• Top Stories

    Agata Jakoncic (MSD): Όταν η κοινωνική ευαισθησία συναντά το πάθος για επιτυχία

    • Έφη Τσιβίκα

    Agata Jakoncic, διευθύνουσα σύμβουλος MSD για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα


    Είναι μια από τις ωραιότερες παρουσίες στο χώρο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, διαθέτοντας παράλληλα όλα εκείνα τα προσόντα που διακρίνουν μία ηγέτιδα.

    Ορμώμενη από προσωπικές και οικογενειακές εμπειρίες,  προσεγγίζει κοινωνικά ζητήματα με υψηλή ευαισθησία και βάζει το δικό της “λιθαράκι” στον αγώνα που δίνεται απέναντι σε παγκόσμιες κοινωνικές μάστιγες.

    Έχει επανειλημμένως εκφράσει το ενδιαφέρον της για την ελληνική κουλτούρα και την επιθυμία της να κατανοήσει την ακριβή έννοια της λέξης «φιλότιμο», ενώ δηλώνει ότι στην Ελλάδα έμαθε τι σημαίνει «πάθος».

    Η Agata Jakoncic, διευθύνουσα σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας MSD για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, με την πολυδιάστατη προσωπικότητά της, την πολυετή εμπειρία της και το πάθος της για επιτυχία, διανύει ήδη μια επιτυχημένη πορεία στη χώρα μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στο φαρμακευτικό κλάδο. Αυτό που τη διακρίνει είναι η απόλυτη προσήλωση στον στόχο της, που δεν είναι να άλλος από το να κάνει τη… διαφορά στην ηγεσία.

    Στο πλευρό των ευάλωτων

    Η Jakoncic πήρε μεταγραφή στη χώρα μας το Δεκέμβριο του 2016, μία περίοδο που η μεγάλη εισροή προσφύγων αποτελούσε ήδη τον «πονοκέφαλο» των Αρχών, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

    Μιλώντας για το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) της MSD «MSD for Mothers», αναφέρεται συχνά στην «προσωπική» σχέση που έχει με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, δίνοντας μια πιο προσωπική διάσταση στους στόχους του προγράμματος. Αφορμή, η τραγική ιστορία της γιαγιάς της, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

    «Η οικογένειά της ζούσε σε ένα σπίτι στα σύνορα της Αυστρίας και της Ιταλίας. Μια μέρα οι στρατιώτες τους επέβαλαν να το αδειάσουν και να φύγουν, δίνοντάς τους δυο ώρες προθεσμία.

    Η γιαγιά μου και οι δύο αδελφές της, που ήταν ηλικίας 2 και 5 ετών, εγκατέλειψαν το σπίτι με τη μητέρα τους Μαρία.

    Ο Άλμπερτ, ο πατέρας τους, βρισκόταν στη Γαλικία και όταν επέστρεψε βρήκε το σπίτι γεμάτο στρατιώτες.

    Η οικογένεια αναγκάστηκε να ζήσει υπό άσχημες συνθήκες, χωρίς γάλα, χωρίς νερό. Και οι δύο αδελφές της γιαγιάς μου πέθαναν, ως αποτέλεσμα του υποσιτισμού και άλλων προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

    Θυμάμαι, όταν άκουγα αυτή την ιστορία, όντας νεαρή κοπέλα, δεν καταλάβαινα τη σοβαρότητα του θέματος.

    Την καταλαβαίνω, όμως, πολύ καλά τώρα», ανέφερε πρόσφατα στην παρουσίαση του προγράμματος ΕΚΕ της MSD.

    Το MSD for Mothers είναι μία παγκόσμια πρωτοβουλία της εταιρίας, που στοχεύει στη μείωση της μητρικής θνησιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, στη χώρα μας, υλοποιείται το πρόγραμμα «Μητέρα και Παιδί» από τους Γιατρούς του Κόσμου. Κατά τα έτη 2016-2018 παρείχε γυναικολογικές υπηρεσίες σε 42.339 γυναίκες και σε 3.742 εγκύους, στηρίζοντας τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι ανασφάλιστοι, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και οι μειονότητες.

    « Πολλοί θεωρούν τη μητρική θνησιμότητα ένα ζήτημα που αντιμετωπίζεται στον τρίτο κόσμο. Δεν είναι έτσι. Όταν η κρίση των προσφύγων έπληξε την Ευρώπη, υπήρχε πραγματική ανάγκη υποστήριξης εκείνων που έφταναν στην Ελλάδα – ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων», ανέφερε η Jakoncic.

