• Ελλάδα

    Γ. Κουτρουμάνης στο mononews: «Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μπορεί να βοηθήσει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας»

    Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης


    «Άδικο» χαρακτηρίζει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, σε  συνέντευξή του στο mononews.gr, όσον αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, επισημαίνοντας ότι δεν δημιουργεί κίνητρο ασφάλισης και ευνοεί την εισφοροαποφυγή. Ακόμη ο κ. Κουτρουμάνης ξεκαθαρίζει ότι η μείωση κατά πέντε μονάδες των εισφορών, που έχει εξαγγείλει η ΝΔ, πρέπει να γίνει σταδιακά και να συνδυαστεί με μείωση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, διαφορετικά θα οδηγήσει σε νέες περικοπές στις συντάξεις.

    1. Πως αξιολογείτε τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα; Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στις συντάξεις όσων ενταχθούν; 

    Η  νέα ρύθμιση είναι απολύτως αναγκαία και μάλιστα γίνεται με καθυστέρηση. Το θετικό μεταξύ άλλων είναι η μείωση μέχρι και 85% στα πρόσθετα τέλη και  τις προσαυξήσεις. Σε ό,τι αφορά όμως των επανυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών χρειάζεται προσοχή. Η δυνατότητα που δίνεται σε οφειλέτες να μειώσουν τις εισφορές και να υπολογιστούν στο κατώτατο όριο των 167,95 ευρώ, οδηγεί σε μια σημαντική μείωση της οφειλής μέχρι και 60%. Ωστόσο, την ίδια στιγμή οδηγεί σε χαμηλότερη σύνταξη μέχρι και 35%. Επομένως χρειάζεται μια στάθμιση οφέλους κόστους

    1. Ποιες παρεμβάσεις πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν στο νόμο Κατρούγκαλου; Τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων είναι δίκαια;

    Είναι άδικος ο νέος τρόπος υπολογισμού και δυστυχώς δεν δημιουργεί κίνητρο ασφάλισης. Χρειάζεται οπωσδήποτε αλλαγή, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταποδοτική σύνταξη. Είναι επιβεβλημένο και δίκαιο να αναγνωρίζεται από το ασφαλιστικό μας σύστημα  μέσα από τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων η συνεισφορά του καθενός. Η σημερινή δομή των συντάξεων ευνοεί  όσους αποφεύγουν την ασφάλιση.

    1. Μετά και τις τελευταίες παρεμβάσεις της κυβέρνησης θεωρείτε ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο; Τι περιθώρια για αλλαγές υπάρχουν;

    Βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα πρωτίστως  προϋποθέτει βιώσιμη οικονομία με ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας με ικανοποιητικές αποδοχές. Δυστυχώς στον τομέα αυτό δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμη ως χώρα. Για όσο ακόμη διάστημα αντιμετωπίζουμε τόσο σοβαρά προβλήματα στην οικονομία, κανένας δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος και για την πορεία του ασφαλιστικού μας συστήματος.

    Παράλληλα είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο έτσι ώστε να καταστεί ελκυστική και πάλι η ασφάλιση.

    1. Θεωρείτε ότι είναι εφικτή η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, όπως υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία;

    Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι μια επιλογή η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Ωστόσο, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με πολύ προσεκτικά βήματα. Η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου θα πρέπει να συνδυαστεί  με τη μείωση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, έτσι ώστε να μην μειωθούν τα έσοδα των ταμείων.

    Σε διαφορετική περίπτωση μια άμεση μείωση εισφορών, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις στα έσοδα των ταμείων, θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Βρούτσης στο mononews: Πώς θα μειώσουμε το μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κανόνες και κανονισμοί «στραγγαλίζουν» τις χρηματοδοτήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