• Top Stories

    Κριστίν Λαγκάρντ: «Δε ζητάμε νέα μέτρα»

    • NewsRoom
    Λαγκαρντ Λαγκάρντ EKT Lagarde lagard

    Κριστίν Λαγκάρντ, EKT


    «Tο Ταμείο δεν ζητά νέα μέτρα» ξεκαθάρισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Τάμειου, παίρνοντας  θέση για το ελληνικό πρόγραμμα, κατά τη συνέντευξη τύπου για την Σύνοδο του Ταμείου. Αυτό που ζητάει το Ταμείο είναι η εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν, ενώ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ΔΝΤ να προχωρήσει το θέμα της ελάφρυνσης χρέους.

    «Δεν ζητάμε κανένα νέο μέτρο, πέραν από αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Πρέπει να συζητήσουμε για την ελάφρυνση χρέους και ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν».

    Όπως επίσης είπε «αναγνωρίζω την πολλή δουλειά που έγινε και τις τεράστιες προσπάθειες από τον ελληνικό λαό και είναι εντυπωσιακό».

    «Έχουμε συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα που υπόκειται στην απαίτηση για ελάφρυνση χρέους όπως λέμε πάντα», πρόσθεσε.

    «Δεν έχω κανένα φόβο, έχω προσδοκίες από την Ευρώπη.Έχοντας υπάρξει υπουργός Οικονομικών που δούλεψε με το ΔΝΤ και τώρα επικεφαλής του ΔΝΤ, ξέρω ότι η συνεργασία χρειάζεται. Θα συνεχιστεί με τρόπο που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι», επεσήμανε η κ. Λαγκάρντ εκφράζοντας την αισιοδοξία της για την πορεία της Ευρώπης.

    «Θα υπάρχει συνεργασία, αυτό που ακούω από όλους είναι ότι το παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας πρέπει να είναι το ΔΝΤ στο κέντρο, αυτό είναι το καθήκον μας».

    Σχετικά με την αποχώρηση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας,Β.Σόιμπλε δήλωσε: «Λυπάμαι που φεύγει ο Β. Σόιμπλε. Αυτοί που το κριτικάρουν πρέπει να ξέρουν ότι τις κρίσιμες στιγμές κράτησε την ομάδα εστιασμένη. Δεν συμφωνούμε σε όλα αλλά μια ένωση που προσπαθεί να γίνει πολιτική ένωση χρειάζεται αυτή τη δύναμη και την αποφασιστικότητα».

    Όσον αφορά στην παγκόσμια οικονομία ανέφερε: «Υπάρχει ένας βαθμός αρμονίας στην παγκόσμια οικονομία. Στόχος μας είναι να την αξιοποιήσουμε για «δράση».Η ανάκαμψη είναι ισχυρότερη και ευρύτερη, περιμένουμε υψηλότερη 1% του ΑΕΠ ανάπτυξη τόσο φέτος, όσο και το 2018. Όπως είπε η οικονομία οδηγείται από τις επενδύσεις, την κατανάλωση και το εμπόριο».
    Όπως υποστήριξε: «Κάποιες χώρες πρέπει να επενδύσουν σε υποδομές και εκπαίδευση, ενώ άλλες να αξιοποιήσουν την ανάκαμψη για να μειώσουν τα επίπεδα χρέους».

    Ακόμα πιστεύει ότι «Δομικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν ευκολότερα δεδομένης της ανάκαμψης. Αυτές διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα: μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αλλαγές στις αγορές εμπορευμάτων, άρση εμποδίων».

    Η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε επίσης για την ανάγκη να ενισχυθούν οι ρυθμίσεις που αφορούν τον έλεγχο του χρηματοοικονομικού τομέα αλλά και τον κίνδυνο που μπορεί να προκύψει από τη «σύσφιξη» των χρηματαγορών από τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Τις κάλεσε δε να σκεφτούν τις ευρύτερες συνέπειες των κινήσεών τους και να λειτουργήσουν σταδιακά.

    Τέλος,αναφορικά με το Brexit εξέφρασε την ελπίδα να γίνει ομαλά ώστε να μειωθούν οι ανησυχίες των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων. Η καθαρότητα στο χρόνο θα βοηθήσει να μειωθεί η αβεβαιότητα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Goldman Sachs: βλέπει «φανταστική ανάπτυξη στην Ευρώπη» – Ποιες είναι οι μετοχές που θα «τρέξουν»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια θα είναι η ετυμηγορία του οίκου Moody’s για την Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: La Repubblica: Η ΕΚΤ έχει κερδίσει 7,8 δισ. από ελληνικά ομόλογα, αλλά στην Αθήνα έχουν φτάσει… ψίχουλα



    ΣΧΟΛΙΑ