• Κοινωνία

    Συναγερμός στη Βουδαπέστη: Υπερχείλησε ο Δούναβης – Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας (φωτό)

    • NewsRoom


    Σε υψηλό δεκαετίας ανέβηκε η στάθμη στον ποταμό Δούναβη, παρουσιάζοντας ένα θέαμα που έχει να παρατηρηθεί από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2013 και διαψεύδοντας όλους όσους ήταν βέβαιοι ότι «αυτήν την εποχή ο ποταμός παγώνει».

    Σύμφωνα με το Reuters, η Βουδαπέστη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς ο ποταμός έχει υπερχειλήσει, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και του χιονιού, με αποτέλεσμα την αύξηση της στάθμης των υδάτων και το κλείσιμο ορισμένων χαμηλότερων αναχωμάτων και δημόσιων χώρων.

    Όπως υποστηρίζει η Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Υδάτων της Ουγγαρίας, ο Δούναβης έφτασε στα 6,93 μέτρα αργά την Τετάρτη, κάτω από τα 8,91 μέτρα.

    Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές, ωστόσο ειδικοί συμπεραίνουν ότι «με την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας τα χιόνια λιώνουν νωρίτερα και προκαλούν πλημμύρες στην καρδιά του χειμώνα και όχι την άνοιξη όπως ήταν το φυσιολογικό».

    Την τελευταία φορά που η στάθμη του Δούναβη ξεπέρασε τα 6 μέτρα εν μέσω του χειμώνα, ήταν το 1987, αλλά τότε «δεν υπήρχε υπερχείλιση. Υπήρξε μεγάλη βροχόπτωση και το χιόνι έλιωσε λόγω του ήπιου αλλά υγρού καιρού», ανέφερε ένας μετεωρολόγος.

    Οι άνθρωποι στη Βουδαπέστη περπάτησαν κατά μήκος του ποταμού με λιακάδα, απολαμβάνοντας το σπάνιο θέαμα «να μην έχει παγώσει μήνα Δεκέμβριο ο Δούναβης».

    Για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης κατάστασης, οι αντιπλημμυρικές άμυνες έχουν ενισχυθεί σε ολόκληρη την πόλη και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν κινητοποιηθεί για να παρακολουθούν την κατάσταση και να παρέχουν βοήθεια όπου απαιτείται.

    Σημειώνεται ότι η άνοδος των υδάτων αποτελεί σημαντική απειλή για τις παραποτάμιες ιδιοκτησίες, με αποτέλεσμα οι Αρχές να συμβουλεύουν τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί και να απομακρύνονται από τις πληγείσες περιοχές.

    Πηγή: Reuters 

    Διαβάστε επίσης: 

    Αεροδρόμια: Ποια είναι τα 10 καλύτερα και τα 10 χειρότερα της Ευρώπης

    Φοβία για τα αεροπλάνα: Απλοί τρόποι για να την αντιμετωπίσεις

    Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο Νορβηγός που σκότωσε τον αστυνομικό



    ΣΧΟΛΙΑ