• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Οι 38 μετανάστες της Μυκόνου έφυγαν σε 36 ώρες, οι 180.000 σε πόσες;

    • NewsRoom


    Μόλις 36 ώρες χρειάστηκαν οι αρχές της Μυκόνου για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες ταυτοποίησης με τους μετανάστες που εξώκειλαν στην παραλία της Λιας την περασμένη Παρασκευή και την προώθησή τους μέσω Πειραιά σε κάποιο από τα οργανωμένα κέντρα κράτησης της χώρας. Το ίδιο συνέβη και με τη σύλληψη και παραπομπή στη Δικαιοσύνη των Ουκρανών διακινητών τους.

    Το παράδειγμα αποτελεσματικότητας των αρχών και των αρμόδιων  υπηρεσιών της Μυκόνου υπό τη διακριτική εποπτεία του δημάρχου Kωνσταντίνου Κουκά, έρχεται την ώρα που τα μαντάτα από τις τουρκικές ακτές μόνο θετικά δεν είναι. Σύμφωνα μάλιστα με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα, αν καταρρεύσει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα προσφύγων και μεταναστών.

    Σε συνέντευξη Τύπου παρουσία του επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα Φιλίπ Λε Κλερκ και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προειδοποίησε ότι θα βρεθούν στη χώρα άλλοι 180.000 πρόσφυγες στην περίπτωση που η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ακυρωθεί.

    mouzalas

    Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό για τη διαδικασία προκαταγραφής των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την επικράτεια, ο κ. Μουζάλας είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα θα υλοποιηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

    Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι σταδιακά ανά μήνα θα προστίθενται και νέοι καταυλισμοί προκειμένου να αποφορτιστούν οι ήδη υπάρχοντες στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα.

    Φυσικά ο αριθμός των 38 μεταναστών που βγήκαν στη Μύκονο φαντάζει ελάχιστος σε σχέση με τις εκατοντάδες προσφύγων που κατακλύζουν τα hot spots στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ωστόσο η ταχύτητα στην αντίδραση των αρχών, μακριά από τα βλέμματα τουριστών και παραθεριστών, εξέπληξε θετικά.

    Κι ενώ σε πολλούς προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι οι διακινητές επέλεξαν τη Μύκονο των πολλών Μποφόρ και των διασήμων, ωστόσο χάρη στην άμεση κινητοποίηση των αρχών, οι 38 μετανάστες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Σρι Λάνκα πέρασαν από ιατρικές εξετάσεις μέσω του Κέντρου Υγείας, στη συνέχεια έγινε ταυτοποίηση των στοιχείων τους στο Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου και το ίδιο γρήγορα βρέθηκε ο κατάλληλος χώρος με κρεβάτια και τουαλέτες, μακριά από τους τουρίστες, για τη φιλοξενία τους. Με τη βοήθεια των επιχειρηματιών εστίασης του νησιού διασφαλίστηκε και η σίτισή τους.

    Mykonos

    mukonos

    mukonos

    mukonos

    Ταυτόχρονα άμεση ήταν και η κινητοποίηση του Λιμεναρχείο για τη σύλληψη των Ουκρανών διακινητών, ενώ ήδη έχει ενημερωθεί σχετικά η Interpol και οι συλληφθέντες αναμένεται πλέον να οδηγηθούν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης.

    Το απόγευμα του Σαββάτου αναχώρησε από τη Μύκονο με προορισμό τον Πειραιά η πρώτη ομάδα 15 μεταναστών και προσφύγων, που ο καιρός θέλησε να προσαράξουν στη Φραγκιά και με φουσκωτές λέμβους να βγουν στην παραλία της Λιας.

    Δείτε επίσης: 

    http://www.mononews.gr/avgi-aptoiti-maloni-tora-san-afstiri-daskala-ti-stefanidi-na-diavazis-katerina/68747

    Διαβάστε ακόμη: 

    http://www.mononews.gr/apistefto-trolarisma-o-pagkalos-prokali-chamo-fotografia-gia-mazi-ta-fagame-sto-twitter/68741

     



    ΣΧΟΛΙΑ