• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Πως βρέθηκα θετική στον ιό HIV – εννιά φορές – ενώ ήμουν έγκυος


    Η Jenn Morson είναι μια ανεξάρτητη συγγραφέας από το προάστιο της Αννάπολις, Maryland.

    « Πρέπει να είναι λάθος », είπα στο γιατρό, πεπεισμένη τότε ότι είχε γίνει κάποιο εργαστηριακό λάθος.

    « Κάναμε το τεστ εννιά φορές », μου διευκρίνισε.

    Το εργαστήριο επανέλαβε το HIV τεστ εννιά φορές και η νέα μαιευτήρας με επέπληξε για τον κίνδυνο που την έβαλα, όταν δεν την ενημέρωσα για την κατάστασή μου.

    Ο σύζυγός μου με βρήκε κουλουριασμένη στο κρεβάτι. Πήρε το τηλέφωνο και άκουσα αυτά που είχα να μου πει η γιατρός. Μετά με αγκάλιασε, λέγοντας ξανά και ξανά « Μωρό μου, αυτό είναι αδύνατο.»

    Ο μόνος μου σύντροφος ήταν ο σύζυγός μου και πέρυσι κάναμε και οι δυο το HIV τεστ, ως μέρος των εξετάσεων για την ασφάλεια ζωής και ήταν αρνητικό. Έτσι, γύρισα στον άντρα που είναι ο πατέρας του παιδιού μου, του οποίου η κόρη κοιμόταν ήσυχη στην κούνια της και του είπα. « Αν με απατάς, πρέπει να μου το πεις τώρα ». Τον πίστεψα όταν μου είπε όχι, δεν υπήρχε κάποια άλλη.

    Ήμουν το πρώτο άτομο που νόσησε από τον HIV ιό από μια δημόσια τουαλέτα; Μεταφέρθηκε σε μένα από κάποιο κουνούπι; Ακόμα χειρότερα, το μετέδωσα στο σύζυγό μου; Στην κόρη μου; Στο αγέννητο παιδί μας;

    Μόλις ξύπνησε η κόρη μου, την πήγαμε στους γονείς μου και κατευθυνθήκαμε αμέσως στο εργαστήριο για μια ακόμα εξέταση αίματος. Μόλις κάτσαμε στις καρέκλες, με τα χέρια δεμένα με λάστιχα, κατέρρευσα. Ο μικροβιολόγος με χάιδεψε αμήχανα στην πλάτη, προσπαθώντας να με διαβεβαιώσει πως ακόμη και αν φαινόταν απίθανο, θα ήμουν καλά.

    «Θα μπορουσα να διαχειριστω μια ζωη με προφυλαξεις και χαπια; Φοβομουν να παραδεχτω οτι δεν ηξερα.»

    Μια επίσκεψη στη μαιευτήρα μου επέτεινε το άγχος μου. Της είπα για την έρευνα μου σχετικά με περιπτώσεις εγκύων που είχαν βγει λανθασμένα θετικές στον ιό, αλλά εστίασε την προσοχή της στη δυσκολία μου να αποδεχτώ την κατάσταση. Όταν τη ρώτησα για τον ιό HIV – 2, τον τύπο που υποτίθεται πως είχα, δεν γνώριζε καν περί τίνος πρόκειται. Αντίθετα, μου έδωσε μια συνταγή αγχολυτικών φαρμάκων και με έδιωξε.

    92432_JennMorson2

    Όταν γύρισα στο σπίτι, κάλεσα το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και έμαθα πως ο HIV – 2 είναι ένας σπάνιας μορφής ιός. Ο υπάλληλος του κέντρου ήταν ιδιαίτερα δύσπιστος ότι θα μπορούσα να έχω τον ιό, όμως ήταν δύσκολο να νιώθω ήσυχη, μπροστά σε ένα θετικό αποτέλεσμα, εννιά φορών.

    Στη συνέχεια, επικοινώνησα με την προηγούμενη μαία μου στη Βιρτζίνια, η οποία προσφέρθηκε να με φέρει σε επαφή με τον ανοσολόγο του νοσοκομείου της. Μου κανόνισε ακόμα μια εξέταση αίματος, το οποίο θα εξεταζόταν στο εργαστήριο στην Καλιφόρνια, το μοναδικό τότε εργαστήριο που θα μπορούσε να διαπιστώσει με ακρίβεια αν έχω τον ιό HIV – 2. Τα αποτελέσματα θα έβγαιναν το λιγότερο σε μια βδομάδα.

