• Κοινωνία

  «Τελεσίγραφο» στέλνουν οι δικηγόροι στο υπουργείο Δικαιοσύνης

  Πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων: Διαφωνούν με αλλαγές σε Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

  Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος ΔΣΑ


  «Τελεσίγραφο» στέλνουν οι δικηγόροι στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ή πληρώνονται μέχρι αρχές Ιουνίου για τη νομική βοήθεια ή αρχίζουν νέα αποχή από δίκες με αυτεπαγγέλτως διορισμένους δικηγόρους από το δικαστήριο.

  Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες, βάλει κατά του υπουργείου και για τη μη υπογραφή υπουργικής απόφασης ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί η πρόσφατα ψηφισθείσα μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους.

  Σε ανακοίνωση της η Συντονιστική Επιτροπή αναφέρει:

  «1. Η ψήφιση του ν. 5095/2024 και η μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους αποτέλεσε μία σημαντική στιγμή για το δικηγορικό σώμα και την Ελληνική Δικαιοσύνη καθώς αναβαθμίζεται ο ρόλος του δικηγόρου, ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης και δημιουργούνται προϋποθέσεις επιτάχυνσης της απονομής της.

  Η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει την ολιγωρία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την μη έκδοση μέχρι σήμερα της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης , με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις εγγραφής των δικηγόρων στους ειδικούς καταλόγους, το ύψος της αποζημίωσης, ο τρόπος, ο χρόνος και οι λοιποί όροι καταβολής της, οι αναγκαίες εγγυήσεις για την αδιάβλητη επιλογή των δικηγόρων και κάθε άλλη λεπτομέρεια και το καλεί να την εκδώσει άμεσα, ενόψει της εφαρμογής του νόμου από 1.6.2024.

  Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δύο περίπου μήνες από την ψήφιση του νόμου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με αποκλειστικά δική του ευθύνη, δεν έχει εκδώσει την σχετική υπουργική απόφαση, η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή του νόμου. Και αυτό, ενώ το δικηγορικό σώμα έχει ήδη αποστείλει εδώ και καιρό τις σχετικές προτάσεις του.

  Η ολιγωρία αυτή, επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας για την υλοποίηση του στόχου της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης, που το Υπουργείο διακηρύττει.

  Οι μεταρρυθμίσεις, πέρα από νομοθετικές πρωτοβουλίες, απαιτούν και τη λυσιτελή εφαρμογή τους.

  2. Αναφορικά με το θέμα της εκκαθάρισης και πληρωμής αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας, παρά τη σχετική νομοθέτηση του άρθρου 25 ν. 5095/2024, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η παραμικρή πρόοδος, τουναντίον έχουν σωρευτεί ήδη και οι οφειλές του πρώτου τετραμήνου 2024.

  Η Συντονιστική Επιτροπή καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Υπουργείου στην εκκαθάριση και πληρωμή των αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας και καλεί το ΤΑΧΔΙΚ να προβεί άμεσα στις σχετικές πληρωμές και συγκεκριμένα για το υπολειπόμενο 20% (για όσους έκαναν χρήση του άρθρου 69 ν. 5016/2023) το αργότερο μέχρι 20.5.2024 και για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις στις αρχές Ιουνίου 2024.

  Η Συντονιστική Επιτροπή προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας να αποφασίσουν την αποχή των μελών τους από υποθέσεις Νομικής Βοήθειας, μετά την άπρακτη πάροδο των άνω προθεσμιών».

  Διαβάστε επίσης:

  Έρευνα Eteron για τα 50 χρόνια δημοκρατίας: Το 65,2% των ερωτηθέντων κρίνει θετικά την περίοδο από το 1974 έως σήμερα

  Δένδιας: Η Ημέρα της Ευρώπης είναι ακόμη μία αφορμή να αναλογιστούμε ότι απαιτείται ενιαία ευρωπαϊκή φωνή

  Παύλος Μαρινάκης: Δεν έχει προηγούμενο η χυδαιότητα Κασσελάκη  ΣΧΟΛΙΑ