• sports

    Διπλή Ανάπλαση: Θετική εισήγηση από τη διοίκηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού – Ετήσια έσοδα 3 εκατ. ευρώ

    • NewsRoom
    Διπλή Ανάπλαση: Θετική εισήγηση από τη διοίκηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού - Ετήσια έσοδα 3 εκατ. ευρώ

    Τάκης Μαλακατές, πρόεδρος Παναθηναϊκού Α.Ο.


    Ομόφωνα θετική είναι η εισήγηση της διοίκησης του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού προς τη Γενική Συνέλευση υπέρ της Διπλής Ανάπλασης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου, Τάκης Μαλακατές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

    Ο κ. Μαλακατές μαζί με τον αντιπρόεδρο του συλλόγου, Δημήτρη Βρανόπουλο, παρουσίασαν τα δεδομένα της Διπλής Ανάπλασης όπως κατέληξαν μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στο project, ενώ απάντησαν σε μια σειρά από ερωτήσεις γύρω από αυτα.

    Όπως ανέφερε ο κ. Μαλακατές, οι διμερείς συμβάσεις μεταξύ του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, ( Δήμος Αθηναίων, ΑΕΠ Ελαιώνα – Δήμος Αθηναίων, ΠΑΕ Παναθηναϊκός), οι μακέτες των εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού Α.Ο. καθώς και το παράρτημα με τον προϋπολογισμό των εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού Α.Ο. βρίσκονται στην τελική φάση και έχουν στο σύνολό τους σχεδόν συμφωνηθεί. «Μόλις έχουν πλέον καταγραφεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες και έχουν ξεπεραστεί και οι ρήτρες εμπιστευτικότητας θα τις αναρτήσουμε στην επίσημη ιστοσελίδα μας λογικά ως τέλος Ιανουαρίου , σε κάθε περίπτωση αρκετό χρονικό διάστημα πριν την Γενική Συνέλευση όπως άλλωστε έχουμε δεσμευτεί», ανέφερε.

    Τα οικονομικά οφέλη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού

    Ο κ. Μαλακατές, αφού ανέφερε πως δεν έγινε δυνατόν η Διπλή Ανάπλαση να συμπεριλάβει και ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ για την ΚΑΕ Παναθηναϊκός, αναφέρθηκε στα θετικά σημεία για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό που προκύπτουν από τη συμφωνία.

    Ειδικότερα, με βάση τις συμφωνίες:

    Α) Παραχωρείται δωρεάν η χρήση των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη στον Βοτανικό, του ποδοσφαιρικού γηπέδου, και του μουσείου-εντευκτηρίου και εστιατορίου στην περιοχή της Λεωφόρου για 99 χρόνια.

    Β) Υπάρχει ρητή αναφορά  στη σύμβαση ότι πρώτα ο Παναθηναϊκός θα παραλάβει όλες τις εγκαταστάσεις στον Βοτανικό συμπεριλαμβανομένου και του ποδοσφαιρικού γηπέδου, ολοκληρωμένες και με την άδεια λειτουργίας και μόνο τότε θα παραδώσει τη Λεωφόρο.

    Γ) Μέσα από την σύμβαση με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός υπήρξε συμφωνία ώστε ο Ερασιτέχνης, έναντι της παραχώρησης χρήσης του ποδοσφαιρικού γηπέδου, να λαμβάνει ετήσια το ποσό των 500.000 ευρώ αναπροσαρμοσμένο ανά 5ετια, επιπλέον bonus όταν εξασφαλίζεται η συμμετοχή σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων αλλά και να αναλαμβάνει η ΠΑΕ πλήρως τα έξοδα λειτουργίας , συντήρησης, καθαριότητας και φύλαξης του ποδοσφαιρικού γηπέδου.

    Δ) Συμφωνήθηκε επίσης να ισχύει ετήσια η κάρτα μέλους και φίλου υποχρεωτικά όπως αυτή ισχύει και σήμερα.

