• Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη: Την Άνοιξη ο διαγωνισμός για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος

    • NewsRoom
    Φωτορεαλιστική άποψη του προτεινόμενου Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

    Φωτορεαλιστική άποψη του προτεινόμενου Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη


    Τις επόμενες μέρες αναμένεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας του έργου του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και την άνοιξη του 2024 τοποθετείται η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου κατασκευής.

    Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη σημερινή παρουσίαση της οριστικής μελέτης του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, το project management του οποίου έχει αναλάβει η ένωση εταιρειών «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί» και Hill International.

    Στην παρουσίαση, που έγινε στα γραφεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Αντρέα Κίντλ και η γενική πρόξενος Θεσσαλονίκης Σίβυλλα Μπέντικ, ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το έργο χρηματοδοτούν από κοινού η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, η ελληνική κυβέρνηση και το ΙΣΝ, ενώ υπάρχουν και δωρεές, όπως του δρ. Άλμπερτ Μπουρλά.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί», Δημήτρης Σαμαράς υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ότι «το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος είναι ένα εμβληματικό έργο, το πρώτο από τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης, που θα ολοκληρωθεί και το οποίο έχει τη δυναμική να συμβάλει στην ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης και την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής, αφού σηματοδοτεί ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια όχι μόνο της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας, αλλά και της παγκόσμιας Ιστορίας».

    Υπογράμμισε ότι η ένωση εταιρειών «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί» και Hill International ως project manager κατάφερε μέχρι τώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, ανυπέρβλητα προβλήματα χωροταξικών θεμάτων και πολεοδομικών ρυθμίσεων στην περιοχή, προκειμένου να προχωρήσει το έργο, ενώ απαιτήθηκαν ένας Νόμος και δυο Προεδρικά Διατάγματα».

    Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ο project manager, πάντα σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης διενέργησε όλους τους σχετικούς διαγωνισμούς και επέλεξε τόσο τους μουσειολόγους – μουσειογράφους (Gallagher & Associates από την Αμερική και Μουσειολόγου από το Ισραήλ, Yitzchak Mais,), όσο βέβαια και όλους τους μελετητές του έργου δηλαδή τα γραφεία Efrat Kowalsky Architects από το Ισραήλ και Heide von Beckerath από τη Γερμανία, ενώ η Μακρίδης και Συνεργάτες είναι ο τοπικός συνεργάτης τους, καθώς και τους δομοστατικούς, μελετητές ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, συμβούλους φωτισμού και ακουστικής, αρχιτέκτονα τοπίου, περιβαλλοντολόγους, συγκοινωνιολόγους και όλες γενικά τις ειδικότητες που απαιτούνται για το σχεδιασμό και τη μελέτη ενός τόσο σημαντικούς και εμβληματικού έργου.

    «Η έκδοση της οικοδομικής άδειας του έργου αναμένεται τις επόμενες μέρες, οπότε η κατασκευή θα μπορεί να ξεκινήσει στις αρχές του 2024. Την άνοιξη του 2024 αναμένεται η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου κατασκευής του έργου και συνεπώς η έναρξη των εργασιών προγραμματίζεται για το 2024 και η ολοκλήρωσή του το 2026», υπογράμμισε.

    Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς το έργο αυτό εντάσσεται στα εμβληματικά έργα της πόλης, που θα αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη σε παγκόσμιο προορισμό φωτίζοντας πτυχές της ιστορίας που δεν πρέπει να λησμονούμε!

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Τζερόμ Πάουελ (FED): Όλο και πιο πιθανό το σενάριο της «ομαλής προσγείωσης»

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Οδηγός για τον ανταγωνισμό στον αγροτικό κλάδο

    Trade Estates: Ολοκληρώθηκε η αγορά του Smart Park έναντι 95,8 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