• Κοινωνία

    Τρεις ευνοϊκές παρεμβάσεις για την ένταξη στις 120 δόσεις και τη λήψη της 13ης σύνταξης

    • Αργυρώ Μαυρούλη


    Σε τρεις βελτιωτικές παρεμβάσεις προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.

    Η 13η σύνταξη θα καταβληθεί και σε περίπου 8.000 τραπεζοϋπαλλήλους που εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων από 40 σε 60 για την πάγια διαδικασία συνταξιοδότησης με χρέη και στη ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων θα ενταχθούν χωρίς αίτηση οι ήδη συνταξιούχοι που αποπληρώνουν παλαιές οφειλές μέσω της σύνταξής τους.

    Με νομοτεχνική βελτίωση, το υπουργείο Εργασίας προσθέτει στους δικαιούχους της 13ης σύνταξης και τους πρώην υπαλλήλους της Εμπορικής, της Πίστεως και της τράπεζας Αττικής, οι οποίοι εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή από το πρ. Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων. Υπενθυμίζεται πως το πρώην ΕΤΑΤ όπως επίσης και οι συνταξιούχοι προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ) έχουν ενταχθεί από 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ.

    Οι εν λόγω τραπεζοϋπάλληλοι έχουν αποχωρήσει με τις ευνοϊκές διατάξεις του πρ. ΕΤΑΤ και εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή μέχρι να συμπληρώσουν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που προβλέπει το πρ. ΙΚΑ. Συγκεκριμένα την 13η σύνταξη δικαιούνται όσοι τραπεζοϋπάλληλοι του πρ. ΕΤΑΤ είναι δικαιούχοι της προσυνταξιοδοτικής παροχής την 1η Μαΐου όπως και όσοι δικαιώνονται προσυνταξιοδοτικής παροχής με δικαίωμα που ανατρέχει στην ίδια ημερομηνία. Το ποσό της 13ης σύνταξης θα υπολογιστεί με βάση το μεικτό ποσό της προσυνταξιοδοτικής παροχής.

    Με άλλη νομοτεχνική βελτίωση αυξάνονται από 40 σε 60 οι δόσεις για τους συνταξιούχους που θα βγουν στο μέλλον στην σύνταξη και θα αποπληρώνουν τις οφειλές τους μέσω παρακράτησης μέρους της σύνταξης. Πρόκειται για την πάγια ρύθμιση που αφορά όσους ασφαλισμένους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες) που οφείλουν και συνταξιοδοτούνται αποπληρώνοντας το χρέος τους μέσω της σύνταξης τους.

    Με την νέα διάταξη, όσοι δεν υπαχθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου στις 120 δόσεις και συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον έχοντας οφειλές που δεν υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα όρια έως 20.000 ευρώ στο πρώην ΟΑΕΕ, έως 5.000 ευρώ στο πρώην ΕΤΑΑ, θα μπορούν να τις αποπληρώνουν με παρακράτηση 60 δόσεων από την σύνταξή τους (αντί για 40 που ισχύει σήμερα). Και για την πάγια ρύθμιση, η μηνιαία παρακράτηση θα είναι 50 ευρώ.

    Τη δυνατότητα να ενταχθούν στις 120 δόσεις θα έχουν κι όσοι συνταξιούχοι οφείλουν και αποπληρώνουν μέσω της σύνταξης τους το χρέος τους.

    Μάλιστα η μετάπτωση στις 120 δόσεις θα γίνεται χωρίς την υποβολή αίτησης για το υπολειπόμενο ποσό με ελάχιστη δόση στα 50 ευρώ το μήνα. Με αυτόν τον τρόπο η οφειλή αποπληρωθεί σε έως 10 χρόνια αργότερα, αυξάνοντας παράλληλα το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο ασφαλισμένος.



    ΣΧΟΛΙΑ