    Ε) Ο Παναθηναϊκός Α.Ο. εξασφαλίζει την εμπορική χρήση του μουσείου-εντευκτηρίου και εστιατορίου στη Λεωφόρο , τις εμπορικές χρήσεις των κυλικείων και του καφέ-εστιατορίου των αθλητικών εγκαταστάσεων μας και την ονοματοδοσία αυτών πλην του ποδοσφαιρικού γηπέδου καθώς και την εκμετάλλευση του υπογείου χώρου στάθμευσης.

    Συνολικά, ο Παναθηναϊκός Α.Ο. μέσω αυτών των οικονομικών συμφωνιών προβλέπεται να έχει ως ετήσια έσοδα τα ακόλουθα:

    -Από την κάρτα μέλους και φίλου, ποσό 1,5 εως 2 εκ. ευρώ
    -Από τη σύμβαση με την ΠΑΕ 500.000 ευρώ
    -Από τις εμπορικές του χρήσεις , διαρκείας, εισιτήρια κλπ έσοδα 250.000-500.000 ευρώ
    -Χορηγίες 500.000 ευρώ-1 εκατομμύριο ευρώ

    Το συντηρητικό σενάριο εσόδων ανέρχεται στο ποσό των 2.750.000 ευρώ και το αισιόδοξο φτάνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Το ρεαλιστικό και πλέον πιθανό σενάριο ανέρχεται στα 3-3,5 εκατομμύρια ευρώ.

    Σε αυτά δεν συνυπολογίζονται τα έσοδα από τις ακαδημίες, ούτε τα έσοδα από τη φορολογία του στοιχήματος που αποτελούν ένα πολύ σημαντικό πλέον έσοδο.

    Ο κ. Μαλακατές σημείωσε πως τη φετινή χρονιά, όπου μετά από χρόνια έχουμε ανταγωνιστικά τμήματα σε βόλεϊ ανδρών –γυναικών, μπάσκετ γυναικών και με ταυτόχρονη παρουσία σε ευρωπαϊκούς αγώνες, αλλά και με την υδατοσφαίριση στην Α1, ο ετήσιος προϋπολογισμός τους ανέρχεται στο ποσό των 1.600.000 ευρώ.

    «Αντιλαμβάνεστε όλοι τη δυναμική που θα αποκτήσει ο Σύλλογος με την οικονομική του εκτόξευση που αγωνιστικά θα τον καταστήσει παντοδύναμο στην Ελλάδα και με δυνατότητες διεκδίκησης και ευρωπαϊκών τίτλων», ανέφερε.

    Σημαντικό επίσης ότι θα αποκτήσει μέσω της κάρτας μέλους 15-20.000 μέλη που αυξάνουν σημαντικά το μέγεθος του Συλλόγου και την προοπτική περεταίρω ανάπτυξης.

    Τι θα λάβει ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός

    Στην περιοχή της ανάπλασης στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και σε έκταση 680 τ.μ.

    – Μουσείο του Παναθηναϊκού.
    -Εντευκτήριο-εστιατόριο
    -Εφόσον τελικά γίνει υπόγειος χώρος στάθμευσης, θα του παραχωρηθεί η χρήση και η εκμετάλλευση 15 θέσεων στάθμευσης

    Στην περιοχή Ανάπλασης ΙΙ

    -ποδοσφαιρικό γήπεδο 4 αστέρων προδιαγραφών FIFA/UEFA έως 40.000 θέσεις. Θα είναι το μεγαλύτερο γήπεδο στη χώρα μετά το ΟΑΚΑ.

    Στην περιοχή ανάπλασης και στα 7500τ.μ. που αφορούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού Α.Ο.

    1.Γήπεδο αθλοπαιδιών διαστάσεων handball-futsal 3.100 θέσεων στο οποίο θα αγωνίζονται οι ομάδες μας βόλεϊ, μπάσκετ, futsal, μπάσκετ με αμαξίδιο και χάντμπολ (που θα επανιδρύσουμε τότε) και το οποίο μπορεί να μετατραπεί και σε πλήρη αίθουσα ενόργανης γυμναστικής.

    2.Ανοικτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων με στέγαστρο 500 θέσεων στην οποία εκτός της κολύμβησης και των καταδύσεων θα αγωνίζονται και τα τμήματα υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών (θα επανιδρυθεί).

