• Top Stories

    Απάντηση στον τουρκικό «τσαμπουκά»: Συνεδριάζει εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

    • NewsRoom


    Εκτάκτως συγκαλείται σήμερα το πρωί του Εθνικό Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) μετά το μπαράζ προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας τις προηγούμενες ημέρες. Καθώς η Άγκυρα βγάζει τον εκνευρισμό της στο Αιγαίο λόγω της αδυναμίας της να ελέγξει όσα γίνονται στην ΑΟΖ της Κύπρου, η Αθήνα στέλνει μήνυμα ότι η προκλητικότητα δεν θα γίνει ανεκτή.

    Χθες το μεσημέρι το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για την σύγκληση του ΕΣΕΠ υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο. Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου, ανέφερε η ανακοίνωση, θα αποτελέσει η ενημέρωση επί κρίσιμων θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της επόμενης περιόδου, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

    Μέσω πηγών της, η Νέα Δημοκρατία διεμήνυσε πως αυτή τη φορά θα παραστεί στο ΕΣΕΠ και θα εκπροσωπηθεί από τον τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο. «Είναι αυτό που ζητούσαμε τόσο καιρό, ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης» ανέφεραν πηγές της Πειραιώς.

    Λίγο νωρίτερα, από το Ισραήλ, όπου βρισκόταν για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ο Αλέξης Τσίπρας έστελνε μήνυμα στην Άγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και  να ρίξει τους τόνους στο Αιγαίο. «Υπογράμμισα την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας

    Χθες το πρωί ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξαν πάνω από το Καστελόριζο, λίγη ώρα αφότου στρατιωτικό ελικόπτερο απογειώθηκε μεταφέροντας τον Πάνο Καμμένο και τους αρχηγούς ΓΕΣ και ΓΕΝ από τη Μεγίστη όπου διανυκτέρευσαν.

    Τα δύο τουρκικά μαχητικά F-16 εισήλθαν χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών και στις 8:43 έκαναν υπέρπτηση πάνω από το Καστελόριζο. Τα δύο τουρκικά μαχητικά πέταξαν σε ύψος 4.000 ποδών πάνω από τη νήσο Μεγίστη και ένα λεπτό αργότερα βγήκαν από το FIR Αθηνών.

    Λίγο πριν από την πτήση των δύο τουρκικών μαχητικών πάνω από το Καστελόριζο είχε απογειωθεί από το νησί ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και οι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ. Ο Πάνος Καμμένος με τον αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή (αρχηγός ΓΕΣ) και τον αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη (αρχηγός ΓΕΝ) διανυκτέρευσαν στη Μεγίστη. Το πρωί της Πέμπτης ελικόπτερο Σινούκ παρέλαβε τον κ. Καμμένο με τους δύο αρχηγούς για να τους μεταφέρει στη Ρόδο όπου προσγειώθηκαν περίπου στις 10.

    «Σήμερα όπως κάθε ημέρα οι πιλότοι της ΠΑ αναχαιτίζουν αποτελεσματικά τους Τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες» έγραψε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στο Twitter αναρτώντας βίντεο με πλάνα από το Καστελόριζο μέσα από το ελικόπτερο που τον μετέφερε από τη Μεγίστη στη Ρόδο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνεχίζεται ο τούρκικος «τσαμπουκάς»: Απειλές Ακάρ και υπερπτήσεις F-16 πάνω από ελληνικά νησιά (upd)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τον χαβά της η Τουρκία: «Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο» λέει ο Ακάρ



    ΣΧΟΛΙΑ