• ΥΓΕΙΑ

    Από αυτήν την πάθηση προστατεύει η σοκολάτα – Νέα ευρήματα

    σοκολάτα


    Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης μιας σοβαρής καρδιακής αρρυθμίας, σύμφωνα με διεθνή ομάδα επιστημόνων. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τρώγοντας μια μικρή ποσότητα σοκολάτας κάθε εβδομάδα μπορεί να μειωθεί κατά το ένα πέμπτο η πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.

    Ή κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αρρυθμία της καρδιάς. Λόγω των θρόμβων που μπορεί να προκαλέσει, οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή έχουν πέντε με επτά φορές αυξημένες πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

    Τι βρήκαν οι επιστήμονες

    Στη μελέτη συμμετείχαν 55.502 εθελοντές, οι οποίοι κατά την έναρξή της είχαν ηλικία 50-64 ετών και δεν έπασχαν από καρδιακή αρρυθμία. Έπειτα από 13,5 χρόνια, οι 3.346 από αυτούς είχαν εκδηλώσει κολπική μαρμαρυγή.

    Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα, όσοι έτρωγαν μία έως τρεις μερίδες τον μήνα είχαν κατά μέσον όρο 10% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή.

    Όσοι έτρωγαν μία μερίδα την εβδομάδα είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες και όσοι έτρωγαν δύο έως έξι μερίδες την εβδομάδα διέτρεχαν κατά 20% μειωμένο κίνδυνο, αλλά η προστασία ήταν μικρότερη (16%) σε όσους έτρωγαν μία ή περισσότερες μερίδες την ημέρα.

    σοκολάτα

    «Ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, η μέτρια πρόσληψη σοκολάτας είναι μια υγιεινή επιλογή για σνακ», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Elizabeth Mostofsky, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

    Η μελέτη έδειξε, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα: οι άνδρες φαίνεται ότι ωφελούνται όταν καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα σοκολάτας απ’ όση οι γυναίκες.

    Ειδικότερα, μεταξύ των γυναικών, η μεγαλύτερη προστασία (μείωση του κινδύνου κατά 21%) παρατηρήθηκε με 1 μερίδα  (30 γραμ.) σοκολάτα την εβδομάδα, ενώ μεταξύ των ανδρών (μείωση του κινδύνου κατά 23%) με την κατανάλωση  2-6 μερίδων (60-180 γραμ.) την εβδομάδα.

    Πού οφείλεται η προστατευτική της δράση

    Οι ερευνητές αποδίδουν την προστατευτική δράση της σοκολάτας στα φλαβονοειδή. Πρόκειται για μια ομάδα θρεπτικών συστατικών με ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιπηκτικές ιδιότητες.

    Η μελέτη δεν εξέτασε τι είδους σοκολάτα έτρωγαν οι εθελοντές, ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές, η σοκολάτα που καταναλώνεται στη Δανία είναι γάλακτος. Και παρά το γεγονός  ότι περιέχει λιγότερα προστατευτικά συστατικά απ’ όσα, λ.χ., η μαύρη σοκολάτα, όπως φαίνεται ασκεί προστατευτική δράση.

    «Παλαιότερες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση σοκολάτας – ειδικά μαύρης, η οποία έχει περισσότερες φλαβανόλες – συνδέεται με την καλύτερη υγεία της καρδιάς και με μειωμένο κίνδυνο για ορισμένες καταστάσεις, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και η καρδιακή ανεπάρκεια», γράφουν στο άρθρο τους οι ερευνητές.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Heart.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η νέα σοκολάτα θα έχει σχεδόν τη μισή ζάχαρη και αναλλοίωτη γεύση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προκαλούν τα αντιφλεγμονώδη έμφραγμα; Νέα μελέτη αποκαλύπτει!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 8 ερωτήσεις για την καρδιακή ανεπάρκεια – Τα sos συμπτώματα



    ΣΧΟΛΙΑ