• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Σοκ και δέος. Σταμάτησαν τα χρηματιστήρια στην Κίνα

    • NewsRoom


    Μια κατάρρευση των μετοχών στις κινεζικές αγορές οδήγησε στην δεύτερη αναστολή των συνεδριάσεων αυτή την εβδομάδα, με το γουάν να υποχωρεί ραγδαία και τις αγορές παγκοσμίως να υφίστανται πτώση. Ο CSI 300, ένας δείκτης αναφοράς για τα blue  chips σε Σαγκάη και Shenzhen, υποχώρησε 7%, κάτι που προκάλεσε το πάγωμα των συναλλαγών για όλη την ημέρα.

    Ο Shanghai Composite Index σημείωνε πτώση 7,3% όταν ανεστάλη η διαπραγμάτευση, ανεβάζοντας τις απώλειες σε τέσσερις μόλις συνεδριάσεις, σε άνω του 12%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από την εβδομάδα που έληξε στις 21 Αυγούστου.

    Πτώση καταγράφουν και οι δείκτες στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε 2,33% στις 17.767 μονάδες, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημειώνει πτώση 2,75%, ο S&P/ASX 200 κατά 2,20% και ο Straits Times στη Σιγκαπούρη υποχωρεί 2,15%.

    Αποδυναμώθηκε η αξία του γουαν 

    Νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας  συνέχισε να αποδυναμώνει την αξία του γουάν σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, μέχρι τα 6,5646 γουάν, στην μεγαλύτερη κίνηση μετά από τις 13 Αυγούστου, ύστερα από την υποτίμηση του γουάν.

    Επίσης, η κεντρική τράπεζα της χώρας κατηγόρησε τους κερδοσκόπους στις αγορές για την πρόσφατη αποδυνάμωση του κινεζικού νομίσματος, και δεσμεύθηκε να διατηρήσει το γουάν σχετικά σταθερό.

    “Κάποιες κερδοσκοπικές δυνάμεις προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδη από το να “παίζουν” με το γουάν”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της χώρας. Αυτές οι κινήσεις “δεν έχουν τίποτα κοινό με την πραγματική οικονομία της Κίνας” και έχουν μόνο προκαλέσει “μη φυσιολογικές διακυμάνσεις στο νόμισμα”, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

    Η αυξανόμενη ανοχή των Κινέζων φορέων χάραξης πολιτικής για ένα χαμηλότερο γουάν, θεωρείται μια ένδειξη ότι προσπαθούν να αναζωογονήσουν μια οικονομία που είναι ο μεγαλύτερος χρήστης ενέργειας, μετάλλων.

    Αυτές οι ανησυχίες βοήθησαν ώστε να χαθούν 2,5 τρισ. δολάρια από την αξία των χρηματιστηρίων παγκοσμίως στις πρώτες έξι ημέρες του έτους.

    “Το κινεζικό γουάν βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών. Για να σταθεροποιηθούν τα ριψοκίνδυνα assets και το κλίμα να αντιστραφεί, θα χρειαστούμε μια σταθερή ή ακόμη και θετική κίνηση στο κινεζικό νόμισμα. Είναι σαφές ότι η αγορά ανησυχεί όλο και περισσότερο από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό παγκοσμίως”, αναφέρει ο Chris Weston, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της IG Ltd.



    ΣΧΟΛΙΑ