• Κοινωνία

    Πυρκαγιά στην Αττική: Μια ανάσα από τον Άγιο Στέφανο οι φλόγες – Εκκενώνονται Λίμνη Μαραθώνα και Καλέντζι (upd)

    • NewsRoom


    (upd) Επεκτείνεται η πυρκαγιά μου μαίνεται στην Αττική, με νέο μέτωπο προς τη Λίμνη Μαραθώνα, ενώ πλησιάζει και προς τον οικισμό Ποντίων, στον Άγιο Στέφανο.

    Λίγο μετά τις 14:00 έκτακτο μήνυμα από το 112 ενημέρωσε όσους βρίσκονται στη Λίμνη Μαραθώνα και στο Καλέντζι να εκκενώσουν προς Γραμματικό.

    Λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι, το μεγαλύτερο πρόβλημα της φωτιάς εντοπιζόταν βορειοδυτικά προς το Κρυονέρι, ενώ το πύρινο μέτωπο πέρασε κάτω από την Εθνική Οδό και συνέχισε σε Αγία Τριάδα, Ταξιάρχαι και Αφίδνες.

    Στις Αφίδνες, επιχείρηση με εύφλεκτα υλικά και, συγκεκριμένα, φιάλες προπανίου και υγραερίου, τυλίχθηκε στις φλόγες, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Η θερμοκρασία ανέβηκε κατακόρυφα, οι εκρήξεις είναι απανωτές, πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν σκεπάσει τον ουρανό.

    Κάηκε επίσης μονάδα με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

    Έκκληση για εναέρια μέσα απευθύνουν κάτοικοι της περιοχής.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για αναζωπύρωση στο σημείο, αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν κατασβέσει τη φωτιά που έκαιγε στο σημείο και είχαν απομακρυνθεί, για να επιστρέψουν αναγκαστικά στη συνέχεια, λόγω της δυσμενούς εξέλιξης της κατάστασης,

    Πέρασαν στο Καπανδρίτι οι φλόγες

    Η κατάσταση που επικρατεί είναι δραματική, με τη φωτιά να έχει περάσει πλέον και στην περιοχή του Καπανδριτίου.

    Καπανδρίτι, Ωρωπός, Μαλακάσα, Πολυδένδρι βρίσκονται σε διαδικασία εκκένωσης αυτήν την ώρα, ενώ εκδόθηκε προειδοποίηση για Βαρνάβα.

    Πύρινος εφιάλτης

    Σε πύρινο εφιάλτη εξελίχθηκε η αναζωπύρωση της φωτιάς που προκλήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Βαρυμπόμπη, ξεκινώντας μία μεγάλη φωτιά, η οποία το βράδυ κατέκαψε την Αττική.

    Αυτό, φυσικά, δεν είναι το μόνο μέτωπο πυρκαγιάς, αφού Εύβοια, Αττική, Μεσσηνία και Λακωνία εξακολουθούν να καίγονται, θρηνώντας ανυπολόγιστα στρέμματα δασών, αλλά και ανθρώπινες περιουσίες.

    Σε ό,τι αφορά στην Αττική, τα πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να καίνε ό,τι βρουν σε Καπανδρίτι, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Αφίδνες, ενώ νωρίς το πρωί ο Δήμαρχος Μαραθώνα έδωσε εντολή για προληπτική εκκένωση στο Καλέντζι.

    Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση.

    Την ίδια ώρα, ο περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης προειδοποίησε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια να ελεγχθεί η φωτιά στην Αττική πριν από το μεσημέρι, καθώς στη συνέχεια αναμένεται να δυναμώσουν οι άνεμοι, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης.

    Η φωτιά στην Αττική πήρε τρομακτικές διαστάσεις μετά την αναζωπύρωση στην Βαρυμπόμπη, αφού γρήγορα επεκτάθηκε σε Κρυονέρι και Δροσοπηγή, στη συνέχεια έφτασε στην Εθνική οδό, στα διόδια των Αφιδνών και σε λίγη ώρα πέρασε απέναντι προς το Καπανδρίτι. Το τεράστιο μέτωπο που δημιουργήθηκε έκαιγε όλη τη νύχτα στις παρυφές της Πάρνηθας.

