• Κοινωνία

    Συνήγορος Ε. Κορκονέα: «Η αποφυλάκιση σχετίζεται άμεσα με τον νέο Ποινικό Κώδικα»

    • NewsRoom
    κορκονεας

    Επαμεινώνδας Κορκονέας. Αποφυλακίστηκε στα 13 χρόνια


    Την άποψη ότι η αποφυλάκιση του εντολέα του Επαμ. Κορκονέα σχετίζεται άμεσα με τους νέους ποινικούς κώδικες εξέφρασε ο συνήγορός του Ε. Ανδρούλας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

    «Είναι 11 χρόνια μέσα στη φυλακή, έχει εκτίσει το  σύνολο της ποινής για αυτό και βγήκε κατευθείαν. Όταν ένας καταδικασμένος έχει εκτίσει την ποινή είναι υποχρεωμένος ο διευθυντής του καταστήματος κράτησης να τον απολύσει αμέσως», είπε μιλώντας στα Παραπολιτικά FM.

    Ερωτηθείς με ποιο τρόπο σχετίζεται η συγκεκριμένη απόφαση με τους νέους ποινικούς κώδικες, απάντησε:

    «Θα μπορούσε κανείς να πει ότι σχετίζεται άμεσα επειδή άκουσα και σχόλια που στρέφονται κατά της δικαστικής αποφάσεως αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να πούμε ότι η απόφαση αυτή στηρίχτηκε στο νόμο. Δεν του έβγαλε το δικαστήριο τον Κορκονέα, δεν του επέβαλλε το δικαστήριο τα 13 χρόνια κάθειρξης, τα 13 χρόνια κάθειρξης τα επέβαλε ο νόμος».

    Και υποστήριξε τα εξής: «Για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με τον παλαιό ποινικό κώδικα προβλέπονταν στο άρθρο 299 μόνο ισόβια κάθειρξη, με τον νέο ποινικό κώδικα προβλέπετε ότι μπορεί το δικαστήριο να καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη αλλά και σε πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών δηλαδή 10 ως 15. Ο προηγούμενος νόμος ήταν πιο αυστηρός… Στην περίπτωση του πελάτη μου έχουμε άμεσο δόλο, αν δεν του είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομού βίου τότε θα είχαμε ισόβια κάθειρξη.  Από τη στιγμή που του αναγνωρίζει το ελαφρυντικό το δικαστήριο τότε μεταβάλλεται το πλαίσιο ποινής και η ισόβια κάθειρξη μετατρέπεται σε πρόσκαιρη κάθειρξη και αυτό όχι με την τωρινή νομοθετική μεταβολή αλλά και με το προισχύσαν Δίκαιο.  Ενώ με το προγενέστερο Δίκαιο θα έπρεπε να αξιολογήσει την ατομική, οικογενειακή επαγγελματική και κοινωνική συμπεριφορά του καταδικασθέντος τώρα έρχεται με το νέο νόμο και λέει ότι το μόνο που οφείλεις να αξιολογήσεις είναι η προηγούμενη σύννομη δηλαδή να μην έχει παραβιάσει το νόμο».

    Ερωτηθείς αν η απόφαση ήταν μονόδρομος είπε: «Απόλυτα διότι το ελαφρυντικό δεν μπορούσε να μη το χορηγήσει το δικαστήριο διότι ο Κορκονέας είχε λευκό ποινικό μητρώο από τη στιγμή που το χορήγησε μεταβάλλεται το πλαίσιο ποινής μέχρι 15 έτη».

    Οσον αφορά για την απόφαση επιβολής κάθειρξης 15 και όχι 13 ετών ο κ. δικηγόρος σημείωσε: «Αυτό θα το δούμε στο σκεπτικό, όταν καθαρογραφεί η απόφαση».



    ΣΧΟΛΙΑ