• Κοινωνία

    Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: 42 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί – Ψάχνουν τους αγνοούμενους ανθρώπους τους μέσω social media

    • NewsRoom
    Τραγωδία στα Τέμπη

    Ποροσβέστες συλλέγουν προσωπικά αντικείμενα επιβατών, μετά από σύγκρουση που σημειώθηκε σε δύο τραίνα, έξω από την Λάρισα, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023. Μία επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούσθηκε με μία εμπορευματική έξω από τη Λάρισα, ενώ εκτροχιάστηκαν τα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας και εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Τουλάχιστον 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 85 τραυματίστηκαν, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, στη σύγκρουση επιβατικής με εμπορευματική αμαξοστοιχία στα Τέμπη αργά το βράδυ της Τρίτης.Το τραγικό δυστύχημα έγινε στην περιοχή Ευαγγελισμός, σε μικρή απόσταση από τη Λάρισα και τα Τέμπη. Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης συμμετέχουν 150 πυροσβέστες και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας με 40 ασθενοφόρα. Στο έργο τους συνδράμουν 32 αστυνομικοί με 15 περιπολικά. Παράλληλα, έχουν σπεύσει επιτόπου γερανοφόρα οχήματα.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ


    Ψάχνουν τους ανθρώπους τους μέσω social media – Δείτε φωτογραφίες

    Σε 42 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με εμπορική, στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, αργά το βράδυ της Τρίτης όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός.

    Οι τραυματίες ανέρχονται στους 72, εκ των οποίων οι 57 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, οι 6 σε ΜΕΘ και οι αγνοούμενοι είναι δεκάδες, με τον φόβο ότι οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αυξηθούν. Η ταυτοποίησης των σορών θα γίνει με τη μέθοδο αναγνώρισης DNA.

    Τα θύματα της τραγωδίας κυρίως νεαρά άτομα, ηλικίας από 20 έως 30 ετών, ενώ ανάμεσα στους τραυματίες είναι ένα κοριτσάκι 6,5 ετών το οποίο νοσηλεύεται στην χειρουργική ΠΓΝΛ και ένα αγόρι 8 ετών που νοσηλεύεται στην παιδοχειρουργική του νοσοκομείου της Λάρισας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, 53 άνθρωποι έδωσαν δείγματα DNA για τη διαδικασία αναγνώρισης, η οποία θα πάρει αρκετές ημέρες. Και αυτό γιατί, κάποια από τα θύματα είναι διαμελισμένα και έτσι είναι πολύ δύσκολη η αναγνώριση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας βρίσκονται 37 σοροί και 17 σάκοι με μέλη επιβαινόντων, για τα οποία ακολουθείται η διαδικασία αναγνώρισης.

    Σημειώνεται ότι η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος είναι σε εξέλιξη και οι δυνάμεις παραμένουν στο πεδίο.

    Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στην περιοχή συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σήμερα Πέμπτη η έρευνα θα συνεχιστεί από τα σωστικά συνεργεία στο τρίτο βαγόνι.

    Κατά την διάρκεια της έρευνας επιχείρησαν χθες 72 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 3 ομάδες της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και 2 ομάδες της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, ενώ συνεχής είναι η παρουσία του Εθνικού Κέντρου ‘Αμεσης Βοήθειας.

    Την ίδια ώρα δραματικές είναι οι στιγμές έξω από τις πύλες των νοσοκομείων, όπου γονείς περιμένουν για ώρες αναζητώντας τα παιδιά τους και συγγενείς τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

    Φίλοι και συγγενείς των επιβατών κάνουν τον δικό τους αγώνα μέσα από τα social media αναρτώντας φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων, κάνοντας έκκληση σε περίπτωση που γνωρίζει κάποιος το οτιδήποτε.

    Δείτε τις αναρτήσεις

    Την ίδια ώρα, στη δημοσιότητα δόθηκε το ηχητικό ντοκουμέντο με τη συνομιλία που είχε ο σταθμάρχης Λάρισας και ο μηχανοδηγός λίγο πριν το τραγικό δυστύχημα με την σύγκρουση των δυο τρένων στα Τέμπη.

    Ηχητικό ντοκουμέντο: Η συνομιλία του σταθμάρχη με τον μηχανοδηγό

    Η συνομιλία έχει ως εξής:

    -Η Λάρισα ακούει;

    -Ακούει. ΜΕ 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων

    -Βασίλη, φεύγω;

    -Φεύγεις, φεύγεις

    -Έγινε, καλό βράδυ, καλή συνέχεια.

    Η στιγμή της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη

    Κάμερα από κύκλωμα ασφαλείας κατέγραψε τη συγκλονιστική στιγμή της σύγκρουσης του επιβατικού με το εμπορευματικό τρένο έξω από τα Τέμπη, από την οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι.

    Με βάση όσα διακρίνονται στο βίντεο, η εμπορική αμαξοστοιχία που κινείται προς Λάρισα και η επιβατική που έχει ξεκινήσει στις 19:22 από Αθήνα, βρίσκονται στην ίδια γραμμή, κινούνται με ταχύτητα 166 χλμ/ώρα και δεν μπορούν να αποφύγουν τη σύγκρουση, με βαγόνια να τυλίγονται στις φλόγες μετά από αυτή.

    Στον ανακριτή σήμερα ο σταθμάρχης

    Παράλληλα, σήμερα, θα προσαχθεί στον ανακριτή ο σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες, ενώ φέρεται ότι παραδέχθηκε το μοιραίο λάθος του. Επίσης, στον τόπο της τραγωδίας θα γίνει αυτοψία του δυστυχήματος από την Τροχαία της Λάρισας.

    Τριήμερο εθνικό πένθος 1-3 Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων, κήρυξε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Διαβάστε επίσης

    Τραγωδία στα Τέμπη: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος δυστυχήματος



    ΣΧΟΛΙΑ