• Business

    Δημήτρης Βρανόπουλος (Flexfin): Χρηματοδοτούμε τους αποκλεισμένους από το τραπεζικό σύστημα αν έχουν μεγάλους πελάτες

    Δημήτρης Βρανόπουλος συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος και Αλέξανδρος Κελαϊδίτης μέλος Δ.Σ Flexfin


    Μπορεί το factoring να ήταν ήδη γνωστό, όμως η Flexfin, έφερε μια επανάσταση αλλάζοντας τα δεδομένα και κάνοντάς το προσιτό σε χιλιάδες εταιρείες που ήταν αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα, ή ούτε καν το γνώριζαν.

    Από το ξεκίνημά της, εδώ και τρία χρόνια, έκανε τις χρηματοδοτήσεις τιμολογίων προσιτές σε όλες τις εταιρείες, ακόμη και τις μικρότερες, εφόσον οι πελάτες του είναι μεγάλες εταιρείες. Κι αυτό γιατί βασίζεται κυρίως στο αξιόχρεο του οφειλέτη και όχι του δανειζόμενου. Η νέα για την Ελλάδα αυτή προσέγγιση, δίνει μια σημαντική δυνατότητα άμεσης ρευστότητας σε πλειάδα επιχειρήσεων, που είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα. Start-ups, ατομικές επιχειρήσεις ακόμη και κόκκινες επιχειρήσεις που όμως λειτουργούν κανονικά, και έχουν μεγάλους πελάτες, μπορούν να αξιοποιήσουν τη ρευστότητα των τιμολογίων τους και να ενισχύσουν τη δραστηριότητά τους.

    Ο Δημήτρης Βρανόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Flexfin, της μόνης ανεξάρτητης εταιρεία factoring στην Ελλάδα η οποία έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, μιλάει στο mononews.gr, για τη  μεγάλη ανάπτυξη που έχει η εταιρεία στα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας της και για τις ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητές της.

    Ποιο είναι σήμερα όμως το μέγεθος της Flexfin και που μπορεί να φτάσει; “Την προετοιμασία για τη Flexfin την ξεκινήσαμε το 2017, το 2018 εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση των 10 εκ. ευρώ από 49 επενδυτές, που ήταν απαραίτητο για να κάνουμε αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος και το 2019 πήραμε την άδεια. Στα τέλη του 2019 δώσαμε το πρώτη χρηματοδότηση και μέχρι σήμερα έχουμε χρηματοδοτήσει 130 πελάτες, για τιμολόγια αξίας 87 εκατ. ευρώ. Επόμενος στόχος είναι να φτάσουμε σε 2 χρόνια τους 500 πελάτες και σε βάθος πενταετίας του 2-3.000 πελάτες.

    Δεν υπάρχουν όρια στους κλάδους ή στις δραστηριότητες που μπορούν να απευθυνθούν σε εμάς, οποιοσδήποτε έχει ένα τιμολόγιο από μεγάλη και αξιόχρεη εταιρεία μπορεί αν χρηματοδοτηθεί, από προμηθευτές μεγάλων σουπερμάρκετ, μέχρι προμηθευτές κατασκευαστικών, εταιρείες μικρές ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Ο ρυθμός ανάπτυξής μας είναι 10% το μήνα και το 2022 έχουμε υπερδιπλάσια έσοδα από το 2021. Στόχος πλέον είναι να φτάσουμε να έχουμε και κέρδη, που το υπολογίζουμε να γίνει το 2025“, αναφέρει ο κ. Δημήτρης Βρανόπουλος.

    Πώς ξεκίνησε

    Έχοντας εργαστεί για χρόνια σε τράπεζα όπως και ο συνιδρυτής της εταιρείας Αλέξανδρος Κελαϊδίτης, είδαν το μεγάλο κενό που υπήρχε στις χρηματοδοτήσεις factoring που ουσιαστικά, στερούσε αυτή τη δυνατότητα από τις μικρές εταιρείες.

    “Για τις τράπεζες το factoring είναι ακόμη ένα δανειακό προϊόν και γι αυτό η αξιολόγηση που κάνουν είναι το ίδιο αυστηρή σαν να δίνουν δάνειο και αποκλείουν πολλές μικρομεσαίες εταιρείες ή startups. Αντίθετα, εμείς εξετάζουμε το μέγεθος του οφειλέτη και όχι του πελάτη μας. Αν η εταιρεία που οφείλει να πληρώσει το τιμολόγιο είναι μεγάλη και αξιόπιστη, τότε η χρηματοδότηση στον πελάτη όσο μικρός και αν είναι, είναι εξασφαλισμένη.

    Αυτή η διαπίστωση μας έκανε να ξεκινήσουμε, γιατί εντοπίσαμε ότι ουσιαστικά το factoring δεν προσφέρεται σε μια πλειάδα εταιρειών που θα μπορούσαν με ασφάλεια να χρηματοδοτηθούν αφού τα τιμολόγιά τους εξασφαλίζουν το αξιόχρεό τους. Έτσι είδαμε μια ευκαιρία. Την ευκαιρία να δανείσουμε τις μικρές εταιρείες με βάση όχι το δικό τους αξιόχρεο αλλά το αξιόχρεο του οφειλέτη τους, κάτι που δεν κάνουν οι τράπεζες”, σημειώνει ο κ. Βρανόπουλος.

    “Άλλη σημαντική κατηγορία εταιρειών, που μπορούμε να στηρίξουμε με χρηματοδοτήσεις είναι οι startups”, προσθέτει. “Οι τράπεζες ζητούν τρία χρόνια οικονομικές καταστάσεις και επίσης δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από αυτές, ενώ από εμάς μπορούν αν έχουν τιμολόγια, μεγάλων οφειλετών.

    Σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης για μας είναι και οι εταιρείες με κόκκινα δάνεια, που βρίσκονται στους διαχειριστές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Αυτές οι εταιρείες μπορούν να χρηματοδοτηθούν από μας αν έχουν αξιόχρεους οφειλέτες και έτσι να στηριχθούν στην προσπάθειά τους να αναπτυχθούν και να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους” αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Νέος γύρος χρηματοδότησης το 2023

    Καθώς η Flexfin μεγαλώνει, στόχος των δύο ιδρυτών της, είναι να προσθέσει έναν στρατηγικό επενδυτή.”Σήμερα έχουμε 50 μετόχους, ο τρίτος μεγαλύτερος είναι η Εθνική Τράπεζα με 8%. Οι 25 ήταν φίλοι και συγγενείς που μας πίστεψαν από την αρχή, και οι άλλοι 25 εταιρείες. Τώρα δεν χρειαζόμαστε τόσο μετοχικό κεφάλαιο, όσο δανεισμό, για να αυξήσουμε την αποδοτικότητα των κεφαλαίων μας.

    Ωστόσο, το 2023 σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε επόμενο γύρο χρηματοδότησης με στόχο να προσθέσουμε ένα στρατηγικό επενδυτή που θα ενισχύσει το προφίλ της εταιρείας και ενδεχομένως μας χρηματοδοτήσει ταυτόχρονα με μετοχικό κεφάλαιο και δανεισμό”, σημειώνει ο κ. Βρανόπουλος.



    ΣΧΟΛΙΑ