• sports

    Πελέ: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του «βασιλιά του ποδοσφαίρου»

    • NewsRoom
    Ο Πελέ με το τρόπαιο του μουντιάλ

    Πελέ


    Τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατο του «βασιλιά» Πελέ, ήρθε η ώρα για τον βραζιλιάνικο λαό να αποχαιρετήσει σήμερα με μια 24ωρη δημόσια αγρυπνία στο στάδιο Vila Belmiro της πόλης Σάντος, όπου ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής σφυρηλάτησε μεγάλο μέρος του θρύλου του.

    Εκεί στην παραθαλάσσια πόλη της Βραζιλίας-430.000 κατοίκων-, την οποία ο Πελέ μετέτρεψε σε σύνθημα κατά τη διάρκεια μιας λαμπερής καριέρας σε σύλλογο.

    Το φέρετρο του μοναδικού ποδοσφαιριστή που έχει κατακτήσει τρία Παγκόσμια Κύπελλα (1958, 1962, 1970) θα είναι στο κέντρο του γηπέδου του Vila Belmiro που θα άνοιξε τις πόρτες του στις 15:00 ώρα Ελλάδας, προκειμένου να ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του Πελέ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σάντος.

    Ένα κομβόι που μετέφερε τη σορό στο Σάντος αναχώρησε στις 09:40 ώρα Ελλάδας από το νοσοκομείο Άλμπερτ Αϊνστάιν στο Σάο Πάολο, όπου ο Πελέ πέθανε την Πέμπτη, μετά από μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου για περισσότερο από ένα χρόνο.

    Τρία γιγάντια πανό τοποθετήθηκαν στις εξέδρες του περιβλήματος των 16.000 θέσεων: το ένα δείχνει τον Πελέ από πίσω με τη φανέλα «10», ενώ τα άλλα έγραφαν «Ζήτω ο Βασιλιάς», «Πελέ 82 ετών» και « ο μόνος άνθρωπος που σταμάτησε έναν πόλεμο».

    Η είσοδος στο στάδιο θα επιτρέπεται «χωρίς διακοπή» μέχρι την Τρίτη στις 15:00 ώρα Ελλάδας και στη συνέχεια μια πομπή θα ταξιδέψει στους δρόμους της Σάντος, πόλης που βρίσκεται 75 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Σάο Πάολο, πριν από την ταφή, που προορίζεται να γίνει μόνο με μέλη της οικογένειας.

    Η ταφή θα γίνει στο Memorial Necropole Ecumenica, ένα «κάθετο νεκροταφείο», ένα κτίριο 14 ορόφων που περιλαμβάνει επίσης, έναν καταρράκτη και ένα μουσείο αυτοκινήτων.

    Η πομπή θα περάσει συγκεκριμένα μπροστά από το σπίτι της μητέρας του πρώην ποδοσφαιριστή, Ντόνα Σελέστε, η οποία «δεν γνωρίζει» ότι ο γιος της είναι νεκρός, σύμφωνα με τη Μαρία Λουτσία ντο Νασιμέντο, μια από τις αδερφές του εκλιπόντος. «Είναι στον δικό της κόσμο», διαβεβαίωσε το ESPN την Παρασκευή.

    Οι φίλαθλοι, τα πανό, το λαϊκό προσκύνημα

    Ο Λουίζ Σάντος, ένας 40χρονος δάσκαλος, είναι βέβαιος ότι χιλιάδες θα αποχαιρετήσουν τη Δευτέρα και την Τρίτη το «μεγαλύτερο είδωλο της Βραζιλίας», ενώ ο Σίλβιο Νέβες Σόουζα, ένας 54χρονος ηλεκτρολόγος είπε: «Είμαι σίγουρος ότι θα έρθει πολύς κόσμος, όχι μόνο ηλικιωμένοι που τον είδαν να παίζει, αλλά και νέοι».

    «Η προσδοκία είναι τεράστια, όλος ο κόσμος θα είναι εδώ», δήλωσε ο Ρομπέρτο Σάντος. «Ο Πελέ δεν χρειάζεται παρουσίαση. Ο Πελέ για εμάς είναι το παν. Θα είμαι εδώ όλη μέρα, 24 ώρες, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το πρωί. Ο Πελέ το αξίζει», πρόσθεσε.

    «Ο Πελέ αφήνει εκατομμύρια οπαδούς της Σάντος σε όλη τη χώρα μας. Ήταν ο δημιουργός του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου», είπε ο οπαδός Αντόνιο ντα Παζ, περιμένοντας έξω από το στάδιο να ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα.

    Μπουκέτα με λουλούδια κοσμούν μια προτομή και ένα άγαλμα του Πελέ που είχε στηθεί έξω από το στάδιο, ενώ πανό που έφεραν την εικόνα του ξεδιπλώθηκαν σε άλλο σημείο της πόλης όπου υπάρχει επίσης ένα μνημείο στη μνήμη του. «Μάγεψα τον κόσμο με την μπάλα στα πόδια μου», έγραφε ένα από αυτά.

    Στην υπόλοιπη χώρα, ήταν ορατά αφιερώματα στη μνήμη του, όπως σε έναν από τους τοίχους της έδρας της Βραζιλιάνικης Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας (CBF) στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου υπάρχει μια γιγάντια εικόνα του Πελέ με τη φανέλα της “Selecao” και τη λέξη “αιώνιος”.

    Ενός λεπτού σιγή και το σχέδιο ασφάλειας «Επιχείρηση Βασιλιάς Πελέ»

    Ενός λεπτού σιγή στον φόρο τιμής του τηρήθηκε επίσης την Κυριακή κατά την ορκωμοσία του Προέδρου Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, στη Μπραζίλια.

    Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στο αεροδρόμιο Congonhas στο Σάο Πάολο, εν αναμονή της άφιξης αθλητών, πολιτικών και άλλων προσωπικοτήτων που σχεδιάζουν να παραστούν στην κηδεία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Folha» του Σαο Πάολο, ενώ η στρατιωτική αστυνομία της πολιτείας του Σάο Πάολο ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ετοίμασε μια ειδική επιχείρηση που ονομάζεται «Επιχείρηση Βασιλιάς Πελέ» για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης.

    Λούλα και Ινφαντίνο στην κηδεία

    Το γραφείο Τύπου του Σάντος είπε ότι περίπου 5.000 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο είχαν διαπιστευθεί για να καλύψουν τα γεγονότα.

    Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται έξω από το γήπεδο από χθες το βράδυ, βγάζοντας φωτογραφίες δίπλα στο άγαλμα του Πελέ.

    Ανάμεσα σε εκείνους που αναμένεται να παρευρεθούν στην κηδεία του Πελέ, θα είναι ο πρόσφατα ορκισμένος Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο Αντιπρόεδρος Τζεράλντο Αλκμίν – μακροχρόνιος υποστηρικτής της Σάντος – και ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Στο Νο 4 του κόσμου ο Τσιτσιπάς – Στο Νο 6 η Σάκκαρη

    Η Superleague επιστρέφει με μεγάλο ντέρμπι ΠΑΟΚ – Άρη την Τετάρτη



    ΣΧΟΛΙΑ