• Κοινωνία

    Στο έλεος του κορονοϊού ο πλανήτης: Δραματική η κατάσταση σε ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία

    Κύπρος


    Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας…

    Ακόμη μία χώρα έφτασε να ξεπεράσει την Κίνα σε κρούσματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, γεγονός που δείχνει ότι ο πλανήτης έχει ακόμη δρόμο μπροστά του μέχρι να ξεπεράσει αυτή την τεράστια κρίση δημόσιας υγείας με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπος τις τελευταίες εβδομάδες.

    Η Αμερική τείνει να γίνει μία δεύτερη εστία της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα, αλλά και οι θάνατοι στις ΗΠΑ αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Οι ΗΠΑ, μάλιστα, έφτασαν να ξεπεράσουν σε επιβεβαιωμένα κρούσματα την Κίνα, ακολουθώντας τον «σκοτεινό» δρόμο  που πήραν η Ιταλία και η Ισπανία, ίσως εξαιτίας μίας πολιτικής λήψης μέτρων κοινωνικής προστασίας που άργησε πολύ να έρθει…

    Αξίζει, ενδεικτικά, να αναφερθεί ότι μόνο χθες καταγράφηκαν στην αμερικανική χώρα περισσότερα από 17.000 κρούσματα, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να βρίσκονται πλέον στην κορυφή της σχετικής λίστας με 85.594 κρούσματα συνολικά.

    Ταυτόχρονα, τα θύματα του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ ανέρχονται πλέον σε 1.300, καθώς το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί 273 νεκροί.

    Την ώρα που οι αριθμοί αυτοί αποκαλύπτουν το μέγεθος της κρισιμότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, ο Τραμπ επιμένει στην πολιτική του, βάζοντας την οικονομία της χώρας πάνω από την πανδημία και τον κίνδυνο για τρομακτικές απώλειες σε ανθρώπινη ζωή.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγγειλε, δύο ημέρες πριν, ότι θα δώσει εντολή μέσα στις επόμενες ημέρες να λήξει η καραντίνα στην οποία έχει τεθεί η χώρα, καθώς η παρούσα κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα η οικονομία να πλήττεται ανεπανόρθωτα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, βέβαια, δέχεται μεγάλες πιέσεις από τους ανθρώπους του συστήματος Υγείας, που τον αναγκάζουν να «μαζέψει» λίγο όσα λέει. Οι πιέσεις που δέχεται, ωστόσο, δεν φαίνεται να τον πτόησαν αρκετά, καθώς o Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να ακυρώσει το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, που προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον Αύγουστο στην Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνα, εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού.

    Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Τραμπ εξήγησε πως πιστεύει ότι η χώρα θα έχει προ πολλού ξεπεράσει την επιδημία τότε.

    «Δεν πρόκειται να ακυρώσουμε» το συνέδριο του GOP, είπε ο Τραμπ. «Νομίζω ότι θα είμαστε σε σπουδαία κατάσταση πολύ πριν από τότε», πρόσθεσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ, προβλέποντας ότι, με 330 εκατομμύρια κατοίκους, η χώρα τείνει ολοταχώς να ξεπεράσει την Ευρώπη σε κρούσματα και να γίνει αυτή το επίκεντρο της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Όπερ και εγένετο τα ξημερώματα της Παρασκευής.

    Σύμφωνα με τα διαθέσιμα αριθμητικά στοιχεία, οι Πολιτείες που φαίνεται να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ, η Καλιφόρνια, η Ουάσιγκτον και το Μίσιγκαν, με τη Νέα Υόρκη να βρίσκεται στο επίκεντρο με 39.000 κρούσματα και 466 θανάτους, την ώρα που το γειτονικό Νιου Τζέρσεϊ είναι στην δεύτερη θέση με 6.876 κρούσματα.

    Την ίδια ώρα, η κατάσταση στην Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου, με τον κορονοϊό να ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπων και την γηραιά ήπειρο να θρηνεί κάθε μέρα όλο και περισσότερα θύματα.

    Στο ευρωπαϊκό επίκεντρο της πανδημίας εξακολουθεί να βρίσκεται η Ιταλία, η οποία δεν μπορεί ακόμη να ατενίσει με αισιοδοξία το άμεσο μέλλον της, καθώς η εξέλιξη του κορονοϊού συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Το τελευταίο 24ωρο, η γειτονική χώρα κατέγραψε 712 νέους θανάτους, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει στους 8.215.

    Ο αριθμός αυτός εγείρει μία σοκαριστική διαπίστωση: Το ένα τρίτο των θυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο ανήκει στην Ιταλία.

