• Top Stories

    Δεν είναι φάρσα: Η Μ. Βρετανία όντως οδεύει προς το Brexit 

    Nigel Farage, Επικεφαλής του κόμματος UKIP


    Τη Δευτέρα το βράδυ ανακοινώθηκαν τρεις δημοσκοπήσεις υποστηρίζοντας πως η έξοδος της Βρετανίας (Brexit) από την ΕΕ είναι πλἐον το πιο πιθανό σενάριο. Η πιθανότητα του Brexit έχει γίνει πραγματικότητα και βρίσκεται στο ‘peak’ της. Η ICM, εταιρία έρευνας κοινής γνώμης, διεξήγαγε τη δημοσκόπηση τηλεφωνικά και διαδικτυακά, καταλήγοντας στο προβάδισμα της ψήφου υπέρ της εξόδου (53/47%). Η ORB τηλεφωνικό poll έδειξε την ψήφο της εξόδου να υπερέχει κατά μία μονάδα (49/48%), και η YouGov καταλήγει σε προβάδισμα 7 μονάδων υπέρ του Brexit (46/39%).

    Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει την υποστήριξη του Brexit, παρουσιάζοντας σταδιακή άνοδο από τα μέσα Μαΐου:

    EU referendum polls

    Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της ICM θα έπρεπε να προξενούν ανησυχία καθώς εντοπίζουν όχι απλά μία ανωμαλία αλλά την αλλαγή της κοινής γνὠμης. Ενδέχεται η κοινή γνώμη να επηρεάστηκε μετἀ την πολύνεκρη επίθεση στο Ορλάντο το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τον Matt Singh, διάσημο δημοσκόπο, οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται ύστερα από μεγάλα γεγονότα μπορεί να προκαλέσουν κάποιες υπερβολές.

    Ενώ μέχρι στιγμής οι τηλεφωνικές και διαδικτυακές δημοσκοπήσεις έχουν παρουσιάσει διαφορετικά αποτελέσματα, πλέον τα δύο μέσα παρουσιάζουν την ενίσχυση της ψήφου υπέρ της εξόδου.

    Twitter-Sun-Leave-Brexit

    Δυστυχώς για τους υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ, η εφημερίδα The Sun έκανε έκκληση να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου. Πρόκειται για την πιο πολυδιαβασμένη εφημερίδα της χώρας, η οποία είναι γνωστή για τη δημόσια στήριξη που παρέχει σε ψήφους μείζονος πολιτικής σημασίας.

    Παρὀλες τις προβλέψεις που φέρουν τη Βρετανία εκτός της ΕΕ, η έξοδος δεν είναι σίγουρη ούτε δεδομένη. Ο Matt Singh υποστηρίζει πως η παραμονή είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο. Προς το παρόν η κοινή γνώμη τείνει προς την έξοδο, μερικές μόνο μέρες πριν το δημοψήφισμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/morgan-stanley-brexit-tha-dialisi-tis-agores-mesa-se-exi-mines/53311

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/giati-apechi-o-mitsotakis-apo-tin-epikerotita-tha-pai-avrio-stin-sigkentrosi/53279

     



    ΣΧΟΛΙΑ