• Κοινωνία

    Την αθώωση της καθαρίστριας από τον Βόλο με το πλαστό πτυχίο εισηγήθηκε η αντεισαγγελέας

    • Ρεγγίνα Σπυράτου


    Την αθώωση της καθαρίστριας από τον Βόλο, που βρέθηκε στη φυλακή για το πλαστό πιστοποιητικό του Δημοτικού Σχολείου, πρότεινε σήμερα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η αντεισαγγελέας Όλγα Σμυρλή.

    Η Δήμητρα Τσιαντάκη άκουσε ανακουφισμένη την εισαγγελική εισήγηση έχοντας δίπλα της, στη δικαστική αίθουσα, την κόρη και τη μητέρα της.

    «Από τον Άρειο Πάγο εξαρτάται η ελευθερία και η ζωή μου», δήλωσε αμέσως μετά η 53χρονη που τώρα περιμένει την απόφαση των Αρεοπαγιτών.

    «Μακάρι να πάνε όλα καλά, περιμένω την απόφαση του Αρείου Πάγου, να δω εάν θα τελειώσει η περιπέτεια μου και τι θα κάνω με τη ζωή μου. Μέχρι τότε θα με τρώει το άγχος», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

    Για μια δύσκολη περίοδο που συνεχίζεται μίλησε η κόρη της 53χρονης καθαρίστριας, η οποία δήλωσε ωστόσο αισιόδοξη: «Θα τελειώσει ο Γολγοθάς για τη μητέρα μου».

    Η καθαρίστρια από τον Βόλο ζητά την αναίρεση της καταδίκης της σε κάθειρξη 10 ετών για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, μετά την πλαστογράφηση του απολυτήριου του δημοτικού σχολείου.

    Αυτό το πλαστό απολυτήριο χρησιμοποίησε στη συνέχεια για να προσληφθεί σε δημόσιο παιδικό σταθμό, στον Βόλο.

    Η γυναίκα, το περασμένο φθινόπωρο, βρέθηκε στη φυλακή για 23 ημέρες. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Λάρισας, μετά την καταδικαστική απόφαση, είχε αρνηθεί να αναστείλει την εκτέλεση της ποινής της και να την αφήσει ελεύθερη μέχρι να κριθεί αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο το αίτημα αναίρεσής της.

    Η δημοσιοποίηση της φυλάκισης της καθαρίστριας προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

    Με παραγγελία της Ξένης Δημητρίου, προσδιορίστηκε άμεσα το νέο αίτημα αποφυλάκισης της 53χρονης, το οποίο και έγινε δεκτό στα τέλη Νοεμβρίου.

    «Δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο»

    Η αντεισαγγελέας Όλγα Σμυρλή και ενώπιον της Ολομέλειας έκανε την ίδια αγόρευση που είχε κάνει και στο Ζ’ Τμήμα του Αρειου Πάγου πριν από λίγους μήνες.

    Όμως το Τμήμα δεν εξέδωσε απόφαση καθώς υπήρχαν παλαιότερες αντικρουόμενες αποφάσεις και λόγω σπουδαιότητας της υπόθεσης παρέπεμψε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια.

    Η κα Σμυρλή, στην αγόρευσή της, ζήτησε την αναίρεση της καταδίκης της καθαρίστριας και την αθώωσή της απευθείας από τον Άρειο Πάγο, χωρίς δηλαδή να καταδικαστεί άλλο το Εφετείο του Βόλου.

    Όπως είπε η εισαγγελέας από την πρόσληψη της με το πλαστό πιστοποιητικό δεν υπήρξε οικονομική ζημία του Δημοσίου.

    Για την απάτη κατ’ εξακολούθηση, ανέφερε:

    Η απάτη προκλήθηκε άπαξ, η ποινική δίωξη έχει παύσει λόγω παραγραφής και το δικαστήριο εσφαλμένα ερμήνευσε και εφήρμοσε τις ποινικές διατάξεις.

    «Ως χρόνο τέλεσης της κακουργηματικής απάτης δέχθηκε την περίοδο 1996-2015 που ήταν ο χρόνος που φέρεται να προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο λαμβάνοντας τον μισθό της. Ο αληθής χρόνος τέλεσης, όμως, είναι το 1996 που προσκόμισε νοθευμένα πιστοποιητικά με αποτέλεσμα την παραπλάνηση της αρμόδιας επιτροπής», υποστήριξε και πρόσθεσε: «η απατηλή συμπεριφορά ήταν άπαξ και όχι εξακολουθητικά, όσο λάμβανε τις μηνιαίες αποδοχές της. Δεν υπήρχε υποχρέωση να ανακοινώσει κάθε μήνα την απάτη, αφού δεν μπορεί να αυτοενοχοποιηθεί».

    Για τη ζημία του Δημοσίου:

    Δεν επέρχεται μείωση περιουσίας του Δημοσίου, αφού τα ποσά που είχαν προβλεφθεί με τον προϋπολογισμό του κράτους για τη θέση, αυτά και διατέθηκαν και όχι περισσότερα. Η εισαγγελική λειτουργός δέχθηκε πως δεν θεμελιώνεται περιουσιακή βλάβη του Δημοσίου καθώς και ότι θα έπρεπε να κηρυχθεί αθώα η 53χρονη για την απάτη αφού δεν υπήρχε βλάβη για το Δημόσιο.

    Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται τους επόμενους μήνες και θα αποτελέσει πιλότο για ανάλογες εκκρεμείς υποθέσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