    Η γειτονική χώρα απευθύνει ήδη τα τελευταία 24ωρα εκκλήσεις προς πάσα κατεύθυνση για παροχή βοήθειας. Πρώτη στο αίτημά της ανταποκρίθηκε η Ρωσία, η οποία πρόσφερε στην χώρα ιατρικό υλικό, με στόχο να δώσει μία «ανάσα» στο σύστημα Υγείας, το οποίο «αιμορραγεί» από το βάρος που καλείται να σηκώσει.

    Την ίδια ώρα, μεγάλες εταιρείες σπεύδουν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο οίκος πολυτελών ειδών Armani ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ιατρικές στολές, με στόχο να ενισχύσει τα νοσοκομεία της χώρας.

    Παρόμοια είναι, δυστυχώς, και η κατάσταση που επικρατεί στην Ισπανία, η οποία μέτρησε 718 νέους νεκρούς το τελευταίο 24ωρο. Το σύνολο των θυμάτων του νέου κορονοϊού φτάνει πλέον τους 4.365 ανθρώπους, με την χώρα να είναι πλέον η δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς.

    Όπως έγινε γνωστό, η χώρα άδειασε τα γηροκομεία, καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, με τον κρατικό μηχανισμό να έχει «γονατίσει» μπροστά στο «τσουνάμι» των εξελίξεων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ξεπερνούν πλέον τις 57.000, ενώ περί τους 3 χιλ. ανθρώπους νοσηλεύονται στην ενταντική.

    Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται τα κρούσματα και στην Γαλλία, με τα κρούσματά της να είναι, μεν, συγκριτικά λιγότερα από άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά ο αριθμός των νεκρών να είναι μεγαλύτερος. Ειδικότερα, 365 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες, με το σύνολο των θυμάτων να φτάνει τους 1.696. Κατά συνέπεια, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δέχεται τα πυρά από διάφορες πλευρές, που τον κατηγορούν για κακή διαχείριση της πανδημίας.

    Στην Γερμανία, ταυτόχρονα, τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα, όμως ο αριθμός των θανάτων είναι σημαντικά μικρότερος. Τα κρούσματα παρουσίασαν αύξηση κατά 5.780 σε σχέση με χθες Πέμπτη, ενώ ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 55.

    Έτσι, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γερμανία έφτασε τα 42.288, ενώ 253 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω του ιού, ανακοίνωσε σήμερα το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

    Οι αριθμοί αυτοί μαρτυρούν ότι η Γερμανία έχει, αναλογικά, εντυπωσιακά μικρό αριθμό νεκρών, αν συγκρίνει κανείς τα νούμερά της με αυτά άλλων χωρών και τον τρόπο που εξελίσσονται. Η Γερμανία φαίνεται να διαχειρίζεται την κρίση της δημόσιας υγείας όσο πιο καλά μπορεί, μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση χάους που επικρατεί.

    Ανησυχητική, φυσικά, είναι και η κατάσταση στην Μεγάλη Βρετανία, η πολιτική ηγεσία της οποίας αρνιόταν για καιρό να λάβει προστατευτικά μέτρα για να εμποδίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, την ώρα που πολλά κράτη του κόσμου και της Ευρώπης συγκεκριμένα είχαν λάβει αυστηρά μέτρα περιορισμού, απαγορεύοντας συναθροίσεις και άσκοπες μετακινήσεις, στην Βρετανία διεξήχθησαν κανονικά εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν χιλιάδες κόσμου, συμπτυγμένου σε κλειστούς χώρους.

    Τα κρούσματα στην Βρετανία αυξάνονται σημαντικά σε καθημερινή βάση. Πάνω από 2.000 καταμετρήθηκαν χθες, ξεπερνώντας πλέον τις 11.000, ενώ 115 άνθρωποι απεβίωσαν, με τον αριθμό των θυμάτων να φτάνει πλέον στους 578.

    Τέλος, στην Τουρκία, πάνω από 1.000 κρούσματα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς και 16 θανάτους, με το σύνολο να είναι 3.629 και 75 αντίστοιχα. Οι γιατροί κάνουν ξεκάθαρα λόγο για κίνδυνο η Τουρκία να φτάσει σε αριθμούς Ιταλίας, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κινούμενος στην ιδιαίτερη λογική του Αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ και του Βρετανού Μπόρις Τζόνσον, διαμηνύει τη λήξη του συναγερμού, στον οποίο έχει τεθεί η χώρα λόγω κορονοϊού, «το πολύ σε δύο εβδομάδες»…



    ΣΧΟΛΙΑ