• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Ιερά Σύνοδος: Πληρώθηκαν κανονικά οι φόροι για τα ακίνητα της Εκκλησίας, ποια αφορούσε η προσφυγή στο ΣτΕ

    • NewsRoom
    Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Δεκτή η παραίτηση του μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων Επιφανίου

    Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος- Διαρκής Ιερά Σύνοδος


    Σε ενημέρωση σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για την απόφαση του ΣτΕ για την φορολόγηση των ακινήτων της σύμβασης μεταξύ Εκκλησίας και Ελλάδας του 1952 προχώρησε η Ιερά Σύνοδος.

    Όπως διευκρινίζει η Διαρκή Ιερά σύνοδος, οι φόροι εισοδήματος που αφορούν τα συγκεκριμένα ακίνητα έχουν ήδη εξοφληθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος. «Λαβούσα γνώση των προσφάτων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα ακίνητα της Συμβάσεως Εκκλησίας – Πολιτείας της 18.9.1952 και προς σχηματισμό πλήρους εικόνας, διευκρινίζει ότι οι αποφάσεις αφορούν σε φόρους εισοδήματος για μία ειδική κατηγορία ακινήτων, τους οποίους έχει ήδη εξοφλήσει η Εκκλησία της Ελλάδος (ως κεντρικό νομικό πρόσωπο με έδρα την Αθήνα)».

    Αναφορικά με το ποια ακίνητα αφορούσε η απόφαση η απόφαση του ΣτΕ, η Ιερά Σύνοδος εξηγεί ότι το 1952 η Εκκλησία παραχώρησε στην Πολιτεία τεράστιες εκτάσεις αγροτολιβαδικής περιουσίας των Ιερών Μονών (770.000 στρέμματα) προς αποκατάσταση των πληγέντων από την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Εν όψει της μεγίστης εθνικής ανάγκης, η Εκκλησία τότε δέχθηκε να μην αποζημιωθεί πλήρως από το κράτος, αλλά να λάβει μειωμένο αντάλλαγμα, σε γη και χρήμα, ίσο με το 1/3 της αξίας της παραχωρουμένης περιουσίας της. Η Πολιτεία παραχώρησε στην Εκκλησία μερικά δημόσια ακίνητα ως μειωμένο αντάλλαγμα και, προς αντιστάθμισμα της ανισοβαρούς σύμβασης, δεσμεύθηκε με νόμο ότι τουλάχιστον τα έσοδα από τα ακίνητα αυτά δεν θα φορολογούνται.

    «Αργότερα, η Πολιτεία μετέβαλε γνώμη και κατήργησε την απαλλαγή. Το ΣτΕ με τις πρόσφατες αποφάσεις του έκρινε ότι η υπαναχώρηση αυτή και η φορολόγηση δεν είναι αντισυνταγματική, τουλάχιστον από πλευράς φορολογικού δικαίου. Φυσικά η Εκκλησία της Ελλάδος συμμορφώθηκε και έχει ήδη καταβάλει τους προαναφερθέντες φόρους. Παραμένει βεβαίως το ζήτημα ότι η Πολιτεία δεν τήρησε εκ των υστέρων τις υποχρεώσεις της σχετικά με την Σύμβαση του 1952 απέναντι στην Εκκλησία. Όπως επίσης παραμένει το ερώτημα εάν η Πολιτεία τήρησε και τις υποχρεώσεις της απέναντι στον ελληνικό Λαό, επειδή μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό εάν και πόσα από τα μοναστηριακά ακίνητα που απέκτησε το Δημόσιο έφθασαν πράγματι στα χέρια των ακτημόνων Ελλήνων εκείνης της εποχής ή συνεχίζουν να παρακρατούνται από το Δημόσιο» αναφέρει η ανακοίνωση.

    Επ’ αυτού, προσθέτει ότι: «Πάντως οι πρόσφατες αποφάσεις επιβεβαιώνουν την από 19.7.2012 επιστολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου προς τα κόμματα ότι η Εκκλησία υπόκειται κανονικά σε φόρους εισοδήματος, ενώ όλες οι φοροαπαλλαγές, που προβλέπονταν ειδικά για την Ορθόδοξη Εκκλησία, έχουν εδώ και χρόνια καταργηθεί».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΣτΕ: Απέρριψε τις προσφυγές της Εκκλησίας για απαλλαγή από το φόρο εκμίσθωσης ακινήτων



    ΣΧΟΛΙΑ