• Κοινωνία

    Τραγωδία στο Μάτι: Νέα μήνυση από την χήρα Φύτρου

    • Ρεγγίνα Σπυράτου
    βουκακη

    Βαρβάρα Βουκάκη, η γυναίκα που έχασε σύζυγο και παιδιά στην τραγική πυρκαγιά στο Μάτι, τον περασμένο Ιούλιο


    Με μια νέα μήνυση σε βάρος και νέων προσώπων, αλλά και βαριές μορφές για τη δικογραφία που 7 μήνες «αναπαύεται» στο ανακριτικό γραφείο, η Βαρβάρα Φύτρου περιμένει την τιμωρία όσων ευθύνονται για το χαμό των δύο παιδιών και του συζύγου της, 15 μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

    Η κα Φύτρου κατέθεσε σήμερα έγκληση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Στρέφεται κατά του σημερινού αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλειου Ματθαιόπουλου, του διοικητή υπηρεσίας εναέριων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος, Γ. Πορτοζούδη, του διοικητή εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ., Χαράλαμπου Συρογιάννη, του τότε αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρου Φιλίππου, αλλά και της πρώην Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου.

    Η χήρα Φύτρου υποστηρίζει πως εάν τα αρμόδια όργανα είχαν επιτελέσει το καθήκον τους, σήμερα τα δύο παιδιά και ο σύζυγός της μπορεί να ζούσαν.

    Η γυναίκα κατηγορεί τους μηνυόμενους ότι παράνομα αρνήθηκαν να της χορηγήσουν έγγραφα από την υπηρεσία τους για δικαστική χρήση.

    Όπως αναφέρει «επιχείρησαν δια της αρνήσεως τους να αποτρέψουν την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας για να καλύψουν τις δικές τους εγκληματικές ευθύνες», διαπράττοντας «ποινικώς κολάσιμες πράξεις».

    Η Βαρβάρα Φύτρου στην έγκληση της κάνει ειδική αναφορά στα δυο ελικόπτερα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και διερωτάται γιατί ήταν «καρφωμένα επί του εδάφους καθ’ όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς, αφού με τις ίδιες καιρικές συνθήκες επιχειρούσαν άλλα τρία στην Κινέττα».

    Οι υπεύθυνοι, λέει, αρνήθηκαν να της χορηγήσουν αντίγραφα για τους λόγους καθήλωσης, αλλά και αντίγραφα της επικοινωνίας των αρμοδίων.

    Για τη μη εκκένωση της περιοχής, που θα μπορούσε να είχε γίνει «αν είχαν απογειωθεί και τα πέντε ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. και με τηλεβόα ενημέρωναν τον κόσμο να απομακρυνθεί», η κα Φύτρου αναφέρει:

    «Η εγκληματική αυτή παράλειψη του διοικητή των εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ. είχε ως τραγικό αποτέλεσμα την καταστροφή της οικογένειάς μου. Γνώριζε ο ανωτέρω διοικητής ότι η μη απογείωση των ελικοπτέρων θα οδηγούσε στον θάνατο των συνανθρώπων μας».

    Σε δήλωσή του ο δικηγόρος της μηνύτριας, Βασίλης Καπερνάρος, υποστήριξε ότι με τα νέα στοιχεία που προσκόμισε αποδεικνύεται η διάπραξη και κακουργηματικών πράξεων κι ότι θα προκύψουν και νέοι κατηγορούμενοι.

    Για την ανάκριση που «μόλις προχθές κλήθηκε ως μάρτυρας η Βαρβάρα Φύτρου», ο δικηγόρος μίλησε για «χαμένο χρόνο να καλούνται να καταθέσουν συγγενείς» και να μη γίνονται άλλες ενέργειες. «Επτά μήνες δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να προσκομίσουν νέα στοιχεία» ανέφερε.

    «Ελπίζω η Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος της» δήλωσε η κα Φύτρου.



    ΣΧΟΛΙΑ