ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον στόχο η απονομή κύριας και επικουρικής σύνταξης να ολοκληρώνεται εντός ενός μήνα από την αίτηση έθεσε ο διοικητής του e–ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης, διευκρινίζοντας ότι ήδη ο μέσος χρόνος έχει περιοριστεί περίπου στις 40 ημέρες.
Όπως ανέφερε, «ο στόχος του οργανισμού είναι να μην υπάρχει κενό διάστημα μεταξύ εργασίας και συνταξιοδότησης», σημειώνοντας ότι η επικουρική σύνταξη θα ακολουθεί άμεσα την κύρια. Τόνισε, ωστόσο, ότι η σχετική αναφορά δεν αποτελεί επίσημη ανακοίνωση, αλλά στρατηγικό στόχο του φορέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βαρβέρης, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονται σε περίπου 13.700-13.800, ενώ οι επικουρικές φτάνουν τις 30.000. Διευκρίνισε ότι ως εκκρεμείς θεωρούνται οι αιτήσεις για τις οποίες έχουν παρέλθει 90 ημέρες από την υποβολή.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, όταν –όπως είπε– «η απονομή σύνταξης μπορούσε να διαρκέσει ένα έως δύο χρόνια ή και περισσότερο». Σήμερα, όπως σημείωσε, «τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους».
Αναφορικά με ειδικές κατηγορίες, ανέφερε ότι οι διαδοχικές και παράλληλες συντάξεις έχουν σε μεγάλο βαθμό επιλυθεί και πλέον εκδίδονται ακόμη και αυτοματοποιημένα, ενώ οι διεθνείς συντάξεις εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση, αν και «έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα».
Παράλληλα, σημείωσε αυξημένη πίεση στο σύστημα λόγω αύξησης των αιτήσεων συνταξιοδότησης. Όπως είπε, το πρώτο τρίμηνο του έτους κατατέθηκαν περίπου 57.000 αιτήσεις, έναντι λιγότερων από 50.000 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αύξηση αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στη συνταξιοδότηση της γενιάς της δεκαετίας του 1960 και στο ευνοϊκό πλαίσιο για εργαζόμενους συνταξιούχους.
Σε ό,τι αφορά τους μεγαλοοφειλέτες, εξήγησε ότι η δημοσιοποίηση ονομάτων για χρέη άνω των 150.000 ευρώ αποτελεί πάγια διαδικασία και «λειτουργεί ως πίεση προς στρατηγικούς κακοπληρωτές» για ρύθμιση των οφειλών. Όπως είπε, παρατηρείται ότι αρκετοί σπεύδουν να ρυθμίσουν πριν από τη δημοσιοποίηση.
Αναφερόμενος σε επιστροφές ποσών, διευκρίνισε ότι ήδη πραγματοποιήθηκαν επιστροφές σε κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως μηχανικοί, δικηγόροι και γιατροί, λόγω υπέρβασης ορίων εισφορών, ενώ προανήγγειλε το άνοιγμα πλατφόρμας για επιστροφές σε εργαζόμενους συνταξιούχους.
Τέλος, περιγράφοντας τη συνολική εικόνα του οργανισμού, σημείωσε ότι «τα έσοδα έχουν αυξηθεί λόγω μείωσης της ανεργίας», ωστόσο ο ΕΦΚΑ εξακολουθεί να στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στον κρατικό προϋπολογισμό για την καταβολή των συντάξεων. Όπως είπε, «χωρίς τη στήριξη του κράτους δεν θα ήταν δυνατή η πληρωμή τους», προσθέτοντας πάντως ότι «το ισοζύγιο είναι θετικό».
Διαβάστε επίσης:
Μέχρι το τέλος του φθινοπώρου ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων
Γαλλία: «Τσίμπησε» στο 2,8% ο πληθωρισμός τον Μάιο
Ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων μέσω myPROPERTY και εκτός αντικειμενικού συστήματος από το 2027
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ν. Παπανδρέου: Το «Σχέδιο Ευρώπη» για την κατάργηση της εξάρτησης από τις τρίτες χώρες στα κρίσιμα φάρμακα
- Η νέα δικαστική διαμάχη για 250 εκατομμύρια που διχάζει ξανά την εφοπλιστική οικογένεια Καρνέση – Το μυστήριο των μετοχών της Λιβερίας – Αποκάλυψη mononews
- TAG Heuer Carrera Chronograph: Η κομψότητα της ταχύτητας με έμπνευση την έρημο
- Μανώλης Γραφάκος: Στον αέρα 320 οικισμοί μπροστά στη νέα αυστηρότερη ευρωπαϊκή οδηγία για τα αστικά λύματα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.