• Πολιτική

  Ανδρουλάκης: Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η διάταξη της ΑΔΑΕ

  Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

  Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ


  Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η διάταξη που επικαλέστηκε η ΑΔΑΕ και δεν του χορήγησε στοιχεία για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ ζήτησε σήμερα, μέσω των δικηγόρων του ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη συζήτηση της προσφυγής του στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  “Δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να επιβεβαιώνει τις τηλεφωνικές υποκλοπές και να μην μπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής να έχει πρόσβαση και ενημέρωση για τα προσωπικά του δεδομένα από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και μάλιστα τη στιγμή που το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τέτοιου είδους απαγορεύσεις”, ανέφεραν στις αγορεύσεις τους οι δικηγόροι του κ. Ανδρουλάκη.

  Με την προσφυγή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής στρέφεται και κατά της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

  ” Δεν υπάρχει θέμα εννόμου συμφέροντος του κ. Ανδρουλάκη για συνέχιση της δίκης, μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου”, τόνισε από την πλευρά της η δικηγόρος της Αρχής.

  Ο κ. Ανδρουλάκης ζητάει από το ΣτΕ την ακύρωση της πράξης του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά του να ενημερωθεί σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ και να του γνωστοποιηθεί η εισαγγελική διάταξη και ο πλήρης φάκελος με το υλικό που είχε συλλεγεί.

  Επιπλέον ζητά να αναγνωρισθεί ότι η διάταξη του νόμου 4790/2021 με την οποία απαγορεύθηκε η γνωστοποίηση της παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας, έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Κατά τον προσφεύγοντα, ο η ελληνική νομοθεσία δεν εναρμονίζεται με την οδηγία 2002/58 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

  Κατά τη συζήτηση της προσφυγής, τέθηκε θέμα από την εισηγήτρια εάν μετά την ψήφιση του νόμου 5002/2022 που ρυθμίζει τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων των πολιτών, έχει έννομο συμφέρον ο κ. Ανδρουλάκης για συνέχιση της δίκης.

  Οι συνήγοροι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νικόλαος Αλιβιζάτος και Εμμανουήλ Βελεργάκης τόνισαν ότι κ. Ανδρουλάκης έχει ηθικό έννομο συμφέρον και παράλληλα συνταγματικό δικαίωμα για συνέχιση της δίκης αυτής μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (νόμου 5002/2022), καθώς το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών των έχει μειώσει ηθικά, αφού κατείχε θέση Ευρωβουλευτή και μεταγενέστερα αρχηγού του κόμματος της αξιωματική αντιπολίτευσης.

  Όπως είπαν: “Η χώρα μας διακατέχεται από «σύνδρομο του εθνικού απορρήτου», ενώ την ίδια στιγμή η εξέλιξη της νομοθεσίας καλπάζει χωρίς ωστόσο η Ελληνική νομοθεσία να εναρμονίζεται”.

  Ο κ. Αλιβιζάτος, αναφερόμενος σε παλιά απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2002 που αφορούσε απέλαση μέλους της Χαμάς, το δικαστήριο τότε –όπως είπε- είχε ζητήσει να δει το φάκελο της υπόθεσης. Η ΕΥΠ αρνήθηκε και τότε εσείς (ΣτΕ) εκδώσατε την ιστορική απόφαση αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να εκδώσει απόφαση για την απέλαση εάν δεν είχε πρόσβαση στα στοιχεία της ΕΥΠ.

  «Σας δίνετε η δυνατότητα και σήμερα να κρατήσετε ψηλά τη σημαία του κράτους Δικαίου», είπε ο δικηγόρος στους δικαστές.

  Η συνήγορος της ΑΔΑΕ, αντιπρόεδρος του ΝΣΚ Αθηνά Ελεφαντή τόνισε ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει έννομο συμφέρον και ότι ο νέος νόμος 5002/2022 δεν αναφέρει ότι συνεχίζεται η εφαρμογή του παλαιού καθεστώτος.

  “Η ΑΔΑΕ – τόνισε η κυρία Ελεφαντή- απλά εφάρμοσε το νόμο και αρνήθηκε την πρόσβαση στον κ. Ανδρουλάκη. Για το λόγο αυτό ζητώ την απόρριψη της αίτησης ακύρωσης του κ. Ανδρουλάκη”.

  Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται τους επόμενους μήνες.

  Διαβάστε επίσης:

  Θάνος Πλεύρης: Εγώ και η αδερφή μου σεβόμαστε την επιλογή του πατέρα μας, αλλά παίρνουμε και τις αποστάσεις μας

  Σεισμός στην Εύβοια: Οι πρώτες εικόνες από τις ζημιές – Τι λένε οι σεισμολόγοι

  Σκρέκας: Οι έλεγχοι συνεχίζονται κι όσοι παρανομούν θα το πληρώσουν ακριβά  ΣΧΟΛΙΑ