    Η πύρινη λαίλαπα, μάλιστα, προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε αρκετά σπίτια αυτών των περιοχών, με κατοικίες ειδικότερα στις Αφίδνες να παραδίδονται στις φλόγες.

    Σύμφωνα με την πυροσβεστική στη φωτιά στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, του δήμου Αχαρνών Αττικής επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Ε/Π και 7Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

    Εφιαλτική νύχτα στην Αττική

    Η νύχτα ήταν δραματική για την Αττική, καθώς η φωτιά που αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στους πρόποδες της Πάρνηθας και τη Βαρυμπόμπη, αφού κατέκαψε την Δροσοπηγή και το Κρυονέρι, πέρασε αρκετές φορές από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας στο ύψος των Αφιδνών, ενώ στη συνέχεια και μέχρι τα χαράματα κατέκαιγε σπίτια στις Αφίδνες.

    Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το 112 έστειλε δύο sms στους κατοίκους των περιοχών Πολυδένδρι, Καπανδρίτι: «Αν βρίσκεστε στο #Πολυδένδρι ή #Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς #Βαρνάβα – #Νέα_Μάκρη από Επαρχ. Οδό Μαραθώνος – Καπανδριτίου». Με δεύτερο sms το 112 ζήτησε εκκένωση προς Αθήνα για τις περιοχές Πευκόφυτο, Οικισμό Ποντίων που βρίσκονται στον Αγιο Στέφανο.

    Στη μάχη τα εναέρια μέσα

    Ήδη με την ανατολή του ηλίου, ξεκίνησαν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα, ενώ έχουν φτάσει και οι δυνάμεις από ξένες χώρες, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά, θα συνδράμουν την επιχείρηση κατάσβεσης:

    • από την Κύπρο 40 πυροσβέστες που επιχειρούν στην ‘Ανω Βαρυμπόμπη Αττικής και 2 αεροσκάφη στην Κρήτη,
    • από την Σουηδία 2 αεροσκάφη που τα αναμένουμε σήμερα
    • από την Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα που αναμένονται το πρωί
    • από την Ελβετία όπου αναμένονται 3 ελικόπτερα

    Σημειώνεται, μάλιστα, ότι λίγα λεπτά πριν από τη 1 τα ξημερώματα της Παρασκευής έφτασαν 83 Γάλλοι πυροσβέστες στο πλαίσια της ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού.

    Δυστυχώς, οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την προσπάθεια των πυροσβεστών, καθώς, όπως γνωρίζουμε για σήμερα, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ωστόσο θα ενισχυθούν οι άνεμοι, οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν έως τα 7 μποφόρ.

    Μάλιστα, ο πύραρχος και μετεωρολόγος του Πυροσβεστικού Σώματος Αριστοτέλης Παπαδόπουλος προειδοποίησε ότι οι σημερινές καιρικές συνθήκες θα μοιάζουν με εκείνες που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι τρία χρόνια πριν.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διάγγελμά του την Πέμπτη το βράδυ, αναφέρθηκε στην εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τις μεγάλες πυρκαγιές. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «προτεραιότητα μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής» και ότι «ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών». «Δυστυχώς, τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και η νύχτα που έρχεται είναι απειλητική» επεσήμανε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως για την Παρασκευή περιμένουμε ισχυρούς Δυτικούς Ανέμους σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Μιλάμε για συνθήκες πρωτόγνωρες καθώς έχουν προηγηθεί πολλές μέρες έντονου καύσωνα, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη».

    Διαβάστε ακόμα:

    Ξεκινούν οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος στην Αττική – Δείτε αναλυτικά τις περιοχές

    Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια: Στον δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού η φωτιά, εκκενώνονται Βασιλικά και Μαντούδι



    ΣΧΟΛΙΑ