• Κοινωνία

    Φωτιές: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Ρόδος – Στην Κέρκυρα επιστρέφουν οι κάτοικοι στα χωριά

    • NewsRoom
    Φωτιά στη Ρόδο

    Φωτιά στη Ρόδο


    Μάχη με τις φλόγες έδιναν για ακόμη ένα βράδυ οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής μαζί με τους εθελοντές, τους υπόλοιπους φορείς και όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, στα πύρινα μέτωπα της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Καρύστου και του Δερβενακίου Αιγιαλείας.

    Στη Ρόδο, η κατάσταση για ακόμη μία νύχτα, ήταν δύσκολη, με όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, μαζί με εθελοντές και κατοίκους, να καταβάλλουν με αμείωτη ένταση προσπάθειες, κάτω από αντίξοες συνθήκες, για να ανακόψουν τα μέτωπα της φωτιάς.

    Τα ενεργά μέτωπα βρίσκονται στο νότιο και νοτιοανατολικό κομμάτι, εστιάζονται δηλαδή στην περιοχή της Μαλώνας, του Βατίου και την περιοχή του Γενναδίου.

    Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις από αέρος 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα τα οποία συνδράμουν μέχρι στιγμής στο έργο της κατάσβεσης μαζί με τις επίγειες δυνάμεις.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Ρόδος

    Έξι δημοτικές ενότητες της Ρόδου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, λόγω της πυρκαγιάς που πλήττει το νησί.

    Πρόκειται για τις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλουδών, Αφάντου και Αρχαγγέλου, με απόφαση που εκδόθηκε προχθές.

    Την περασμένη εβδομάδα, με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Ατταβύρου, Καμείρου και Λίνδου και την περασμένη Κυριακή η Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου.

    Με τις νέες αποφάσεις, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί όλο το νησί της Ρόδου.

    Κοντά στα πυρόπληκτα ζώα η Περιφέρεια Αττικής

    Τη στήριξη της προς τα πυρόπληκτα ζώα της Αττικής που δοκιμάστηκαν  στις πρόσφατες πυρκαγιές δείχνει η Περιφέρεια Αττικής, συμβάλλοντας στο  έργο των εθελοντικών φιλοζωικών οργανώσεων.

    Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης μετέβη στον χώρο υποδοχής πυρόπληκτων ζώων που έχει διαμορφωθεί σε χώρο  του Δήμου Γαλατσίου και παρέδωσε στην εθελοντική οργάνωση διάσωσης ζώων συντροφιάς «dogs voice», ζωοτροφές αλλά και χημικές τουαλέτες για τη διευκόλυνση της λειτουργίας της Δομής. Τον κ. Πατούλη συνόδευε ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος.

    Σε αντίστοιχη πρωτοβουλία  ο κ. Πατούλης μαζί με τον  αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλο παρέδωσαν  2,5 τόνους ζωοτροφών σε φιλοζωικές οργανώσεις, σωματεία κλπ. της Δυτικής Αττικής, εκπρόσωποι των οποίων ευχαρίστησαν θερμά σημειώνοντας πως «κάθε πρωτοβουλία στήριξης των ζώων που δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές, είναι πολύτιμη».

    Από την πλευρά του ο κ. Πατούλης επισήμανε σχετικά: «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, είναι χρέος μας να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξη μας προς τα ζώα που κινδύνευσαν στις πρόσφατες πυρκαγιές. Είμαστε κοντά τους όπως και στις εθελοντικές φιλοζωικές οργανώσεις και σωματεία που προφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην προσπάθεια διάσωσης και περίθαλψης των μικρών μας φίλων».

    Kέρκυρα: Δύο ενεργά μέτωπα – Δεν κινδυνεύουν οικισμοί

    Σε δύο ενεργά μέτωπα, σε δύσβατες περιοχές, δίνουν σήμερα μάχη με τις φλόγες πυροσβέστες και εθελοντές στην Κέρκυρα.

    Παράλληλα από το πρωί επιχειρούν και εναέρια μέσα προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πυρκαγιά, καθώς υπάρχει ο φόβος μεγάλης αναζωπύρωσης με την αλλαγή του καιρού το απόγευμα.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένονται να φυσήξουν βορειοδυτικοί άνεμοι στην περιοχή.

    Μετά τις δύσκολες ώρες που έζησαν οι κάτοικοι στις Λούτσες, το Σύκι και την Ημερολιά, σήμερα επιστρέφουν στα σπίτια τους όλοι ηλικιωμένοι, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί.

    Οι νεότεροι κάτοικοι είχαν μείνει στους οικισμούς και ήταν μεγάλη η βοήθεια που προσέφεραν στους πυροσβέστες.

    Η πυρκαγιά στη Β.Α. Κέρκυρα δημιούργησε ένα μεγάλο κύμα εθελοντισμού σε όλο το νησί.

