ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τι θα αντικατασταθούν τα πλαστικά καλαμάκια


Έτοιμη να προσαρμοστεί στη νέα νομοθεσία που φέρνει το τέλος στα πλαστικά καλαμάκια είναι η παγκόσμια κοινότητα και μάλιστα άμεσα. Τα πλαστικά καλαμάκια, τα οποία αποσύρονται σταδιακά από την αγορά, ακόμα και στην Αθήνα, θα αντκατασταθούν από χάρτινα καλαμάκια από πεπιεσμένο χαρτί, τα οποία είναι ανακυκλώσιμα και δεν μολύνουν το περιβάλλον.

Μάλιστα, τα νέα αυτά καλαμάκια είναι κατασκευασμένα έτσι, ώστε να αντέχουν αρκετή ώρα μέσα στον καφέ, τον χυμό ή το ποτό.

Υπενθυμίζεται ότι νέους κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών προϊόντων πρότεινε πριν από λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάζοντας στο στόχο κυρίως μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια, πιάτα, μπατονέτες αλλά και μερικώς τα ποτήρια και μπουκάλια μιας χρήσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, όλα μαζί αυτά τα προϊόντα αποτελούν το 70% του συνόλου των θαλάσσιων απορριμμάτων, τα οποία συχνά καταλήγουν στο πιάτο μας αλλά και στους πνεύμονές μας, ενώ είναι ακόμη άγνωστες οι επιπτώσεις στην υγεία μας από τα μικροπλαστικά που περιέχονται στον αέρα, στο νερό και στα τρόφιμα.

Οι νέοι κανόνες είναι αναλογικοί και σχεδιασμένοι για κάθε περίπτωση χωριστά, ώστε να επιτυγχάνονται τα βέλτιστα αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικά μέτρα θα εφαρμόζονται για διαφορετικά προϊόντα. Όταν υπάρχουν εναλλακτικά προϊόντα άμεσα διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά, τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα απαγορεύονται από την αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Μπλόκο» σε πλαστικά μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια, πιάτα, μπατονέτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Sea change δράσεις στη Σίκινο, τον πρώτο #plastic_straw_free δήμο της Ελλάδας!29/05/2018

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τέλος στα πλαστικά πιάτα μιας χρήσης θέλει να βάλει η Κομισιόν


ΣΧΟΛΙΑ