    Η εμπειρία από την Ελλάδα

    Με καταγωγή από τη Σλοβενία, η  CEO της MSD Greece, έχει ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία, εκφράζοντας το ενδιαφέρον της για τον ελληνικό πολιτισμό και τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων. Όπως η ίδια δηλώνει, στη χώρα μας έμαθε τι σημαίνει «πάθος», ενώ μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι η κατανόηση της καθόλα ελληνικής λέξης «φιλότιμο».

    « Έχω μάθει ότι όταν μιλάμε για Έλληνες, μιλάμε για ήθος, πάθος και λόγο. Αν ο λόγος  μου, η αξιοπιστία και το ήθος μου βρίσκονταν σε καλό επίπεδο,  εδώ έμαθα τι σημαίνει πάθος. Έμαθα περισσότερα για τη σημασία και την ομορφιά των εμπνευσμένων ανθρώπων, αγγίζοντας τις καρδιές και τις ψυχές τους, κάνοντας τους να θέλουν να είναι μέρος του ταξιδιού για την επίλυση ενός προβλήματος που αντιμετωπίζουν», έχει δηλώσει στο πλαίσιο συνέντευξης με το CEO Club Greece.

    «Επίσης, μαθαίνω σπουδαία πράγματα από τον ελληνικό πολιτισμό. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι το “φιλότιμο”. Προσπαθώ, λοιπόν, να καταλάβω τι σημαίνει η λέξη “φιλότιμο”».

    Οι γυναίκες στην ηγεσία

    Ως επαγγελματίας δεν κρύβει ότι έχει υψηλούς στόχους και θέλει να είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά στην ηγεσία. Παρότι, όπως έχει δηλώσει, αντιμετώπισε αρκετές προκλήσεις στην καριέρα της, δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει ότι θα τα καταφέρει.

    Μιλώντας για τη θέση των γυναικών σε ηγετικά πόστα, υποστηρίζει ότι, αν και υπάρχει τεράστια βελτίωση τα τελευταία χρόνια, χρειάζεται ακόμη να καταβάλουν λίγη παραπάνω προσπάθεια προκειμένου να πείσουν και να εισακουστούν.

    Ως επικεφαλής θα ήθελε να κάνει τη διαφορά, συμβάλλοντας σε μια καλύτερη ζωή για όλους. Όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για την κοινωνία, για την εταιρία, για τον άνθρωπο, για το περιβάλλον.

    Η Agata Jakoncic έχει περισσότερα από 20 χρόνια εργασιακής εμπειρίας σε αμερικανικές εταιρίες, σε διάφορους διεθνείς ρόλους.

    Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στην MSD Ελλάδας, μία από τις τρεις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες στη χώρα, ενίσχυσε τις επιδόσεις και ενέπνευσε τους εργαζομένους με έναν σύγχρονο και πρωτοποριακό τρόπο σκέψης, ο οποίος τοποθετεί την κοινωνία, τους ασθενείς και τον άνθρωπο στο επίκεντρο της επιχειρηματικής λειτουργίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υπό την καθοδήγησή της και τη βελτιστοποίηση που επέφερε, η MSD Greece διακρίθηκε ως Best Place to Work, με αργυρό βραβείο από το Ινστιτούτο Εταιρικής Υπευθυνότητας, ενώ έχει, επίσης, διακριθεί ως μία από τις πιο βιώσιμες εταιρίες στην Ελλάδα.

    Παρά τα εμπόδια που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, είναι αποφασισμένη να μην τα παρατήσει ποτέ. Η ίδια έχει δηλώσει, ότι ακόμα και όταν οι πιθανότητες να πάει κάτι καλά είναι μόλις 1%, θα το διεκδικήσει, κλείνοντας τα αφτιά στην εσωτερική φωνή που της λέει να κάνει πίσω.

    «Υπάρχει ένας μικρός άνθρωπος μέσα σου που φοβάται και σε σαμποτάρει. Με αυτόν τον μικρό άνθρωπο είσαι σε διαρκή αντιπαράθεση. Όταν του επιβληθείς, τότε έχεις πετύχει», δηλώνει η Jakoncic.

     



    ΣΧΟΛΙΑ