• sports

    Φραντς Μπεκενμπάουερ: Όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης αποχαιρετά τον «Κάιζερ»

    • NewsRoom

    Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ


    Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο παίκτης που διαμόρφωσε το γερμανικό ποδόσφαιρο όσο κανένας άλλος, επηρεάζοντας επίσης το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ο «Κάιζερ», όπως τον αποκαλούσαν, πέθανε σε ηλικία 78 ετών την Κυριακή.

    «Ο κόσμος του ποδοσφαίρου θρηνεί για την απώλεια του θρυλικού Κάιζερ. Η απαράμιλλη ευελιξία του, οι χαριτωμένες μετακινήσεις μεταξύ άμυνας και μεσαίας γραμμής, ο άψογος έλεγχος της μπάλας και το οραματικό στυλ αναμόρφωσαν τον τρόπο που παιζόταν το ποδόσφαιρο στην εποχή του.

    Οι ηγετικές του ιδιότητες έλαμψαν καθώς ήταν αρχηγός στην εθνική ομάδα και τη Μπάγερν Μονάχου κατά τις πιο επιτυχημένες περιόδους τους και συνέχισαν να λάμπουν στην προπονητική του καριέρα. Η κληρονομιά του Μπεκενμπάουερ ως ενός από τους μεγάλους όλων των εποχών του ποδοσφαίρου είναι αδιαμφισβήτητη.

    Αντίο σε έναν αληθινό θρύλο», είπε σε μήνυμά του ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

    Ινφαντίνο για Μπεκενμπάουερ: Αγαπητέ Φραντς δεν θα ξεχαστείς ποτέ

    «Ο θρύλος του γερμανικού και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ έχει επιτεύγματα και θριάμβους που έχουν μείνει χαραγμένοι στην ιστορία και ωστόσο, παρ’ όλη τη δημοτικότητά του, ο “Der Kaiser” παρέμενε πάντα σεμνός και προσγειωμένος.

    Ο πρώτος αρχηγός που σήκωσε το τρέχον τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA το 1974, θα κέρδιζε επίσης το τουρνουά ως προπονητής της Γερμανίας το 1990, και ο θάνατος του είναι μια οδυνηρή απώλεια τόσο για το γερμανικό όσο και για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

    Θα τον θυμούνται πάντα οι οπαδοί του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο. Ειδικά οι οπαδοί της γερμανικής εθνικής ομάδας και της Μπάγερν με την οποία γνώρισε τόση επιτυχία.

    Ένας σημαντικός…γείτονάς μου σε πολλές συνεδριάσεις της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA, μοιράστηκε πρόθυμα τόσες πολλές από τις γνώσεις του για το ποδόσφαιρο. Ένας πραγματικά σπουδαίος άνθρωπος, φίλος του ποδοσφαίρου, πρωταθλητής και αληθινός θρύλος, αγαπητέ Φραντς δεν θα ξεχαστείς ποτέ.

    Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του, τους φίλους του και τη γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, στην οποία εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια», δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο.

    Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο λόγος που στέφθηκε «Αυτοκράτορας»

    Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ είχε αποσυρθεί από τα κοινά εδώ και πολύ καιρό, ο θάνατος του γιου του Στέφαν (46) το 2015 και οι φήμες για διαφθορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 τον επηρέασαν.

    Επιπλέον, ο Μπεκενμπάουερ τιμωρήθηκε από τη FIFA με αποκλεισμό για 90 ημέρες, αφού φέρεται να αρνήθηκε να συνεργαστεί με έρευνες για την εξαγορά ψήφων για την επιλογή των χώρων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 (Ρωσία) και 2022 (Κατάρ). Η ποινή ανεστάλη όταν συμφώνησε στην έρευνα.

    Έγινε παγκοσμίως γνωστός ως “Kaiser” («αυτοκράτορας» στα γερμανικά), ένα παρατσούκλι που πιστωνόταν πάντα στις επιδόσεις και την ηγετική παρουσία του στο γήπεδο.

    Ωστόσο, η προέλευση του προσωνυμίου είναι ακόμα πιο παλιά, όπως αναφέρει σχετικά σήμερα η εφημερίδα της Βραζιλίας “O’ Globo”.

    Στην πραγματικότητα, αυτό που πραγματικά επηρέασε την «επιλογή» γι’ αυτό το παρατσούκλι ήταν η φυσική ομοιότητα του νεαρού τότε παίκτη με έναν πρώην Γερμανό αυτοκράτορα, τον Λουδοβίκο Β’ της Βαυαρίας. Προσωνύμιο που πάντως καθιερώθηκε λόγω του «χαρακτήρα» του στο γήπεδο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα της Βαρκελώνης “Mundo Deportivo”, λόγω του ταλέντου του με την μπάλα, το προηγούμενο παρατσούκλι του, ακόμη και κατά την παιδική/εφηβική ηλικία του, ήταν «Βραζιλιάνος», που δόθηκε από τους γείτονες στον νεαρό -τότε- Φραντς (γεννημένος στις 11 Σεπτεμβρίου 1945), σε μία χρονική στιγμή, κατά την οποία η Βραζιλία κατέκτησε τα δύο πρώτα της Παγκόσμια Κύπελλα, το 1958 και το 1962.

    Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ είναι ένας από τους μόνο τρεις ανθρώπους στον κόσμο του ποδοσφαίρου που έχει κατακτήσει το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου ως παίκτης και, χρόνια αργότερα, ως προπονητής.

    Το συγκεκριμένο κατόρθωμα έχουν πετύχει επίσης ο Βραζιλιάνος Μάριο Ζάγκαλο, ο οποίος πέθανε την περασμένη Παρασκευή (5/1), σε ηλικία 92 ετών, και ο Γάλλος Ντιντιέ Ντεσάμπ.

    Διαβάστε επίσης:

    Πέθανε ο «Κάιζερ» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Φραντς Μπεκενμπάουερ

    Πάπας Φραγκίσκος: Ο Μαραντόνα απέτυχε ως άνθρωπος, ο Πελέ είχε μεγάλη καρδιά

    TIME: Αθλητής της χρονιάς για το 2023 ο Μέσι



    ΣΧΟΛΙΑ