• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ξεκινά η δίκη για το σκάνδαλο FIFA – Ο ρόλος Έλληνα επιχειρηματία

    • Bloomberg

    Τζερόμ Βάλκε


    Ξεκινά αυτή την εβδομάδα στην Ελβετία η δίκη πρώην ανώτατου στελέχους της FIFA, που κατηγορείται για κακοδιαχείριση και αποδοχή κεφαλαίων άνω του 1 εκατ. δολαρίων με αντάλλαγμα την ύποπτη πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων των Παγκοσμίων Κυπέλλων σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης.

    Ο Τζερόμ Βάλκε, πρώην γενικός γραμματέας της FIFA, κατηγορείται για δωροδοκία, παραποίηση εγγράφων και εγκληματική κακοδιαχείριση. Επίσης, ο Έλληνας επιχειρηματίας, Κωνσταντίνος Ντέρης, κατηγορείται για δωροδοκία του Βάλκε και ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί, πρόεδρος του BeIn Media Group, κατηγορείται ότι υποκίνησε τον Βάλκε να μην αποκαλύψει στη FIFA την ευνοϊκή μεταχείριση που του εξασφάλισε.

    Η δίκη είναι το αποτέλεσμα τριετούς έρευνας  η οποία ξεκίνησε το 2017 και ξεκίνησε εν μέσω ισχυρισμών για διαφθορά στους κόλπους της ηγεσίας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, που ανάγκασε τον Joseph “Sepp” Blatter να παραιτηθεί από την προεδρία της FIFA. Το μεγαλύτερο μέρος του διοικητικού συμβουλίου της FIFA αντικαταστάθηκε μετά τις έρευνες για δωροδοκία και τις επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν σε πολυτελή ξενοδοχεία κοντά στην έδρα της ομοσπονδίας.

    Ο Βάλκε κατηγορείται ότι έλαβε χρηματική βοήθεια από τον Αλ Κελαϊφί για να εξασφαλίσει την προκαταβολή ύψους 500.000 ευρώ (595.000 δολαρίων) για την αγορά μίας βίλας στη Σαρδηνία. Ο Βάλκε είχε την υποχρέωση να αναφέρει ότι πήρε τα χρήματα αυτά και δεν το έκανε, άρα “πλούτισε παράνομα”, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

    Ο Αλ Κελαϊφί, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του κορυφαίου ποδοσφαιρικού συλλόγου Παρί Σεν Ζερμαίν, κατηγορήθηκε τον Φεβρουάριο ότι υποκίνησε τον Βάλκε και τον παρότρυνε να μην αποκαλύψει την οικονομική βοήθεια που έλαβε.

    Ο Έλληνας επιχειρηματίας Κ. Ντέρης, αντιμετωπίζει την κατηγορία της δωροδοκίας, καθώς πλήρωσε στον Βάλκε 1,25 εκατ. δολάρια σε τρεις δόσεις.

    Σε αντάλλαγμα ο Βάλκε, φέρεται να εκμεταλλεύτηκε τη θέση που είχε την περίοδο 2013-2015 για να ευνοήσει τους “συνεργάτες” του, στην ανάθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των Παγκοσμίων κυπέλλων στα ιταλικά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης για 12 χρόνια.

    Απέσυραν τις κατηγορίες

    Οι Ελβετοί εισαγγελείς απέσυραν τις κατηγορίες για δωροδοκία εναντίον του Βάλκε και του Αλ Κελαϊφί, όσον αφορά την βίλα και ένα ρολόι Cartier που ο επιχειρηματίας από το Κατάρ φέρεται να έδωσε στο Βάλκε τον Φεβρουάριο, επειδή η κατηγορία «δεν τεκμηριώθηκε».

    Η FIFA είχε αποσύρει μέρος των καταγγελιών της εναντίον των δύο, μετά από μια “φιλική συμφωνία”, με βάση τα λεγόμενα των Ελβετών εισαγγελέων, μεταξύ της FIFA και του Αλ Κελαϊφί. Οι κατηγορίες δωροδοκίας εναντίον του Βάλκε και του Ντέρη,  παραμένουν, όπως και ο ισχυρισμός ότι ο Βάλκε δεν αποκάλυψε ότι αγόρασε τη βίλα με τη οικονομική βοήθεια που είχε από τον Έλληνα επιχειρηματία.

    Ο Alec Reymond, δικηγόρος του Ντέρη, δεν θα παραστεί στη δίκη επειδή ο πελάτης του είναι άρρωστος και ζήτησε αναβολή.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