    3. Προπονητήριο αθλοπαιδιών διαστάσεων βόλεϊ-μπάσκετ για τις ακαδημίας κυρίως, 200 θέσεων με δυνατότητα διεξαγωγής και αγώνων. Δυνατότητα μετατροπής σε αμφιθέατρο και αίθουσα εκδηλώσεων.

    4. Υπόγειος χώρος στάθμευσης 125 θέσεων

    5. Γραφεία του Συλλόγου

    6. Μπουτίκ

    7. Καφέ-εστιατόριο

    Προπονητήρια για τα ατομικά μας αγωνίσματα ως κάτωθι:

    1. Άρση βαρών 150τμ

    2. Πάλη 240τμ

    3. Πυγμαχία με 2 ring 300τμ

    4. Ξιφασκία με 2 διαδρόμους 150τμ

    5. Επιτραπέζια αντισφαίριση με 6 τραπέζια 255τμ

    6. Τοξοβολία 250τμ

    7. Σκοποβολή για αεροβόλο όπλο 150τμ

    8. Προπονητήριο για ΑμεΑ 100τμ

    9. 2 γυμναστήρια ενδυνάμωσης 100 τ.μ. έκαστο

    Όλοι οι αθλητικοί χώροι και τα προπονητήρια πλήρως εξοπλισμένα τα οποία θα διαθέτουν αποδυτήρια, γραφεία προπονητών, αίθουσες για video, doping control , αίθουσα συνεντεύξεων και αποθήκες.

    Οι διαπραγματεύσεις

    Ο κ. Μαλακατές ανέφερε πως στις αρχικές προθέσεις του Ερασιτέχνη ήταν να πετύχει σε όλες οι νέες εγκαταστάσεις στον Βοτανικό αλλά και στην περιοχή της Λεωφόρου η ιδιοκτησίας τους να ανήκει στον Παναθηναϊκό Α.Ο. «Αφού αυτό δεν το καταφέραμε απαιτήσαμε να υπάρχει ρητά η αναφορά ότι μεταφέρουμε στις νέες μας εγκαταστάσεις και στις δύο περιοχές , όλα μας τα δικαιώματα που έχουμε σήμερα στη Λεωφόρο όποια και αν είναι αυτά, και αυτό το πετύχαμε και αναφέρεται ρητά στη μεταξύ μας σύμβαση».

    «Ρητά επίσης και χωρίς καμία απόκλιση αναφέρεται ότι πρώτα θα παραλάβουμε όλες τις εγκαταστάσεις μας συμπεριλαμβανομένου και του ποδοσφαιρικού γηπέδου έτοιμα προς χρήση με την άδεια λειτουργίας και τότε μόνο θα παραδοθεί η Λεωφόρος», ανέφερε.

    «Όσον αφορά τα έξοδα λειτουργίας , φύλαξης και συντήρησης των εγκαταστάσεων μας που ενώ αρχικά προέβλεπε το MOU ότι θα καλύπτοταν από κοινού μεταξύ ΠΑΕ και Δήμου Αθηναίων. Στην εξέλιξη μπήκε ένα πλαφόν συνολικού ποσού 180.000 ευρώ.

    Υπήρξε ένα σημείο τριβής με αυτή την αλλαγή, νομίζω όμως ότι ακόμα και έτσι είναι ένα θετικό στοιχείο το οποίο μας καλύπτει απόλυτα και δεν προβλεπόταν σε καμία προγενέστερη σύμβαση και σίγουρα είναι πολύ σημαντική για εμάς.

    Η κυβέρνηση παρά τις διαφωνίες μας και την εξαρχής αντίθετη τοποθέτηση μας ψήφισε έναν νόμο όπου μας παραχωρεί το 15% των ακαθάριστων εισπράξεων και των εσόδων από τις διαφημιστικές πινακίδες για μόνο 15 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης κ.ο.κ.

