• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    ΣτΕ: Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ο ένας Τούρκος στρατιωτικός – Δεν αναστέλλεται το άσυλο του


    Ελεύθερος πρέπει να αφεθεί σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Τούρκος στρατιωτικός, το άσυλο του οποίου είχε προσωρινά “παγώσει” μετά από προσφυγή του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

    Σήμερα, το τμήμα αναστολών του ΣτΕ, σε σχηματισμό Ολομέλειας και υπό την προεδρία του Νίκου Σακελλαρίου, αποφάσισε να μην αναστείλει το άσυλο στον Τούρκο.

    Ωστόσο το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημα αναστολής παροχής ασύλου του κ.Μουζάλα, επιβάλλοντας μια σειρά περιοριστικών όρων.

    Η απόφαση θα ισχύει μέχρι να εκδοθεί η οριστική αποφαση που αφορά στο κυβερνητικό αίτημα για ακύρωση του ασύλου. Η υποθεση θα συζητηθεί στο ΣτΕ στις 4 Μαίου, με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης, κάτι που σημαίνει ότι θα κρίνει τη χορήγηση ή όχι ασύλου και για τους υπόλοιπους 7 στρατιωτικούς.

    Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο διατάσσει τη Διοίκηση «μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της αίτησης ακύρωσης να μην χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα, να ορίσει ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη μη δημοσιοποιούμενη διεύθυνση και να επιβάλλει την υποχρέωση ο Τούρκος να εμφανίζεται καθημερινά στο ΑΤ διαμονής του.

    Επιπλέον ζητά την προστασία του στρατιωτικού. Οπως αναφέρεται στην απόφαση: «Νοείται ότι η διοίκηση οφείλει να λάβει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μετρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου με την προϋπόθεση ότι τα μέτρα δεν θα ισοδυναμούν με κατα ουσία κράτηση αυτού.»

    Οπως επισημαίνεται ωστόσο, σε περίπτωση μη τήρησης των όρων το δικαστηριο δύναται ανα πάσα στιγμή κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως να ανακαλέσει την παρούσα αποφαση.

    Το σκεπτικό της απόφασης

    Στην απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι “η αναγνώριση ενός προσώπου ως δικαιούχου διεθνούς προστασίας συνδέεται άρρηκτα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας η οποία οφείλει ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβεται και να εφαρμόζει τη Σύμβαση της Γενεύης η οποία αποτελεί “ακρογωνιαίο λίθο” του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων”.

    Οι ανώτατοι δικαστές αναφέρουν ότι “αβασίμως προβάλλεται ότι η εκτέλεση της απόφασης ( χορήγησης ασύλου) θα επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και συνεπώς συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, σχετιζόμενοι με την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης της χώρας οι οποίοι επιβάλλουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης απόφασης”.

    Επίσης οι ανώτατοι δικαστικοί επικαλούνται το γεγονός ότι η αναγνώριση ενός προσώπου ως αιτούντος διεθνούς προστασίας από αρχαιοτάτων χρόνων, θεωρείται πράξη ειρηνική και ανθρωπιστική και ως τέτοια δεν “δύναται να θεωρηθεί ως μη φιλική ενέργεια έναντι άλλου κράτους”.

    Επικαλείται μάλιστα η απόφαση απόσπασμα από τις Ικέτιδες του Αισχύλου “τις θυσίες εκείνου ευσπλαχνίζεται τον ικέτη οι Θεοί τιμούν ως προσφορές θεοσεβούμενου άνδρα”.

    Πάντως, το Μάιο ληγει το ανώτατο όριο κράτησης και για τους υπόλοιπους 7 Τούρκους, οι οποίοι εάν δεν προκύψει νέα προσφυγή, θα αφεθούν ελεύθεροι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Υπόθεση ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό: Δυο προσφυγές κατέθεσε η κυβέρνηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο μυαλό του Ερντογάν: Τι σημαίνουν οι πρόωρες εκλογές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Guardian: Ο Ερντογάν επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο



    ΣΧΟΛΙΑ