• Κοινωνία

    Σύμβαση 717: Ελεύθερος και ο τρίτος κατηγορούμενος με εγγύηση 700.000 ευρώ

    Σιδηρόδρομος

    Σιδηρόδρομος


    Με ακόμα υψηλότερη εγγύηση αφέθηκε ελεύθερος ο 3ος κατηγορούμενος που απολογήθηκε για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση της σύμβασης εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου.

    Ειδικότερα, 700.000 ευρώ και επιπλέον απαγόρευση εξόδου από τη χώρα είναι οι όροι που επέβαλαν η Ελληνίδα Ευρωπαία ανακρίτρια και η εισαγγελέας στο 3ο στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ για την οικονομική ζημία άνω των 15 εκατ. ευρώ που, κατά το κατηγορητήριο, φέρεται να υπέστη η Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 7 “παράνομες” παρατάσεις και την πολυετή καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου.

    Στα κατηγορητήρια σε βάρος συνολικά 23 μη πολιτικών προσώπων για τη σύμβαση σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού δικτύου, διατυπώνεται ότι θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία στα Τέμπη αλλά και στο Άδενδρο, αν εγκαίρως είχε ολοκληρωθεί η περίφημη Σύμβαση 717.

    Όπως φέρεται να τονίζεται:

    “Οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν την Σύμβαση 717/2014 και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής —το οποίο μάλιστα συνδεόταν άρρηκτα με την ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων, όπως αποδείχθηκε με τον τραγικότερο τρόπο από το δυστύχημα στο Άδενδρο και το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία θα είχαν με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία”.

    Την περασμένη εβδομάδα, στους πρώτους 2 κατηγορουμένους από την ΕΡΓΟΣΕ που είχαν απολογηθεί, είχαν επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας 500.000 και 600.000 ευρώ αντίστοιχα.

    Οι απολογίες των κατηγορουμένων συνεχίζονται τις επόμενες ημέρες.

    Διαβάστε επίσης: 

    Σύμβαση 717: Εξοντωτικές οι εγγυήσεις στους 2 εργαζόμενους λέει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΡΓΟΣΕ

    Σύμβαση 717: Ελεύθεροι με εγγυήσεις-μαμούθ οι πρώτοι 2 κατηγορούμενοι στην έρευνα της Ευρωπαίας ανακρίτριας

    Σύμβαση 717: Ελεύθεροι με εγγυήσεις-μαμούθ οι πρώτοι κατηγορούμενοι της ΕΡΓΟΣΕ



    ΣΧΟΛΙΑ