• Top Stories

    Παρέμβαση μέσω mononews: Αφαίρεση των εισφορών υγείας από τις 120 δόσεις ζητούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

    Βασίλης Κορκίδης και Γιώργος Καββαθάς


    Την αφαίρεση των εισφορών που επιβλήθηκαν στους ελεύθερους επαγγελματίες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων ζητούν μέσω του mononews.gr εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρηματιών από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Όπως επισημαίνουν η ρύθμιση οφειλών είναι η καλύτερη δυνατή που θα μπορούσε να επιτευχθεί, ελπίζοντας ότι η πλειοψηφία των οφειλών θα ενταχθεί και θα καταφέρει είτε να συνταξιοδοτηθεί είτε να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της επιχείρησης του. Ωστόσο, ζητούν να αφαιρεθεί από τον επανυπολογισμό των εισφορών με βάση τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, ποσοστό του 6,95% που αφορά τις εισφορές για την φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη. Κι αυτό γιατί όσοι όφειλαν στον πρώην Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμεροι δεν είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εκείνοι και τα μέλη της οικογένειας τους, ενώ ο ΕΟΠΥΥ συνέχιζε να τους χρεώνει καταχρηστικά με εισφορές.

    Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει στο mononews.gr ότι η ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων για την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουν οι επιχειρηματίες που επλήγησαν από την κρίση να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους και είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθεί άμεσα χωρίς άλλες καθυστερήσεις μετά το Πάσχα.  Ωστόσο επισημαίνει ότι είναι άδικο να ζητείται από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη επί σειρά ετών να αποπληρώσουν μέσω της ρύθμισης τις εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ.

    Ακόμη ο κ. Κορκίδης τονίζει ότι «δεν υπάρχει καμία επιβράβευση για τους συνεπείς εργοδότες και τους ενήμερους ασφαλισμένους με μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών, αφού η συνέπεια και η ενημερότητα δεν είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, αναφέρει στο mononews: «Η ρύθμιση οφειλών είναι καλή και θα ανακουφίσει χιλιάδες επιχειρηματίες. Το υπουργείο Εργασίας οφείλει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αφαιρεθούν οι εισφορές που έχουν επιβληθεί στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι λόγω χρεών δεν είχαν ούτε νοσοκομειακή ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ήταν ανασφάλιστοι. Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων, θα πρέπει να αφαιρεθούν οι εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016».

    Οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων ζητούν στην πράξη να αφαιρεθούν οι εισφορές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το ύψος της οφειλής, όπως και η εισφορά υπέρ ανέργων, καθώς εξαιτίας αυτών των χρεών είχαν απολέσει την ασφαλιστική ικανότητα και ήταν πλήρως αποκλεισμένοι από πρόσβαση σε δωρεάν παροχές υγείας. Κάτι που, όπως επισημαίνουν, έχει αναγνωριστεί από την πολιτεία, με το νόμο 4486/2017 (άρθρο 73).

    Σημαντικές ενστάσεις εκφράζονται και για τη διάταξη που προβλέπει ότι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως και το τέλος του 2018 και τελούν σε δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή είσπραξης κατόπιν άσκησης ένδικου μέσου ή προσφυγής, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση μόνο μετά από παραίτηση του οφειλέτη από τις δικαστικές του διεκδικήσεις. Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται πως υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων πρέπει να μην έχουν συζητηθεί και να μην εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης.

     Ενστάσεις υπάρχουν και για το γεγονός ότι ο επανυπολογισμός των εισφορών συνδέεται με τη ρύθμιση και την εξόφλησή τους και κατά συνέπεια, αν η ρύθμιση χαθεί, το ύψος των οφειλών επανέρχεται στα προγενέστερα επίπεδα, καθώς και για το επιτόκιο που ανακοινώθηκε και κρίνεται εξαιρετικά υψηλό (5%).

    Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η ΓΣΕΒΕΕ με ανακοίνωσή της επεσήμανε πως η ρύθμιση που προωθείται για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές έχει ενσωματώσει πολλές από τις προτάσεις της, δημιουργώντας προϋποθέσεις οριστικής επίλυσης του ζητήματος, όπως ότι:

    * Αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως και 31/12/2018.

    * Περιλαμβάνει οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από 1/1/2002. Προβλέπει επανυπολογισμό των οφειλών που υφίστανται από 1/1/2002 έως και 31/12/2016, με το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών.

    * Προβλέπει έκπτωση 85% επί των προσαυξήσεων, προστίμων κ.λπ.

    * Είναι μέχρι 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

    * Για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να έχουν καταβληθεί οι εισφορές από 1/1/2019 και εφεξής.

    * Προβλέπει επίσης ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών και προς το πρώην ΙΚΑ, με τις ίδιες προϋποθέσεις. Ως προς αυτές, η εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου ποσού θα έχει έκπτωση 100% επί των προστίμων, προσαυξήσεων κ.λπ., ενώ για την τμηματική καταβολή θα προβλέπεται έκπτωση 50% επί των σχετικών προστίμων, προσαυξήσεων κ.λπ.

    Τη δυνατότητα να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση οφειλών θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έρχεται νέο πρόγραμμα στους δήμους για 30.000 ανέργους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Κουτρουμάνης στο mononews: «Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μπορεί να βοηθήσει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας»



    ΣΧΟΛΙΑ