• Κοινωνία

    ΣτΕ: «Όχι» σε αναδρομικές αυξήσεις των βουλευτικών αποζημιώσεων

    Συμβούλιο της Επικρατείας

    Συμβούλιο της Επικρατείας


    Η Δικαιοσύνη αρνήθηκε ξανά να εγκρίνει σε πρώην βουλευτές τη χορήγηση αναδρομικών αυξήσεων χιλιάδων ευρώ στις βουλευτικές αποζημιώσεις τους.

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε τις αιτήσεις τους με τις οποίες ζητούσαν να αναπροσαρμοστεί η βουλευτική αποζημίωσή τους στο ύψος των αποδοχών των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, μαζί με τα επιδόματά τους.

    Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι οι βουλευτές δεν δικαιούται αναδρομική αύξηση της βουλευτικής τους αποζημίωσης στο ύψος των αποδοχών των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων για το μνημονιακό χρονικό διάστημα από 20.2.2008 έως 30.9.2009.

    Ένας από τους πρώην βουλευτές που αρχικά είχε δικαιωθεί από το Διοικητικό Πρωτοδικείο, διεκδικούσε 82.691 ευρώ αναδρομική αύξηση και 7.000 ευρώ χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη που, όπως ισχυριζόταν, υπέστη από την παράλειψη του Δημοσίου να αναπροσαρμόσει τη βουλευτική του αποζημίωση για το επίμαχο διάστημα των 20 μηνών.

    Στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής από 1.1.2008 έως 30.9.2009, έλαβε ως βουλευτική αποζημίωση 243.788 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται εκτός της βουλευτικής αποζημίωσης, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, το επίδομα θερινής άδειας, το επίδομα οργάνωσης γραφείου, τα έξοδα κίνησης, τα ταχυδρομικά τέλη και αμοιβές κοινοβουλευτικών επιτροπών.

    Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του Δημοσίου και έκρινε ότι δεν είναι νόμιμη η πρωτοβάθμια απόφαση ότι έπρεπε να αυξηθούν οι βουλευτικές αποζημιώσεις στο ύψος των αποδοχών του προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου, μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία μάλιστα ισχύει και για το μέλλον.

    Οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό του βουλευτή, ότι συντρέχει περίπτωση παραβάσεως του άρθρου 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και παράλληλα έκριναν ότι δεν προκύπτει αντίθεση του περιορισμού αυτού με τις διατάξεις των άρθρων 4, 26, 63 επ., 81 επ. και 87 επ. του Συντάγματος.

    Για το λόγο αυτό οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτή την αναίρεση του Δημοσίου και εξαφάνισαν την πρωτόδικη απόφαση που αναγνώρισε στον βουλευτή ότι το Δημόσιο πρέπει να του καταβάλει το ποσό των 75.110 ευρώ.

    Μάλιστα επιδίκασαν στον πρώην βουλευτή τη δικαστική δαπάνη του Δημοσίου ύψους 460 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανδρουλάκης: Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η διάταξη της ΑΔΑΕ

    ΣτΕ: Συνταγματική η πριμοδότηση των διακριθέντων αθλητών για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ

    Πόθεν έσχες: Δείτε τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών



    ΣΧΟΛΙΑ