• Κοινωνία

    Την αθώωση της 53χρονης καθαρίστριας ζήτησε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου


    Την αναίρεση της καταδίκης της 53χρονης καθαρίστριας από το Βόλο και την αθώωση της απευθείας από τον Άρειο Πάγο πρότεινε η αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο ποινικό τμήμα.

    Η 53χρονη καθαρίστρια από το Βόλο διεκδικεί την αναίρεση της καταδίκης της σε κάθειρξη 10 ετών για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, μετά την πλαστογράφηση του απολυτήριου του δημοτικού σχολείου.

    Αυτό το πλαστό απολυτήριο χρησιμοποίησε στη συνέχεια για να προσληφθεί σε δημόσιο παιδικό σταθμό, στο Βόλο.

    Η γυναίκα, το περασμένο φθινόπωρο, βρέθηκε στη φυλακή για 23 ημέρες. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Λάρισας, μετά την καταδικαστική απόφαση, είχε αρνηθεί να αναστείλει την εκτέλεση της ποινής της και να την αφήσει ελεύθερη μέχρι να κριθεί αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο το αίτημα αναίρεσής της.

    Η δημοσιοποίηση της φυλάκισης της καθαρίστριας προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

    Με παραγγελία της κα Ξένης Δημητρίου, προσδιορίστηκε άμεσα το νέο αίτημα αποφυλάκισης της 53χρονης, το οποίο και έγινε δεκτό στα τέλη Νοεμβρίου.

    Η πρόταση της εισαγγελέως

    Παρουσία της Δήμητρας Τσιαντάκη συζητήθηκε σήμερα το αίτημα αναίρεσης.

    Στην αγόρευσή της η αντεισαγγελέας Όλγα Σμυρλή ανέφερε μεταξύ άλλων για:

    Την απάτη κατ’ εξακολούθηση: Η απάτη προκλήθηκε άπαξ, η ποινική δίωξη έχει παύσει λόγω παραγραφής και το δικαστήριο εσφαλμένα ερμήνευσε και εφήρμοσε τις ποινικές διαταξεις.

    «Ως χρόνο τέλεσης της κακουργηματικής απάτης δέχθηκε την περίοδο 1996-2015 που ηταν ο χρόνος που φέρεται να προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο λαμβάνοντας του μισθού της. Ο αληθής χρόνος τέλεσης όμως, είναι το 1996 που προσκόμισε νοθευμένα πιστοποιητικά με αποτέλεσμα την παραπλάνηση της αρμόδιας επιτροπής» υποστήριξε και πρόσθεσε: «η απατηλή συμπεριφορά ήταν άπαξ και όχι εξακολουθητικά, όσο λάμβανε μηνιαίες αποδοχές της. Δεν υπήρχε υποχρέωση να ανακοινώσει καθε μήνα την απατη, αφού δεν μπορει να αυτοενοχοποιηθεί».

    Τη ζημία: Δεν επέρχεται μείωση περιουσίας του Δημοσίου, αφού τα ποσά που είχαν προβλεφθεί με τον προϋπολογισμό του κράτους για τη θέση, αυτά και διατέθηκαν και όχι περισσότερα. Η εισαγγελική λειτουργός δέχθηκε πως δεν θεμελιώνεται περιουσιακή βλάβη του δημοσίου καθώς και ότι θα έπρεπε να κυρηχθεί αθώα η 53χρονη για την απάτη αφού δεν υπήρχε βλάβη για το δημόσιο.

    Ανακουφισμένη έφυγε από τον Άρειο Πάγο η 53χρονη, λέγοντας στους δημοσιογραφους:

    «Είμαι χαρούμενη, ευτυχισμένη και ευχαριστώ όλους που με υποστήριξαν. Θέλω να πάρω πίσω τη δουλειά μου μέσα από μένα και την απόφαση του Αρείου Πάγου να βοηθηθούν.

    Μέσα από το Γολγοθά που πέρασα εγώ να βοηθηθούν κι άλλοι. Δεν τους εξαπάτησα. Θεωρώ οτι οι δικαστές του Αρείου Πάγου το κατάλαβαν. Ήταν στίγμα για μένα 23 ημέρες που έμεινα στη φυλακή. Παραποίησα το απολυτήριο γιατί είχα μεγάλη ανάγκη, είχα δύο παιδιά να μεγαλώσω κι έπρεπε να τα μεγαλώσω με αξιοπρέπεια. Βέβαια όλο αυτό μου στοίχισε. Αναγνωρίζω το λάθος μου και μεγαλώνω. Ωστόσο δούλεψα αυτά τα λεφτά, δεν τα πήρα κι έφυγα.

    Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται τους επόμενους μήνες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκάλυψη σοκ για το μοντέλο με την κοκαΐνη: Πόσα χρόνια κινδυνεύει να καταδικαστεί

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτές είναι οι πιο διεφθαρμένες και οι λιγότερο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δολοφονία Τοπαλούδη: Νέο βίντεο-ντοκουμέντο με τους δράστες στον τόπο του εγκλήματος



    ΣΧΟΛΙΑ