• Κοινωνία

    ΕΦΕΤ: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε για τις πασχαλινές αγορές τροφίμων

    • NewsRoom
    πασχαλινό τραπέζι


    Εντατικοποιημένοι αναμένεται να είναι οι έλεγχοι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ) στα καταστήματα κατά την περίοδο του Πάσχα, στην προσπάθεια να αποφευχθεί η πώληση βρώσιμων προϊόντων, επικίνδυνων και ανθυγιεινών για τον άνθρωπο. Ο Ε.Φ.Ε.Τ έχει εκδώσει αναλυτική οδηγία προς του πωλητές τροφίμων, σχετικά με τα απαραίτητα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα προϊόντα που θέτουν προς πώληση. Ωστόσο, ο φορέας ελέγχου απευθύνεται και στους καταναλωτές, παρέχοντάς τους μια λίστα με συμβουλές, σχετικά με το τι να προσέξουν κατά τις πασχαλινές τους αγορές στα τρόφιμα.

    Είναι γνωστό ότι, τις ημέρες του Πάσχα, οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης και κατανάλωσης συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων, κυρίως ζωικής προέλευσης. Ως προς αυτά τα προϊόντα αυξημένης ζήτησης, οι καταναλωτές θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένα στοιχεία, όπως τη σωστή επιλογή τους, την έγκαιρη μεταφορά τους στο σπίτι, καθώς και τους ορθούς χειρισμούς στη συντήρηση στο οικιακό ψυγείο και στο μαγείρεμα. Έτσι θα αποφύγουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή.

    Αυτά τα οποία θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι καταναλωτές στις πασχαλινές τουw αγορές είναι:

    • Οι αγορές είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται σε επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, διότι αυτές οι επιχειρήσεις διαθέτουν νόμιμες άδειες.

    • Όταν αγοράζουμε κρέας, αυτό πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες, που τηρούν ορθά τις θερμοκρασίες ψύξης και όχι εκτός ψυγείου, ούτε εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα, μικρόβια και περιβαλλοντικούς ρύπους.

    • Πρέπει να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου, από όπου προμηθευόμαστε τρόφιμα.

    • Πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

    Σε ό,τι αφορά στην αγορά αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος πρέπει να προσεχθούν τα εξής:

    • Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα τιρκουάζ (λαμπρό κυανούν) και ωοειδές σχήμα.

    • Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό.

    • Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

    • Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστες, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.

    • Στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

    Ως προς την αγορά νωπών αυγών, ιδιαίτερη βάση πρέπει να δοθεί στα εξής κριτήρια:

    • Εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την ημερομηνία ωοτοκίας, την ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης και την ημερομηνία λήξης.

    • Διατηρούμε τα αυγά σε σκιερό και δροσερό χώρο, για να συντηρηθούν σωστά.

    Η επιλογή σοκολατένιων αυγών πρέπει να γίνει με τα ακόλουθα κριτήρια:

    • Για την αγορά σοκολατένιων αυγών, που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση σε σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

    • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων (καθώς μπορεί να προκληθεί πνιγμός σε παιδιά μικρής ηλικίας), στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος ή υγείας) και στην ημερομηνία ανάλωσης.

    Σημαντικές είναι οι επισημάνσεις για τις βαφές των αυγών:

    • Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών να είναι οι επιτρεπόμενες.

    • Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.

    • Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στη συσκευασία.

    Ο ελεγκτικός μηχανισμός εφιστά την προσοχή των καταναλωτών ως προς τις αγορές τροφίμων, που θα πραγματοποιήσουν κατά την πασχαλινή περίοδο, ενώ παράλληλα τους καλεί να απευθύνονται στον ίδιο τον φορέα (Ε.Φ.Ε.Τ), σε περίπτωση που διαπιστώσουν υποβαθμισμένα, ακατάλληλα ή αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής τους.

    Ο αριθμός, στον οποίο μπορούν να καλούν, ώστε να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά, εφ’ όσον υπάρξουν, είναι το 11717.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυξημένοι οι έλεγχοι στην αγορά λόγω Πάσχα – Που δίνεται ιδιαίτερη προσοχή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ξεκαρδιστικό βίντεο της Αστυνομίας για το Πάσχα και την οδήγηση (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο καιρός του Πάσχα: Η πρώτη επίσημη πρόβλεψη του Τάσου Αρνιακού (video)



    ΣΧΟΛΙΑ