• sports

    Διπλή Ανάπλαση: Έπεσαν οι υπογραφές στις συμβάσεις, παρακάμπτεται το «σαμποτάζ των 59»

    • NewsRoom
    Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Αλαφούζος, Κώστας Μπακογιάννης, Τάκης Μαλακατές, Βασίλης Ψάλτης

    Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Αλαφούζος, Κώστας Μπακογιάννης, Τάκης Μαλακατές, Βασίλης Ψάλτης


    Παρά την προσπάθεια από την ομάδα 59 μελών του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού να σαμποτάρουν δικαστικά την Διπλή Ανάπλαση, το project Βοτανικός συνεχίζει κανονικά, καθώς οι εμπλεκόμενοι φορείς (Κυβέρνηση, Δήμος Αθηναίων, Παναθηναϊκός ΑΟ, ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ΑΕΠ Ελαιώνας) αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες.

    Ειδικότερα, το πρωί της Κυριακής στο Δημαρχείο της Αθήνας, ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γιάννης Αλαφούζος, ο Παναγιώτης Μαλακατές  καθώς και ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, ως επικεφαλής της ΑΕΠ Ελαιώνας (Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς), προχώρησαν στην υπογραφή των μεταξύ τους συμβάσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημοπράτηση και την υλοποίηση του έργου.

    Αυτό το σκέλος ήταν εντελώς τυπικό, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν συμφωνήσει και το μόνο που έμενε ήταν να καθαρογραφούν οι συμβάσεις.

    Υπενθυμίζεται πως η ΑΕΠ Ελαιώνας θα χρηματοδοτήσει και κατασκευάσει τις νέες εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, όπως ορίζεται από το Προεδρικό Διάταγμα για τη Διπλή Ανάπλαση ( ως ιδιοκτήτης του παρακείμενου ακινήτου του εμπορικού κέντρου που κατασκεύαζε στην περιοχή η εταιρεία του Μπάμπη Βωβού), ενώ ο Δήμος Αθηναίων το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

    Παράλληλα, τα έργα υποδομών στην περιοχή θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στον Βοτανικό και την παράδοσή τους στον Παναθηναϊκό, στον χώρο του γηπέδου Απόστολος Νικολαϊδης στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα δημιουργηθεί ένα δημοτικό πάρκο καθώς και το μουσείου της ομάδας.

    Υπέρ της υπογραφής των συμβάσεων είχε ψηφίσει το 68% των μελών του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Ωστόσο, 59 μέλη του συλλόγου επιχείρησαν να σαμποτάρουν το έργο, ζητώντας να μην κατοχυρωθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας από το Διοικητικό Εφετείο. Μάλιστα, για να προκαλέσουν μεγαλύτερη καθυστέρηση, που θα οδηγούσε σε πρόβλημα με το χρονοδιάγραμμα των χρηματοδοτήσεων, άσκησαν ταυτόχρονα αγωγή κατά του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, εμποδίζοντας την εξέταση της  προσφυγής τους, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η εξέταση της αγωγής τους τον Φεβρουάριο του 2023.

    Η κίνηση των «59» προκάλεσε έντονη κινητικότητα στις εμπλεκόμενες πλευρές, οδηγώντας στην απόφαση να προχωρήσει άμεσα η υπογραφή των συμβάσεων και να προχωρήσουν οι δημοπρατήσεις.

    Οι δηλώσεις των αντιπροσώπων των φορέων

    «Είναι μία ιστορική μέρα για τον Δήμο Αθηναίων. Το διπλό όνειρο της Αθήνας και του Παναθηναϊκού αποκτά επιτέλους «σάρκα και οστά». Χρειάστηκε να δουλέψουμε όλοι μαζί, μεθοδικά και αποτελεσματικά. Να υπερβούμε εγωισμούς, ανησυχίες, προσκόμματα. Να δούμε μακρύτερα από το “σήμερα” και να χτίσουμε για το “αύριο”. Με αυτές τις υπογραφές, περνάμε αποφασιστικά στο επόμενο στάδιο της υλοποίησης»,. ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

