• Top Stories

    Διεθνή συγχαρητήρια για την συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων


    Διεθνής ικανοποίηση επικρατεί για τη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων έπειτα από 27 χρόνια συζητήσεων και διαπραγματεύσεων. Τσίπρας και Ζάεφ δέχθηκαν συγχαρητήρια από Ευρώπη και ΗΠΑ για μια συμφωνία που, σύμφωνα με τους ίδιους, αλλάζει ολόκληρο το σκηνικό στα Βαλκάνια.

    Ανακοίνωση εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία αναφέρει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την «ιστορική συμφωνία», που θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία των δύο χωρών.

    Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μιλά με θετικά λόγια για την πολιτική βούληση που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη μακροχρόνια προσπάθεια του Μάθιου Νίμιτς.

    «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες» αναφέρει η ανακοίνωση.

    Συγχαρητήρια στους δύο πρωθυπουργούς έστειλε μέσω twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Χάρη σε σας το απίθανο γίνεται πιθανό» έγραψε, προσθέτοντας ότι ελπίζει για το καλύτερο.

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ μέσα από ανάρτησή του στο twitter μίλησε για μια ιστορική συμφωνία. Ευχαριστεί τους δύο πρωθυπουργούς για την βούλησή τους να λύσουν τη διαφωνία, η οποία όπως λέει επηρέασε την περιοχή επί μακρόν, ενώ καλεί τις δύο χώρες να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία.

    Ικανοποίηση εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν.

    Μογκερίνι και Χαν συγχαίρουν τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας», η οποία όπως τονίζουν, θα συμβάλει στην «μεταμόρφωση» ολόκληρης της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.

    Με γραπτή δήλωση, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του OHE του για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, χαιρετίζει θερμά την αναγγελία των δύο πρωθυπουργών και συγχαίρει τα μέρη «για την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών και την επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς».

    «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε μια περίοδο ενισχυμένων σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα μεταξύ των λαών τους. Στο πλαίσιο αυτό, με ενθαρρύνει η αφοσίωση και των δύο κυβερνήσεων για την επίτευξη αμοιβαίων οφελών για όλους τους πολίτες τους μέσω της δημιουργίας μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ως βάσης για εντατική συνεργασία σε όλους τους τομείς», αναφέρει στη δήλωσή του ο διεθνής μεσολαβητής.
    Αναφερόμενος στον δικό του ρόλο για περισσότερα από 20 χρόνια, αναφέρει πως ήταν τιμή του να είναι διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο μερών και απέτισε φόρο τιμής στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την ακλόνητη υποστήριξη και το βαθύ του ενδιαφέρον, καθώς σε άλλους συναδέλφους του στον ΟΗΕ για την πολύτιμη συμβολή τους στη διαδικασία. Αναφέρθηκε επίσης και στον αείμνηστο προκάτοχό του Σάιρους Βανς «του οποίου το σημαντικό έργο στα Βαλκάνια είχε διαρκή συμβολή στην ειρήνη στην περιοχή αυτή».
    «Ιστορική» χαρακτηρίζει την συμφωνία ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και συγχαίρει τις δύο κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι καταδείχθηκε «τι είναι δυνατό να συμβεί όταν διεθνώς συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας με υπομονή, λογική και σεβασμό».

    Ο Χάικο Μάας κάνει λόγο για μακρόχρονες και επίπονες διαπραγματεύσεις και τονίζει ότι «στο τέλος όμως ήταν η αποφασιστικότητα και το όραμα των δύο πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών τους που οδήγησαν στην επιτυχία». Τέλος, καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις και των δύο χωρών να συμβάλουν ώστε η συμφωνία να υλοποιηθεί.

    Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι και ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Συγχαίρω τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεβ και τους πολίτες των χωρών τους. Η ανανέωση της δυνατότητας ένταξης της γειτονικής χώρας (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., θα βοηθήσει επίσης το Κόσοβο και γενικότερα τα δυτικά Βαλκάνια» αναφέρει ο Χάσιμ Θάτσι σε μήνυμα του στο twitter.

    Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ράμους Χαραντινάι έγραψε στο twitter: «Συγχαίρω τον Ζάεφ και τον Τσίπρα για το όραμα και την επιμονή. Ελπίζω ότι όλα τα εναπομείναντα ανοικτά ζητήματα στα Βαλκάνια θα επιλυθούν με την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση».

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, έγραψε στο twitter: «Δύο προοδευτικοί ηγέτες γειτονικών χωρών έγραψαν ιστορία σήμερα κι έδειξαν στην ΕΕ και στον κόσμο πώς το όραμα και η βούληση να ξεπεραστεί το παρελθόν μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον ακόμα κι αν δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα! Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ζόραν Ζάεφ. Τα Βαλκάνια είναι σήμερα καλύτερο μέρος, σας ευχαριστούμε και τους δυο σας».

    Την συμφωνία χαιρέτισε και το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας υπογραμμίζοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ένταξη του γείτονά μας. «Η Βουλγαρία αναγνώρισε την Μακεδονία με το συνταγματικό όνομά της, τον Ιανουάριο του 1992 και το νέο όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως λόγος για πιθανή αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων ή για βλέψεις απέναντι στους γείτονες και συγκεκριμένα για τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία και την ταυτότητα τους»
    αναφέρει το υπουγείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας και επισημαίνει πως θα ζητήσει από τους δύο εταίρους, γειτονικές και φίλες χώρες, να εγγυηθούν ότι η συμφωνία μεταξύ τους θα εφαρμοστεί.

    Ικανοποίηση εξέφρασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, συγχαίροντας τις δύο πλευρές για την «αποφασιστικότητά τους να τερματίσουν αυτή τη μακρόχρονη διένεξη».

    «Ο Γενικός Γραμματέας προτρέπει όλους τους πολίτες και στις δύο χώρες να ενωθούν για να προχωρήσει η διαδικασία αυτή μπροστά. Επαναλαμβάνει τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να προσφέρουν κάθε απαραίτητη υποστήριξη, τόσο μέσω του προσωπικού του απεσταλμένου, όσο και μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών, ταμείων και προγραμμάτων του ΟΗΕ» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.

    «Ο Γενικός Γραμματέας είναι πεπεισμένος ότι η επίλυση αυτής της μακρόχρονης διένεξης θα έχει θετικές επιπτώσεις στην Ευρώπη και πέραν αυτής και ελπίζει ότι τα μέρη και σε άλλες παρατεταμένες διενέξεις θα αντλήσουν έμπνευση από αυτή την εξέλιξη και θα εργαστούν προς τη διευθέτησή τους μέσω διαπραγματεύσεων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» καταλήγει η ανακοίνωση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγουν πληγές τα «δώρα» Τσίπρα στην ΠΓΔΜ – Οι επόμενοι σταθμοί στη συμφωνία

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΝΔ: Εξετάζει το ενδεχόμενο για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης



    ΣΧΟΛΙΑ