• Οικονομία

    Τζερόμ Πάουελ (FED): Όλο και πιο πιθανό το σενάριο της «ομαλής προσγείωσης»

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ - Jerome Pawel

    Jerome Pawel- Πηγή: REUTERS/Leah Millis


    «Ο πλήρης αντίκτυπος της σύσφιξης της νομισματικής μας πολιτικής δεν έχει γίνει ακόμα αισθητός», ανέφερε ο πρόεδρος της FED, Τζερόμ Πάουελ, σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο στην Ατλάντα, τονίζοντας πάντως πως είναι πλέον ξεκάθαρο πως η αμερικανική οικονομία επιβραδύνει, όπως αναμενόταν, λόγω της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

    «Η αποφασιστικότητα με την οποία απαντήσαμε στον πληθωρισμό βοήθησε να διατηρηθεί η αξιοπιστία της Fed, διασφαλίζοντας ότι οι προσδοκίες των πολιτών για τον μελλοντικό πληθωρισμό παραμένουν καλά αγκιστρωμένες» ανέφερε ο Πάουελ.

    Σύμφωνα με τον Πάουελ, η αβεβαιότητα στο οικονομικό outlook θεωρείται «εξαιρετικά υψηλή», κάτι που αποτελεί έναν παράγοντα πίσω από την επιμονή τους ότι τα επιτόκια μπορεί να αποδειχθεί αναγκαίο να αυξηθούν ξανά. Ωστόσο, μια «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας φαίνεται όλο και πιο πιθανή, με την αγορά εργασίας να είναι ακόμα ισχυρή παρά το γεγονός ότι η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και η ανάπτυξη επιβραδύνονται.

    «Έχοντας φτάσει τόσο μακριά, τόσο γρήγορα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς προχωρά μπροστά προσεκτικά, καθώς αρχίζει να υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ των ρίσκων της υπερβολικής και τις ελλειπούς σύσφιξης» τόνισε ο Παόυελ, σύμφωνα με το Reuters.

    Πάντως, ο επικεφαλής της FED δήλωσε για μια ακόμη φορά πως είναι νωρίς για τη FED να ανακοινώσει μια νίκη κατά του πληθωρισμού, ενώ επανέλαβε πως είναι πάντα έτοιμοι να προχωρήσουν σε περισσότερη σύσφιξη αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

    Διαβάστε επίσης

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω πολύ στο σχέδιο GR-eco Islands – Γιατί επιλέχθηκε ο Πόρος

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Οδηγός για τον ανταγωνισμό στον αγροτικό κλάδο

    Eurobank: Τα 3 θετικά μηνύματα για την πορεία της ανάπτυξης



    ΣΧΟΛΙΑ