• Pharma & Health

    MSD: Οι κλινικές μελέτες, η Ιατρική Ακριβείας και τα καινοτόμα εμβόλια

    Agata Jakoncic, CEO της MSD για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα

    Agata Jakoncic, CEO της MSD για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα


    Η φαρμακευτική εταιρεία MSD συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών κορυφαίων στην Ελλάδα.

    Διακρίνεται για τις ανοσοογκολογικές της θεραπείες, καθώς και για τα εμβόλιά της.

    Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία «τρέχει» κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετέχουν ασθενείς και από την Ελλάδα και πολλά καινοτόμα σκευάσματα είναι σε φάση ΙΙΙ.

    Αυτά επεσήμαναν τα στελέχη της εταιρείας σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους. Ειδικότερα η Agata Jakoncic, γενική διευθύντρια Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, ανέφερε ότι το σύστημα νοσεί και ότι υπάρχει χώρος να ανθίσει περαιτέρω η καινοτομία.

    «Η MSD Ελλάδος διακρίνεται στον τομέα της Ογκολογίας και ειδικά στην Ανοσοογκολογία, αλλά και στον τομέα των εμβολίων. Έχει αναπτύξει 11 από τα 16 εμβόλια, που προορίζονται για παιδιά και 9 από τα 12 εμβόλια, που προορίζονται για ενήλικες», είπε η κα Jakoncic.

    Κλινικές μελέτες και Ιατρική Ακριβείας

    Η σημασία των κλινικών μελετών για την βελτίωση της υγείας των ασθενών, καθώς και για τη συμβολή τους στην ελληνική οικονομία είναι γνωστή και αναγνωρισμένη. Επιπλέον η Ιατρική Ακριβείας ή εξατομικευμένη Ιατρική κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, καθώς συνιστά διεθνή τάση και έρχεται να καλύψει τις μεμονωμένες ανάγκες ασθενών, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

    Σε αυτούς τους τομείς η MSD ξεχωρίζει, δίνοντας ελπίδα και σε Έλληνες ασθενείς, που δίνουν καθημερινά τη μάχη τους με πολύ συγκεκριμένα νοσήματα, κερδίζοντας επιπλέον χρόνια ζωής, με ποιότητα.

    Η φαρμακοβιομηχανία μετρά ήδη 51 κλινικές μελέτες στη χώρα μας, οι 41 από τις οποίες αφορούν στην Ογκολογία.

    Η εξέλιξη… από το μέλλον αφορά σε ένα νέο θεραπευτικό εμβόλιο για το μελάνωμα. Επιπλέον σε καινοτόμες θεραπείες από του στόματος για την υπερχοληστεριναιμία και σε υποδόριες θεραπείες για ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn.

    Επανάσταση ενάντια στη χοληστερόλη

    Η αυξημένη χοληστερόλη, που δεν πέφτει με τις κλασικές θεραπείες και σχετίζεται με πλείστα όσα καρδιαγγειακά προβλήματα, είναι ένα από τα πεδία, στα οποία έχει συντελεστεί πραγματική επανάσταση.

    Είναι σε εξέλιξη κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ για ένα νέο φάρμακο για την υπερχοληστεριναιμία. Η καινοτομία έγκειται στο ότι αυτό θα είναι το πρώτο φάρμακο σε αυτή την κατηγορία, που θα λαμβάνεται από το στόμα και δεν θα είναι σε ενέσιμη μορφή.

    Επιπλέον θα κοστίζει πολύ φθηνότερα, ακριβώς γιατί θα είναι σε μορφή χαπιού. Αν όλα πάνε καλά, υπολογίζεται ότι το σκεύασμα θα έρθει στα ελληνικά φαρμακεία το 2026.

    Δοκιμάζουν εμβόλιο mRNA για το μελάνωμα

    Παράλληλα περίπου 8-14 Έλληνες ασθενείς δοκιμάζουν στο πλαίσιο κλινικής μελέτης ένα νέο θεραπευτικό εμβόλιο για προχωρημένο μελάνωμα, προϊόν συνεργασίας της MSD και της Moderna.

    Το νέο εμβόλιο σχετίζεται άμεσα με την Ιατρική Ακριβείας και στις κλινικές μελέτες συμμετέχουν τέσσερα Κέντρα στη χώρα μας, δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη,  δύο ιδιωτικά και δύο δημόσια.

    Αφού οι χειρουργοί αφαιρέσουν τον όγκο από τον ασθενή, προχωρούν σε ανάλυσή του (υπάρχουν 34 διαφορετικοί «στόχοι») και ανάλογα με την ανιχνεύσιμη πρωτεΐνη παρασκευάζεται ένα ξεχωριστό εμβόλιο για κάθε ασθενή.

    Οι ασθενείς, που συμμετέχουν στην ελπιδοφόρα μελέτη, έλαβαν εννέα δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου μαζί με το φάρμακο pembrolizumab – ο εν λόγω συνδυασμός μπορεί να επιφέρει μείωση στον κίνδυνο εκδήλωσης μεταστάσεων ή θανάτου κατά 65%. Επιπλέον παρατείνει την επιβίωση στην 5ετία. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO 2023).

    Το νέο θεραπευτικό εμβόλιο δίνει ελπίδα σε πολλούς ασθενείς με προχωρημένη νόσο (απευθύνεται σε ασθενείς με μελάνωμα σταδίου 3 και σταδίου 4) και, μάλιστα, ερευνώνται κι άλλες δύο ενδείξεις, για καρκίνο του πνεύμονα και για καρκίνο του μαστού.

    HPV, πνευμονική υπέρταση, νόσος του Crohn

    Όπως ανέφεραν τα στελέχη της φαρμακευτικής εταιρείας, μέσα στο 2025 αναμένεται στην Ελλάδα και νέο φάρμακο για την πνευμονική υπέρταση, αλλά και για την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn.

    «Η εισαγωγή της Ιατρικής Ακριβείας στην Ανοσοογκολογία συνδέεται με βιοδείκτες», εξήγησε ο ιατρικός διευθυντής της εταιρείας Λάζαρος Πουγγίας.

    Τέλος ειδική αναφορά έγινε στο εμβόλιο για τον HPV, που χορηγείται πολλά χρόνια στη χώρα μας και οι επιστήμονες συστήνουν να το κάνουν όχι μόνο τα κορίτσια αλλά και τα αγόρια, καθώς ο συγκεκριμένος ιός σχετίζεται με πολλές μορφές καρκίνου.

    Διαβάστε επίσης

    Agata Jakoncic (MSD): Όταν η κοινωνική ευαισθησία συναντά το πάθος για επιτυχία

    Agata Jakoncic: Ποια είναι η δυναμική CEO της MSD και πρόεδρος του PIF – Οι θέσεις της για την ενίσχυση των επενδύσεων στην Υγεία – Η λατρεία της για τα παπούτσια

    Διευρύνουν τη συνεργασία τους στην ελληνική αγορά MSD & BΙΑΝΕΞ



    ΣΧΟΛΙΑ