• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Ταϊλάνδη «ώρα μηδέν»: Ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης των παιδιών (video)


    Δύτες άρχισαν επιχείρηση για τη διάσωση των 12 αγοριών και του προπονητή τους στο ποδόσφαιρο που βρίσκονται παγιδευμένοι σ’ ένα συγκρότημα σπηλαίων στη βόρεια Ταϊλάνδη, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης.

    Στο σπήλαιο μπήκαν 18 δύτες, 5 Ταϊλανδοί και 13 ξένοι, όπως και 5 μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης.

    Διασώστες άρχισαν την αποστολή στις 10 π.μ. τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας) και θα χρειαστούν πολλές ώρες μέχρι να βγει από το σπήλαιο το πρώτο παιδί, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.

    Θα απομακρυνθούν «ένας-ένας» και η λεπτή αυτή επιχείρηση θα διαρκέσει «δύο με τρεις ημέρες», ανακοίνωσε σήμερα η ομάδα που έχει δημιουργηθεί για τη διαχείριση της κρίσης.

    «Θα βγουν ένας-ένας, αυτό θα απαιτήσει δύο με τρεις ημέρες», διευκρίνισε ο Τσαλονγκτσάι Τσαϊγιακόρν, ένας από τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στη ομάδα διαχείρισης της κρίσης.

    Πάντως, ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί αν θα χρειαστεί να κάνουν κατάδυση τα παιδιά. «Αν και υπάρχουν κάποια δύσκολα κομμάτια στα οποία πρέπει να σκύψουμε ή να συρθούμε, μπορούμε να πούμε ότι απλά θα περπατήσουμε», είπε ο Ναρονγκσάκ Οσατακόρν, επικεφαλής της επιχείρησης, ενώ συμπλήρωσε ότι το Σάββατο τα συνεργεία κατάφεραν να ρίξουν το επίπεδο του νερού στο χαμηλότερο επίπεδο, τα 30 εκατοστά. Ομως, όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να κάνουν κατάδυση τα παιδιά, αρνήθηκε να απαντήσει.

    Νωρίτερα, είχε εκκενωθεί η περιοχή γύρω από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, καθώς γίνονταν οι τελευταίες προετοιμασίες για την επιχείρηση. Η στιγμή θεωρήθηκε κατάλληλη, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν, καθώς αναμένονται καταιγίδες τις επόμενες ημέρες.

    Πληροφορίες: Guardian, ΑΠΕ/ AFP, Reuters



    ΣΧΟΛΙΑ