• ΥΓΕΙΑ

    Επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει γιατί πρέπει να τρώμε τρεις σοκολάτες το μήνα

    σοκολάτα


    Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι για να ζήσουν όσο το δυνατόν πιο υγιεινά, πρέπει να αποκλείσουν όλες τις μορφές ζαχαρωδών σνακ από τη διατροφή τους, μεταξύ αυτών και τις σοκολάτες. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Μόναχο, όσον αφορά στην πρόληψη των καρδιακών προβλημάτων το κλειδί είναι το μέτρο και  όχι η στέρηση.

    Οι ερευνητές αξιολόγησαν περισσότερους από μισό εκατομμύριο ενήλικες προκειμένου να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση σοκολάτας επηρεάζει την υγεία της καρδιάς και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν έως τρεις σοκολάτες, μηνιαίως, μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 23%, σε σύγκριση με εκείνους που δεν τρώνε καθόλου σοκολάτα.

    Εντούτοις, είναι σημαντικό να μην υπερβαίνεται η ενδεικνυόμενη ποσότητα, καθώς  η υπερβολική κατανάλωση του αγαπημένου σνακ μπορεί να οδηγήσει σε κατά 17% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.

    Για να καταλήξει στα συμπεράσματά της, η ερευνητική ομάδα εξέτασε πέντε ξεχωριστές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 575.852 άτομα.

    Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ Chayakrit Krittanawong, η σοκολάτα είναι μια σημαντική διατροφική πηγή φλαβονοειδών, τα οποία σχετίζονται με τη μείωση της φλεγμονής και την αύξηση της καλής χοληστερόλης. Η κατανάλωση φλαβονοειδών μπορεί, επίσης, να αυξήσει τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στον οργανισμό, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τη ροή του αίματος και βελτιώνει την κυκλοφορία. Ωστόσο, η σοκολάτα μπορεί να έχει και υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπών γι’ αυτό και συνιστάται η μέτρια κατανάλωση μαύρης σοκολάτας.

    Σημειώνεται ότι νωρίτερα στο έτος, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία, μειώνοντας το στρες και ενισχύοντας τη λειτουργία της μνήμης.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποια σοκολάτα μειώνει το στρες και τη φλεγμονή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η διατροφή ως σύμμαχος της ερωτικής διάθεσης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Από αυτήν την πάθηση προστατεύει η σοκολάτα – Νέα ευρήματα



    ΣΧΟΛΙΑ