    «Χρειάζεται η ίδια προσήλωση, η ίδια καλή συνεργασία, η ίδια αποτελεσματικότητα. Σε λίγα χρόνια ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει ένα νέο, σύγχρονο γήπεδο, ενώ οι Αθηναίοι μια όμορφη, ζωντανή γειτονιά στο Βοτανικό και αντίστοιχα ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Και αυτή είναι η δέσμευση όλων μας, της Πολιτείας, του Δήμου, του Ερασιτέχνη, της ΠΑΕ και των Τραπεζών. Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί, το έργο θα γίνει, δεν πρόκειται να το στερήσουμε από κανέναν Αθηναίο. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρόεδρο του Ερασιτέχνη κ. Παναγιώτη Μαλακατέ, τον Πρόεδρο της ΠΑΕ κ. Γιάννη Αλαφούζο, τον CEO της Alpha Bank και εκπρόσωπο της ΑΕΠ Ελαιώνα κ. Βασίλη Ψάλτη. Επίσης, οφείλω να ευχαριστήσω θερμά την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς κ. Α. Γεωργιάδη, Γ. Γεραπετρίτη, Θ. Σκυλακάκη και τον υφυπουργό κ. Ν. Ταγαρά για την εξαιρετική συνεργασία», συνέχισε ο κ. Μπακογιάννης.

    «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον μεγαλύτερο Σύλλογο της χώρας. Αφήνουμε πίσω αντεγκλήσεις και διχασμό και ενωμένοι όλοι μαζί προχωράμε για να παραλάβουμε τις πιο μεγάλες και σύγχρονες εγκαταστάσεις για να στεγάσουν τα όνειρά μας και τις φιλοδοξίες μας για έναν Παναθηναϊκό πρωταθλητή σε όλα τα σπορ, αλλά και η Λεωφόρος μας να θυμίζει πάντα στις επόμενες γενιές τη ρίζα μας. Ζήτω ο Παναθηναϊκός», ανέφερε από την πλευρά του σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Τάκης Μαλακατές.

    Την ικανοποίησή του που το έργο της Διπλής Ανάπλασης περνά στη φάση της υλοποίησης εξέφρασε ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση για την υλοποίηση του έργου της Διπλής Ανάπλασης, που θα δώσει άλλη προοπτική στον Παναθηναϊκό, στον Ερασιτέχνη και στην ΠΑΕ. Θα έχουμε τις καλύτερες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα βοηθήσει ώστε η ομάδα μας να έχει ένα μέλλον αντάξιο με τη μεγάλη ιστορία και το παρελθόν του Παναθηναϊκού».

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε δήλωσή του, τόνισε: «Με την υπογραφή της τριμερούς συμβάσεως για την έναρξη της κατασκευής της Διπλής Ανάπλασης, την υπερψήφιση της τροπολογίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος την επόμενη εβδομάδα από τη Βουλή των Ελλήνων και την έγκριση της Γενικής Αρχής Ανταγωνισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση που επίκεται, θα έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία ώστε να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο του έργου της Διπλής Ανάπλασης. Με συντονισμένες ενέργειες της Κυβερνήσεως, του Δήμου, του Παναθηναϊκού και των τραπεζών, είμαστε στην τελική ευθεία, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, για να γίνει επιτέλους η Διπλή Ανάπλαση, πραγματικότητα. Αυτή τη φορά δε θα μείνουμε στα λόγια, αλλά ο κόσμος του Παναθηναϊκού και όλοι οι Αθηναίοι θα απολαύσουν μια καινούργια γειτονιά και ένα μεγάλο έργο».

    O CEO του Ομίλου της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, ως εκπρόσωπος της ΑΕΠ Ελαιώνα, υπογράμμισε: «Με τη Διπλή Ανάπλαση θα επιτευχθούν δύο στόχοι: Αφενός, η κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων για έναν από τους πλέον ιστορικούς Συλλόγους της χώρας. Αφετέρου, η δημιουργία νέων πόλων πρασίνου, αθλητισμού και αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας. Έτσι, η Διπλή Ανάπλαση λειτουργεί ως καταλύτης ανάπτυξης. Σήμερα έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα. Απαιτείται η δέσμευση και η συνέπεια όλων των μερών, ώστε αυτό το εμβληματικό σχέδιο αστικής ανάπλασης να γίνει εγκαίρως πραγματικότητα».



    ΣΧΟΛΙΑ