• sports

    Το Euro 2020 αναμένεται να ενισχύσει οικονομικά ευρωπαϊκές πόλεις και χώρες

    • NewsRoom
    ant1_αντ1_ευρωπαικο


    Μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση, όπως το Euro, αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων φιλάθλων από όλη την Ευρώπη.

    Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος του αθλητικού τουρισμού διανύει περίοδο άνθησης και δεν είναι λίγες οι φορές που συνδυάζονται αγαπημένοι αγώνες με ένα ταξίδι σε άλλη χώρα. Την περίοδο φιλοξενίας τέτοιων αθλητικών event σημειώνεται άνοδος του τουρισμού, με την συνεπακόλουθη αύξηση τζίρου σε εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία και χώρους εστίασης.

    Όσο μεγαλύτερο είναι ένα αθλητικό γεγονός, τόσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή των φιλάθλων, αλλά και η οικονομική ενίσχυση των πόλεων φιλοξενίας. Το Euro και το Champions League αποτελούν αδιαμφισβήτητα τις 2 κυρίαρχες ευρωπαϊκές διοργανώσεις του ποδοσφαίρου.

    Φέτος, το Euro γιορτάζει 60 χρόνια και η UEFA έχει αποφασίσει να το γιορτάσει, τιμώντας τις χώρες-μέλη. Έτσι, το Euro 2020 δε θα διεξαχθεί ως συνήθως σε μία ή δύο χώρες, αλλά στα γήπεδα 12 χωρών! Έτσι, στο γήπεδο Ολίμπικο της Ρώμης θα φιλοξενηθεί το παιχνίδι της έναρξης, ενώ οι ημιτελικοί και ο μεγάλος τελικός θα γίνουν στο στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου.

    Αυτή τη στιγμή το Euro βρίσκεται στη φάση των ομίλων με 24 ομάδες. Τα παιχνίδια του κάθε ομίλου θα διεξαχθούν σε 2 πόλεις, διαφορετικές για τον καθένα. Όμιλος «φωτιά» για το φετινό τουρνουά εθνικών ομάδων είναι ο 6ος, καθώς σε αυτόν θα αναμετρηθούν τρεις υπερδυνάμεις. Έτσι, θα έχουμε μαζί την Πρωταθλήτρια Κόσμου Γαλλία, την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία και τη Γερμανία που παραμένει πάντα μια από τις δυνατότερες ομάδες της Ευρώπης.

    Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει αναλυτικά τις χώρες με τις περισσότερες νίκες στη διοργάνωση, με στοιχεία από το 1996 -δηλαδή των τελευταίων 7 Euro:
    bwin στοίχημα

    Σε ποσοστά, τις περισσότερες νίκες έχει σημειώσει η Ισπανία, ενώ ακολουθούν Τσεχία, Γερμανία και Γαλλία. Το χαμηλότερο ποσοστό σε ήττες έχει η Γερμανία, καθώς έχει αρκετά υψηλό ποσοστό ισοπαλιών, το δεύτερο μετά τη Γαλλία, της οποίας οι ισοπαλίες αντιπροσωπεύουν το 20% των αποτελεσμάτων της. Εορταστικό Euro λοιπόν, του οποίου τα έσοδα από την προσέλευση κόσμου θα μοιραστούν σε 12 χώρες. Ήδη το Δουβλίνο, στο οποίο θα φιλοξενηθούν 4 αγώνες
    της διοργάνωσης, έχει υπολογίσει ότι η οικονομική δραστηριότητα στην πόλη θα ενισχυθεί κατά 106 εκ. ευρώ.

    Δεν είναι λοιπόν καθόλου περίεργο το γεγονός ότι χώρες και πόλεις προσπαθούν να φιλοξενήσουν παρόμοιες διεθνείς διοργανώσεις, καθώς αυτές αποφέρουν τελικά σημαντικά κέρδη. Και βέβαια, εκτός από τον οικονομικό αντίκτυπο, οι προορισμοί αυτοί γίνονται πιο δημοφιλείς αυξάνοντας τις πιθανότητες επιστροφής των φιλάθλων για τουρισμό αναψυχής. Συνεπώς, πολλαπλά είναι τα οφέλη που έχουν οι διοργανώτριες χώρες και πόλεις από τον αθλητικό τουρισμό και ειδικά όταν αυτός συνδέεται με τον απόλυτο «βασιλιά» των σπορ, το ποδόσφαιρο.



    ΣΧΟΛΙΑ