    Στο μεταξύ, έπρεπε να συνεχίσω τη ζωή μου, σα να ήμουν θετική στον ιό. Αν το μικρό μου κορίτσι είχε κοπεί, δεν μπορούσα να το φιλήσω για να νιώσει καλύτερα. Δεν μπορούσα να την αφήνω να με φιλάει στο στόμα, αν είχε κάποια από εμάς ανοιχτή πληγή. Είχα εμμονή με κάθε σημάδι στο δέρμα μου, αν άνοιγε και πήγαινε αίμα πάνω της;

    Μετά υπήρχε και η εγκυμοσύνη μου. Μόλις είχα περάσει ένα φρικτό τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων των πρωινών αδιαθεσιών. Θα χρειάζομαι αντιρετροϊκά φάρμακα; Θα αρρώσταινα ξανά; Δεν μπορούσα να κοιμηθώ, να φάω, να ηρεμήσω. Ήξερα πως το άγχος δεν έκανε καλό στο αγέννητο παιδί μου, αλλά είχα κατακλυστεί από τις σκέψεις ότι δεν θα μου επιτρέπεται να το θηλάσω, ότι δεν θα είναι ασφαλές να του κόβω τα νύχια, ότι δεν θα μπορώ να το πνίξω στα φιλιά.

    Δέκα μέρες πέρασαν μέχρι να μου τηλεφωνήσει ο ανοσολόγος. Όχι, δεν ήμουν θετική στον HIV. Τα αποτελέσματα του τεστ έδειξαν ότι η εγκυμοσύνη μου είχε προκαλέσει μια αυξημένη παραγωγή αντισωμάτων, που δεν ήταν HIV. Ήμουν ελεύθερη να συνεχίσω την κανονική μου ρουτίνα.

    Το επόμενο τηλεφώνημα ήταν στην γυναικολόγο μου, ζητώντας της να στείλει τα έγγραφα μου σε νέο γιατρό. Οι υπάλληλοι του γραφείου έμειναν έκπληκτοι όταν ζήτησα να αλλάξω γιατρό και δεν έκαναν καμία προσπάθεια να μάθουν γιατί έλαβα λανθασμένη διάγνωση.

    92431_jennmorson1_0

    Είχα περάσει δυο βδομάδες της ζωής μου, πιστεύοντας πως ήμουν θετική στον HIV, μια αγωνιώδης διάγνωση, με την οποία περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι κάθε μέρα. Αν η αναφορά της ανοσολόγου είχε επιβεβαιώσει τα θετικά αποτελέσματα, θα ήμουν αρκετά δυνατή, ώστε να ακολουθήσω τη φαρμακευτική αγωγή; Θα μπορούσα να διαχειριστώ μια ζωή με προφυλάξεις και χάπια; Φοβόμουν να παραδεχτώ πως δεν ήξερα. Υπερηφανευόμουν πως ήμουν πρόθυμη να θυσιαστώ για τα παιδιά μου, όμως ξαφνικά δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω τί θα σήμαινε να είμαι θετική στον HIV.

    Και ενώ εγώ είχα τη δυνατότητα να αλλάξω μαιευτήρες, πόσες γυναίκες θετικές στον ιό στιγματίστηκαν και δέχτηκαν κριτική από αυτήν και από γιατρούς σαν και αυτήν; Ήθελα να βρω αυτές τις γυναίκες και να απολογηθώ για όλους τους λάθος ανθρώπους που δεν τους έκαναν τίποτα παραπάνω από δυνατές.

    Και όταν το γλυκό μωρό μου γεννήθηκε, τον έπνιξα στα φιλιά, χωρίς πια να φοβάμαι ότι αποτελώ κίνδυνο για τα παιδιά μου, αλλά γνωρίζοντας πόσο τυχερή είμαι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

    http://www.mononews.gr/article-schesi-ton-proin-sas-sto-facebook-vlapti-stovara-tin-igia/52942

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/plousii-evropei-metanastes-pou-den-gnorizes/52955



    ΣΧΟΛΙΑ