• sports

    Δίκη FIFA: Στις 30 Οκτωβρίου η ετυμηγορία – Οι ποινές που προτείνουν οι εισαγγελείς για Ντέρη, Βάλκε και Αλ Κελαϊφί

    • Newsroom

    Τζερόμ Βάλκε


    Ολοκληρώθηκε η διάρκειας εννέα ημερών δίκη του πρώην γενικού γραμματέα της FIFA, Τζερόμ Βάλκε, του Νασέρ Αλ Κελαϊφί, προέδρου του BeIn Media Group,  και της Παρί Σεν Ζερμαίν και του Έλληνα επιχειρηματία Κωνσταντίνου Ντέρη, ενώ σύμφωνα με το ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο της Ελβετίας η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 30 Οκτωβρίου.

    Ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί, κατηγορείται ότι παραχώρησε στον Βάλκε μία πολυτελή βίλα στη Σαρδηνία προκειμένου να εξασφαλίσει την εύνοια του κατά την υποβολή προσφορών για τα προσοδοφόρα δικαιώματα μετάδοσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι εισαγγελείς ζήτησαν να επιβληθεί στον Αλ Κελαϊφί ποινή 28 μηνών, με αναστολή όλων των μηνών εκτός από τέσσερις, επειδή υποκίνησε τον Βάλκε, τότε γενικό γραμματέα της FIFA, να διαπράξει το αδίκημα της “εγκληματικής κακοδιαχείρισης”.

    Ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμαίν, αρνήθηκε την κατηγορία ότι διέθεσε στον Βάλκε τη βίλα το 2014 περίπου την ίδια χρονική περίοδο που η FIFA υπέγραψε τη συμφωνία του Παγκόσμιου Κυπέλλου ύψους 480 εκατομμυρίων δολαρίων, με τον τηλεοπτικό οργανισμό BeIN Media Group με έδρα την Ντόχα, του οποίου είναι ο ίδιος επικεφαλής.

    «Η πλήρης απαλλαγή του κ. Αλ Κελαϊφί ζητήθηκε σήμερα”, δήλωσε την Πέμπτη ο δικηγόρος του στην Ελβετία, Marc Bonnant.

    Ο Βάλκε αρνήθηκε τις κατηγορίες για κακοδιαχείριση καθώς και για δωροδοκία και παραποίηση εγγράφων.

    Οι συγκεκριμένες κατηγορίες συνδέουν τον Βάλκε με μίζες 1,25 εκατ. ευρώ που έλαβε για την παραχώρηση δικαιωμάτων του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε Ελλάδα και Ιταλία, ποσά που ο ίδιος φέρεται να χρέωσε στην ιδιωτική του εταιρεία ως δάνεια.

    Οι εισαγγελείς πρότειναν ποινή τριών ετών, με μερική αναστολή, για τον Βάλκε και 30 μηνών για τον Έλληνα επιχερηματία Ντίνο Ντέρη. Ο τελευταίος δεν παρευρέθηκε στη δίκη επικαλούμενος λόγους υγείας. Και οι δύο αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

    Η ολοκλήρωση της πρώτης δίκης στην Ελβετία που αφορά την έρευνα στο διεθνές ποδόσφαιρο, πραγματοποιήθηκε σχεδόν έξι χρόνια αφότου η FIFA ζήτησε από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να διερευνήσουν κινήσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στους διαγωνισμούς υποβολής προσφορών για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 και 2022, που κέρδισαν η Ρωσία και το Κατάρ.

    Οι εισαγγελείς έχουν κινήσει τουλάχιστον 25 ποινικές διαδικασίες και διεξάγονται έρευνες εναντίον του πρώην προέδρου της FIFA Sepp Blatter, του πρώην προέδρου της UEFA Μισέλ Πλατινί και του πρώην αναπληρωτή του Βάλκε, Μάρκους Κάτνερ.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