ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θεοδωρικάκος: Μέσα στον Ιούνιο νομοσχέδιο για προστασία καταναλωτών από καταχρηστικές τραπεζικές συμπεριφορές
Έως το τέλος του φθινοπώρου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, το εργαλείο που φιλοδοξεί να καλύψει ένα από τα μεγαλύτερα κενά του νέου πτωχευτικού νόμου και να προσφέρει προστασία στους οικονομικά ευάλωτους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, η διαδικασία βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, καθώς αναμένονται άμεσα οι δεσμευτικές προσφορές των επενδυτών που θα αναλάβουν τη λειτουργία του φορέα. «Είναι ένα πολύπλοκο πρότζεκτ να μπορέσει αυτός ο φορέας να υλοποιηθεί» σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.
Ο νέος μηχανισμός προβλέπει ότι, όταν ένας πραγματικά ευάλωτος οφειλέτης αδυνατεί να εξυπηρετήσει τη ρύθμιση των χρεών του, ο Φορέας θα αποκτά το ακίνητό του και στη συνέχεια θα του το εκμισθώνει. Με τη στήριξη κρατικής επιδότησης ενοικίου, που κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, ο δικαιούχος θα μπορεί να παραμένει στο σπίτι του για διάστημα έως και 12 ετών. Μετά το πέρας της περιόδου μίσθωσης θα έχει τη δυνατότητα να επαναγοράσει το ακίνητο, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αποκτώντας ξανά την κυριότητά του.
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, η παρέμβαση αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο συμπληρώνεται από τις αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Οι νέες ρυθμίσεις επιτρέπουν στους οφειλέτες να επιλέγουν ποια περιουσιακά στοιχεία επιθυμούν να προστατεύσουν, δίνοντας έμφαση στην κύρια κατοικία τους και διευκολύνοντας την επίτευξη μεγαλύτερων «κουρεμάτων» και χαμηλότερων μηνιαίων δόσεων.
Ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε ότι το πρόβλημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας είναι σαφώς μικρότερο από ό,τι παρουσιάζεται, καθώς, όπως ανέφερε, λιγότερο από το 10% των πλειστηριασμών αφορά κατοικίες συνολικά, συμπεριλαμβανομένων δευτερευουσών και εξοχικών κατοικιών.
«Από την μία έχουμε το φορέα, από την άλλη έχουμε τον Εξωδικαστικό μηχανισμό. Βλέπετε πόσο επενδύουμε στον Εξωδικαστικό μηχανισμό και εγώ θα πω και πόσο είναι σαφές ότι αφορά χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα μας κάθε μήνα», ανέφερε για να συμπληρώσει πως «ήδη είδατε ότι έχουμε μειώσει το πλαίσιο του εύρους υπαγωγής από τα 10.000 στα 5.000 ευρώ. Εκεί λοιπόν ποια είναι η παρέμβαση που θα κάνουμε; Η παρέμβαση είναι ότι θα μπορεί ο πολίτης να ορίσει ο ίδιος την περίμετρο της προστασίας, να πει ότι θέλω να προστατεύσω μόνο την κυρία κατοικία μου και έτσι να πετύχει και υψηλότερο κούρεμα και χαμηλότερη μηνιαία δόση».
«Αν αυτά τώρα τα αθροίσει κανείς, αυτές οι δύο πολιτικές μαζί είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας στη χώρα μας, μακριά από τις δικαστικές ασάφειες και τις πολυπλοκότητες του Νόμου Κατσέλη. Και για να το πω σχηματικά, σε πολιτικό επίπεδο, πολίτης ο οποίος θα θέλει να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία εξυπηρετώντας τις υποχρεώσεις του, δεν θα μείνει απροστάτευτος. Κανένας πολίτης σε αυτή τη χώρα» κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.
Διαβάστε επίσης:
Διορία 34 ημερών για τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου – Ποια ονόματα θα δημοσιοποιηθούν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Bally’s Intralot: Στις 27 Ιουλίου η καταβολή μερίσματος €0,016/μετοχή
- Πλειστηριασμοί: Άλλαξαν χέρια δύο διαμερίσματα της Karouzos development
- Ρωσία για drone στην Ρουμανία: Δεν έχουν δοθεί αποδεικτικά στοιχεία για κατηγορίες σχετικά με ρωσικά drones στην ΕΕ
- Χειροπέδες σε 46χρονο Έλληνα στη Βρετανία για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.