Κοινωνία

Τραγωδία στο Μάτι: Γνώριζαν για νεκρούς πριν τη σύσκεψη με Τσίπρα – Ακούστε τους αποκαλυπτικούς διαλόγους


Ολοκληρώθηκε η ανάκριση για τις ποινικές ευθύνες της ανείπωτης τραγωδίας στο Μάτι και πλέον η δικογραφία περνά στα χέρια των μελών του δικαστικού συμβουλίου, το οποίο και θα αποφασίσει πόσους και ποιους από τους κατηγορουμένους θα στείλει στο εδώλιο για πλημμεληματικές πράξεις.

Μετά από 3 αρνητικές απαντήσεις της Εισαγγελίας στο αίτημα του ανακριτή Αθ. Μαρνέρη για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης σε βάρος στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η ανάκριση κλείνει.

Στην ογκώδη δικογραφία προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες νέα στοιχεία για το αλαλούμ που επικράτησε την ώρα της κατάσβεσης.

Μεταξύ άλλων, προστέθηκαν νέες ηχητικές και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από την κατάσχεση του καταγραφικού από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ).

Από τις συνομιλίες ξεκάθαρα προκύπτει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν για την ύπαρξη των πρώτων από τους 102 νεκρούς πριν από τη σύσκεψη που έγινε παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Είναι χαρακτηριστική η τηλεφωνική συνομιλία του αξιωματικού υπηρεσίας από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη παρουσία του κ. Τσίπρα και του αρμόδιου, τότε, υπουργού κ. Τόσκα:

– Έχουμε μία ευρεία σύσκεψη. Έχει έρθει εδώ τώρα ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός ο κ. Τόσκας. Μπορείτε να μου δώσετε σαφή εικόνα για τους νεκρούς;

– Για τους νεκρούς προς το παρόν εμείς έχουμε παραλάβει έναν. Υπάρχουν και άλλοι νεκροί όμως, τους οποίους δεν έχουμε παραλάβει… Δίνουμε βάση πρώτα από όλα σε τραυματίες. Έχουν κατέβει κάτω ομάδες γιατρών στους τραυματίες. Νεκρούς παραλαμβάνουμε μόνο αν είναι μέσα στο δρόμο. Αν είναι μέσα σε σπίτια δεν παραλαμβάνουμε προς το παρόν νεκρούς… Και το ξέρει αυτό και η Πολιτική Προστασία. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά. Έχει ενεργοποιηθεί ομάδα που είναι για τις κρίσεις, έχουν βγει πολλά αυτοκίνητα στο δρόμο. Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον κόσμο.

– Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για τους νεκρούς;

– Όχι. Ξέρω αυτή την στιγμή για τρεις. Ένα περιστατικό στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ένα πάει στο Σισμανόγλειο και ένα λίγο πιο κάτω στο Μάτι. Απλά δεν έχουν παραληφθεί αυτά. Ένα μόνο έχει παραληφθεί. Πάντως, η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή. Μας έχουν δώσει περισσότερους νεκρούς, αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένα.

– Επιβεβαιωμένα δεν έχουμε… Για τα επιβεβαιωμένα πολύ φοβάμαι ότι θα μας πάρει το πρωί για να μάθουμε…Αφού τελειώσουμε πρώτα με τους τραυματίες.

Το γεγονός ότι από νωρίς οι αρμόδιοι γνώριζαν για νεκρούς προκύπτει και από την αγωνιώδη συνομιλία ενός πυροσβέστη που βρισκόταν στη μάχη της κατάσβεσης, με τη μητέρα του:

«Μάνα πέφτω… Ούτε νερό… Χαμός γίνεται… Έχει νεκρούς….», λέει ο πυροσβέστης με τη μητέρα του να απαντά ότι ακούει από την τηλεόραση ότι πιθανόν να υπάρχουν και νεκροί.

«Έχει, αλλά δεν τους ανακοινώνουν», της απαντά ο πυροσβέστης γιος της.

 

Σε άλλη συνομιλία ακούγονται πυροσβέστες να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους:

«Δεν ξέρουμε πια σε ποιον να διαβιβάζουμε συμβάντα. Είναι όλοι μποτιλιαρισμένοι. Δεν έχουμε πλέον εικόνα τι γίνεται… Μας δίνουν σε κάποια κομμάτια από το Νέο Βουτζά ότι η φωτιά έχει περάσει από τη Λ. Μαραθώνος και έχει βγει στη θάλασσα…».

 

Από τις επικοινωνίες από τους Πύργους Ελέγχου των αεροδρομίων προκύπτει πως το διάστημα μεταξύ 16:26 με 16:37 της 23ης Ιουλίου 2018 δυο ελικόπτερα λαμβάνουν εντολή να μην απογειωθούν, το ένα με εντολή της διοίκησης και το άλλο με εντολή της Προεδρίας της Δημοκρατίας, και μένουν ακινητοποιημένα για τον ίδιο σκοπό: για την παραλαβή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Τρίπολη.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με δημάρχους Μαραθώνα και Ραφήνας για το ζήτημα της φιλοξενίας των πυρόπληκτων του Ματιού

Μάτι: Ελεύθερος με εγγύηση 5.000 ευρώ, για εξ αμελείας ανθρωποκτονία, o πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής

Μάτι: Αποδοκιμασίες στον Ματθαιόπουλο από συγγενείς θυμάτων


ΣΧΟΛΙΑ