    Με συντονισμένες προσπάθειες της διοίκησης αλλά και του κ. Δημάρχου ζητήσαμε την τροποποίηση του νόμου ώστε η παραχώρηση να ισχύσει και για τα 99 χρόνια. Επιτύχαμε τελικά η κυβέρνηση να μας διαβεβαιώσει (και τοποθετήθηκε σχετικά από τις 5/1) ότι θα τροποποιήσει τον νόμο και θα μας παραχωρήσει το συγκεκριμένο δικαίωμα μας αρχικά για 49 χρόνια με δικαίωμα παράτασης που όπως καταλαβαίνετε θα ισχύσει για πάντα.

    Εξ όσων γνωρίζω η τροποποίηση του νόμου ψηφίστηκε ή ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Ποτέ στο παρελθόν οτιδήποτε παραχωρήθηκε για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει συμβεί να μην επεκτείνεται στο διηνεκές», πρόσθεσε.

    «Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο δικαίωμα μας δεν αποφέρει κανένα οικονομικό όφελος στη Μάνα του λόχου καθώς πάντα το παραχωρούσαμε στην ΠΑΕ έναντι άλλων οικονομικών ανταλλαγμάτων», επεσήμανε.

    Η λογική λέει Βοτανικός

    «Το συναίσθημα λέει Λεωφόρος, αλλά η λογική Βοτανικός», ανέφερε ο κ. Μαλακατές «Ο τελευταίος λόγος, φυσικά, ανήκει στο Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη, που θα συνεδριάσει για να αποφασίσει τον Φεβρουάριο».

    «Όταν με ρώτησαν πώς αποφάσισα να κατεβάσω ψηφοδέλτιο, είπα πως επικράτησε το συναίσθημα της λογικής. Στη ζωή έρχεσαι σε σταυροδρόμι και πρέπει να πάρεις μια απόφαση. Αυτή θα σε χαρακτηρίζει για την υπόλοιπη ζωή σου. Με πολύ προβληματισμό αποφασίσαμε κατά την προσωπική μας εκτίμηση να εισηγηθούμε προς το κυρίαρχο σώμα υπέρ της Διπλής Ανάπλασης, θεωρώντας πως η συγκεκριμένη συμφωνία είναι προς τη θετική πλευρά.

    Μια συμφωνία που δίνει στον Παναθηναϊκό μας να έχει σύγχρονες, λειτουργικές, τις μεγαλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις και την αυτοδυναμία να είναι πανίσχυρος αγωνιστικά. Επικράτησε η λογική από το συναίσθημα.

    Το συναίσθημα λέει ξεκάθαρα Λεωφόρος, αλλά προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι πολύ λίγα πράγματα μπορεί να γίνουν για ανακατασκευή της Λεωφόρου. Καμία διοίκηση μεγάλων και επιφανών ανθρώπων δεν κατάφερε μέχρι τώρα. Δεν έχω δει καμία τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση δημιουργίας που να είναι εφαρμόσιμη και ρεαλιστική. Και να υπήρχε, κανένας δεν θα τολμούσε εύκολα να προχωρήσει σε κατεδάφιση της Λεωφόρου με την προοπτική ανακατασκευής, με τον κίνδυνο να γίνει ό,τι στη Νέα Φιλαδέλφεια.

    Η ανακαίνιση είναι μια υπαρκτή δυνατότητα για να μεγαλώσει η χωρητικότητα στη Λεωφόρο σε 20-22 χιλιάδες, αλλά ο ΠΑΟ ελάχιστα πράγματα μπορεί να κερδίσει έτσι. Τα τμήματά μας που θέλουν να είναι ανταγωνιστικά θα αναζητούσαν έδρα κάθε χρόνο.

    Η λογική λέει Βοτανικός, για όλους τους λόγους που ανέφερα: τις αθλητικές εγκαταστάσεις, το γήπεδο ποδοσφαίρου, την οικονομική αυτοτέλειά μας, το μουσείο μας στη φυσική μας έδρα. Μην ξεχνάμε ότι ο Βοτανικός ανήκει στο Δήμο μας και δεν μιλάμε για το σήμερα, αλλά για το αύριο, για 30-40-50 χρόνια», ανέφερε ο Τάκης Μαλακατές.

    Η κρίσιμη Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού που θα κρίνει οριστικά το μέλλον της Διπλής Ανάπλασης αναμένεται στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