    Ευαισθητοποιημένοι πολίτες κάθε ηλικίας και με ό,τι μέσον διαθέτει ο καθένας, καταφθάνουν από χθες στα επίμαχα σημεία για να βοηθήσουν.

    Παράλληλα, σε όλα τα χωριά δημιουργούνται ομάδες πολιτών για να περιπολούν μέρα νύχτα στην περιοχή τους.

    Η δημοτική αρχή Βόρειας Κέρκυρας κατηγορηματικά επισημαίνει πως η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό.

    Δικαστική έρευνα για την πυρκαγιά στη Ρόδο

    Στο μεταξύ, εξηγήσεις για τη μεγάλη πυρκαγιά που καίει από τις 18 Ιουλίου τη Ρόδο, κλήθηκαν χθες να δώσουν στην Αντεισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νικήτας Βενιός και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, Κατερίνα Μπαλατσούκα.

    Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η Αντεισαγγελέας Εφετών ζήτησε στοιχεία για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά, τι ενέργειες έχουν γίνει έως τώρα, για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και γιατί εξακολουθεί να καίει για εννέα ημέρες.

    Για περίπου δύο ώρες οι προϊστάμενοι των δύο υπηρεσιών συνομιλούσαν με την κυρία εισαγγελέα δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν, όπως για παράδειγμα για το γεγονός ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε πυκνό δάσος όπου υπήρχαν πολλά και ξερά φύλλα στο υπόστρωμα του με αποτέλεσμα γρήγορα να πάρει τεράστιες διαστάσεις.

    Επίσης δόθηκαν πληροφορίες για τις ενέργειες που έγιναν για την κατάσβεση της όλες αυτές τις ημέρες, τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν και τις αντίξοες συνθήκες λόγω ανέμων, μορφολογίας κ.α.

    Βάσει των ίδιων πληροφοριών, έγινε αναφορά αναλυτικά στα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν από την πρώτη μέρα στην προσπάθεια κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά και στο θέμα των αντιπυρικών ζωνών. Αν δηλαδή υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες, αν είχαν τηρηθεί τα προβλεπόμενα μέτρα δασοπροστασίας κ.α.

    Πάντως, αυτό που επισημάνθηκε μεταξύ άλλων – σύμφωνα με πληροφορίες – από πλευράς δασικής υπηρεσίας είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει οι διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών σε περιοχές του νησιού, ενώ ανάλογες ενέργειες έγιναν και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

    Αξίζει να σημειωθεί πως και από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου έχει παραγγελθεί η διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με τα αίτια που προκάλεσαν τη μεγάλη αυτή πυρκαγιά στο νησί μας αλλά και τα αίτια που την κάνουν να καίει για τόσες ημέρες στο νησί.

    Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Κύμη Ευβοίας

    Νέα φωτιά στην Εύβοια και συγκεκριμένα στο χωριό Βίταλο του Δήμου Κύμης Αλιβερίου ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης.

    Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο evima.gr, ο πρόεδρος της κοινότητας Βιτάλου, Γιάννης Γέραλης, η φωτιά είναι σε πλήρη εξέλιξη και καίει γεωργική έκταση παράλληλα.

    Η φωτιά φέρεται να ξεκίνησε από καλώδιο της ΔΕΗ που ακουμπούσε πάνω σε κυπαρίσσι, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η φωτιά βρίσκεται κοντά στο χωριό Βίταλο.

    Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα, επιχειρούν 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ επιχείρησαν και 3 Α/Φ.

    Δείτε τα tweets της Πυροσβεστικής:

    Φωτιά στην Κύμη Ευβοίας
    Φωτιά στην Κύμη Ευβοίας

    Η φωτιά φέρεται να ξεκίνησε από καλώδιο της ΔΕΗ που ακουμπούσε πάνω σε κυπαρίσσι, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η φωτιά βρίσκεται κοντά στο χωριό Βίταλο.

    Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.

    Καλύτερη εικόνα σε Κάρυστο και Δερβενάκι

    Στην Κάρυστο η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες.

    Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Δερβενάκι Αχαΐας οι αναζωπυρώσεις που υπήρξαν μέσα στο βράδυ κυρίως στην περιοχή Νιάματα αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος συνδράμει μέχρι στιγμής ένα ελικόπτερο.

    Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα για έξι περιφέρειες

    Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gr) για σήμερα προβλέπεται:

    Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

    • Περιφέρεια Αττικής
    • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
    • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
    • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)
    • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
    • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης)

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

    • Περιφέρεια Κρήτης
    • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
    • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
    • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Ηλείας)
    • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
    • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Πέλλας, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργιάδης: Απαγορεύονται εξωτερικές εργασίες και delivery 12:00-17:00 – Τα πρόστιμα θα είναι υψηλά

    Καιρός: Σήμερα η θερμότερη μέρα του καύσωνα – Πού θα δείξει 46°C ο υδράργυρος

    Θερμοκρασία ρεκόρ στα νερά της Μεσσογείου καταγράφηκε τη Δευτέρα



    ΣΧΟΛΙΑ