο μετά την ψηφοφορία για το Brexit. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποια θα είναι η τελική μορφή της συμφωνίας που θα συνάψει το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Παρ’ όλα αυτά το γεγονός και μόνο ότι μια μεγάλη επενδυτική τράπεζα όπως η Deutsche, εξετάζει μια μελλοντική προοπτική που δεν περιλαμβάνει τη Μ. Βρετανία, δείχνει ότι οι τράπεζες προετοιμάζονται για το τέλος μιας ιστορίας σχεδόν 1.000 ετών, εάν αυτό χρειαστεί, κατά την οποία το Λονδίνο αποτελούσε το κέντρο του διεθνούς εμπορίου και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/epithesi-chakers-sto-kentriko-pliroforiako-sistima-tis-wikileaks-iponies-gia-ton-erdogan/62391

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/nei-kanones-provlimata-stis-katathesis-opios-ferni-neo-chrima-diakini-elefthera/62168



    ΣΧΟΛΙΑ