• Κοινωνία

    Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών Ιδρυμάτων συνεργασίες με τα ελληνικά Πανεπιστήμια

    H Jennifer Evanuik (τρίτη από αριστερά), σύμβουλος διεθνοποίησης των πανεπιστημίων των ΗΠΑ, σε επίσκεψή της στο ΕΑΠ, ένα εκ των έξι ΑΕΙ που επισκέφθηκε κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα.


    Τις προηγούμενες ημέρες η ειδική σε θέματα διεθνοποίησης των πανεπιστημίων στις ΗΠΑ, Jennifer Evanuik βρέθηκε στην Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. «Στο πλαίσιο μιας εθνικής πρωτοβουλίας να ενισχύσουμε την φοίτηση Αμερικανών φοιτητών στο εξωτερικό, αναζητούμε ευκαιρίες για  περισσότερες συνεργασίες και συμπράξεις μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών πανεπιστημίων», αναφέρει για το ταξίδι της στην Ελλάδα και την συνάντησή της με εκπροσώπους έξι ελληνικών πανεπιστημίων, στο mononews.gr.

    Το 2021, προς έκπληξη της ελληνικής πλευράς, η χώρα βρέθηκε στην 8η θέση των πιο δημοφιλών προορισμών για Αμερικανούς φοιτητές, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Open Doors 2023, τα οποία δημοσιεύονται από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης.

    Αυτή η δυναμική βρίσκεται στο επίκεντρο και των δύο μερών για την ανάπτυξη συνεργειών με στόχο κοινά προγράμματα σπουδών, ανταλλαγή φοιτητών και παρακολούθηση βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων στην άλλη χώρα.

    Κοινά πτυχία και ανταλλαγές φοιτητών

    Η αρχή, άλλωστε, έχει γίνει ήδη. Τα ελληνικά Ιδρύματα μετράνε σημαντικές συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων το Yale, το Harvard, το Columbia. Μάλιστα δεν πρόκειται μόνο για τα μεγάλα πανεπιστήμια των κεντρικών πόλεων, όπως το ΕΚΠΑ, το ΟΠΑ, το ΕΜΠ και το ΑΠΘ αλλά και περιφερειακά ιδρύματα όπως, μεταξύ άλλων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

    Όλα ξεκίνησαν το 2022, όταν εκπρόσωποι από 30 πανεπιστήμια των ΗΠΑ ήρθαν στην Ελλάδα για να συναντηθούν με εκπροσώπους των ελληνικών πανεπιστημίων. Ως συνέχεια της πρώτης επαφής, οι επισκέψεις συνεχίζονται με στόχο να επεκταθούν περαιτέρω οι συμπράξεις μεταξύ των δύο πλευρών.

    Η κ. Evanuik κατά τη διαμονή της στην Ελλάδα επισκέφθηκε μεταξύ άλλων το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ, το ΕΑΠ, το Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών.

    Το είδος των συνεργειών –των ήδη υπαρχόντων και των μελλοντικών- περιλαμβάνει τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων σπουδών σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Οι Έλληνες φοιτητές με έδρα τη χώρα μπορούν να λαμβάνουν πτυχίο και από τα δύο πανεπιστήμια, να συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής σπουδαστών και να παρακολουθούν μαθήματα, διαδικτυακά ή με φυσική παρουσία, από το αμερικάνικο πανεπιστήμιο.

    Παράλληλα εξετάζονται οι δυνατότητες κοινών ερευνητικών προγραμμάτων με συμμετοχή φοιτητών αλλά και πανεπιστημιακών από την Ελλάδα.

    Στο επίκεντρο όλων αυτών των προσπαθειών βρίσκεται φυσικά η εξεύρεση πόρων, ένας παράγοντας που στο παρελθόν έχει καθυστερήσει τέτοιες πρωτοβουλίες, μπλοκάροντας τις συνεργασίες.

    Η ψήφιση του νόμου «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» του Υπουργού Παιδείας κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, ανοίγει τον δρόμο για χρηματοδότηση αυτών των πρωτοβουλιών καθώς προβλέπει την διάθεση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 60 εκατ. ευρώ.

    «Στις συναντήσεις μας με τα ελληνικά Ιδρύματα παρέχουμε και συμβουλές σχετικά με τις εναλλακτικές που υπάρχουν για αναζήτηση πόρων, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι συνεργασίες αυτές», σημειώνει η κ. Evanuik.

    Οι επιστημονικοί κλάδοι με μεγαλύτερο ενδιαφέρον

    «Ως πρώτη εντύπωση μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα από το επίπεδο των ακαδημαϊκών και το εύρος των επιστημονικών αντικειμένων στα ελληνικά πανεπιστήμια. Πολλά από αυτά έχουν ήδη πολλές συνεργασίες με αμερικάνικα ιδρύματα και συζητήσαμε πώς μπορούν να χτίσουν νέες», ανέφερε η κ. Evanuik.

    Με εμπειρία τουλάχιστον 17 χρόνων στις διεθνείς σχέσεις, η Αμερικανίδα σύμβουλος έχει εργαστεί ως εκπρόσωπος πολλών αμερικανικών πανεπιστημίων στην αναζήτηση στρατηγικών εταίρων.

     «Από τη δική μου προσωπική εμπειρία στα διάφορα ιδρύματα που έχω εργαστεί, υπήρχε σταθερά μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασίες με τα ελληνικά πανεπιστήμια στους τομείς των θετικών επιστημών και της μηχανικής. Παράλληλα, η Ελλάδα είναι πολύ γνωστή για τις κλασσικές σπουδές και την αρχαιολογία», αναφέρει.

    Υπογραμμίζει πάντως ότι δεν θα της φαινόταν περίεργο να βρεθούν κι άλλα πεδία ενδιαφέροντος, λόγω της ποικιλίας των κοινών επιστημονικών αντικειμένων μεταξύ των δύο πλευρών: «Στις ΗΠΑ έχουμε 4.000 πανεπιστήμια. Εδώ είναι σαφώς πολύ λιγότερα αλλά με αντίστοιχο με τα αμερικάνικα Πανεπιστήμια το  εύρος των αντικειμένων που διδάσκονται», σημειώνει η κ. Evanuik.

    Το άνοιγμα στην ιδιωτική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

    Η επίσκεψη της κ. Evanuik στη χώρα συνέπεσε με τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

    «Είναι κάτι που θα αλλάξει σημαντικά το τοπίο», σχολίασε για την κυβερνητική πρωτοβουλία, εμφανίστηκε όμως επιφυλακτική για το αν τα αμερικάνικα πανεπιστήμια θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αυτή την επένδυση.

    «Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν κάποιο πανεπιστήμιο θα ενδιαφερόταν για τις αλλαγές που προωθούνται στη νομοθεσία της Ελλάδας. Μπορώ όμως να πω, από προσωπική εμπειρία, ότι τα αμερικανικά Ιδρύματα εστιάζουν στις συνεργασίες και όχι στην παρουσία τους στο εξωτερικό. Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει αυτή η τάση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Διαβάστε επίσης:

    Κασσελάκης από TikTok: Γιατί ενώ σπούδασα στο εξωτερικό, είμαι κατά των μη κρατικών ΑΕΙ;

    Μητσοτάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: Ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση – Ενισχύουμε και τα δημόσια

    Γεραπετρίτης: Η απαγόρευση του Συντάγματος είναι για σύσταση και όχι εγκατάσταση ιδρυμάτων της αλλοδαπής



    ΣΧΟΛΙΑ