• Σεισμοί

    Σεισμός στην Τουρκία: Με εντολή Μητσοτάκη μεταβαίνει στη χώρα η 1η ΕΜΑΚ με δυο σκύλους για να βοηθήσει στις έρευνες

    • NewsRoom

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Τις δυνάμεις που κινητοποιεί η Ελλάδα για να βοηθήσουν την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή βοήθειας για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ  που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

    Συγκεκριμένα, τις αμέσως επόμενες ώρες αναχωρεί ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο (2) διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας (1) Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε (5)  γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

    Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

    Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τα αρμόδια υπουργεία για την ενημέρωση σχετικά με την παροχή βοήθειας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού.

    Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη διάθεση της Ελλάδας για την παροχή βοήθειας στην Τουρκία σε ό,τι ζητηθεί.

    Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τα αρμόδια υπουργεία για τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού, για τα αιτήματα που υπάρχουν για βοήθεια και για τον τρόπο που μπορεί να παρασχεθεί. Στην έναρξη της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός τόνισε:

    «Κατ’ αρχάς, να εκφράσω τη βαθιά μου οδύνη για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και να τονίσω, για ακόμη μια φορά, ότι η Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη να υποστηρίξει την Τουρκία και αντιλαμβάνομαι ότι θα μας ενημερώσει στη συνέχεια και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ότι έχει ήδη εγκριθεί από τουρκικής πλευράς η αποστολή ενός αεροσκάφους με μία δύναμη της ΕΜΑΚ, η οποία θα συνδράμει στις αποστολές διάσωσης.

    Θα πρέπει να θέσουμε όλες τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας ανάλογα με το τί άλλο μπορεί να μας ζητήσουν. Η εκτίμησή μου είναι ότι προφανώς μιλάμε για έναν καταστροφικό σεισμό, η έκταση του οποίου θα αποτυπωθεί πλήρως με την πάροδο του χρόνου. Πρώτη έννοια πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η διάσωση και η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων βρίσκονται στα συντρίμμια.

    Είναι μια δουλειά που λόγω εμπειρίας την ξέρουμε και εμείς αρκετά καλά και νομίζω στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε και τι άλλο εξοπλισμό, ιατροφαρμακευτικό υλικό, κουβέρτες, σκηνές, μπορεί να μας ζητήσουν οι Τούρκοι ώστε να τις αποστείλουμε στη συνέχεια».

    Οικονόμου: Στέλνουμε C-130, EMAK, ΕΚΑΒ και τον Λέκκα

    Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για αποστολή βοήθειας στην Τουρκία ακόμη και εντός της ημέρας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μετά τους φονικούς σεισμούς που πλήττουν τη γειτονική χώρα.

    Ο κ. Οικονόμου είπε: «Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τους δύο λαούς από τον καταστροφικό σεισμό των 7,9 ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία. Τη θλίψη και τη συμπαράστασή του έχει εκφράσει ήδη δημόσια και ο Πρωθυπουργός.

    Η ελληνική κυβέρνηση είναι ήδη απόλυτα έτοιμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες και των δύο κρατών και των δύο λαών, αποστέλλοντας άμεσα βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της καταστροφής».

    Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επικοινωνία μέσα από επιχειρησιακά και διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας.

    Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα βοηθήσει ουσιαστικά, όπως επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.

    «Καταβάλλονται προσπάθειες ώστε ίσως και εντός της ημέρας να αναχωρήσει από την Αθήνα C-130 με μονάδα της ΕΜΑΚ, με προσωπικό του ΕΚΑΒ, με ανθρωπιστικό και υγειονομικό υλικό», ανέφερε.

    «Στην αποστολή θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της Αντισεισμικής Προστασίας ο κ. Λέκκας, προκειμένου εκεί στο πεδίο να συνδράμουμε στη διαχείριση των συνεπειών αυτής της καταστροφής» είπε ο κ Οικονομου.

    Διαβάστε επίσης:

    Σεισμός στην Τουρκία: Ανησυχία ΠΟΥ για περιοχές που δεν έχουν δώσει στοιχεία

    Τουρκία: Νέος σεισμός 7,5 βαθμών Ρίχτερ – Ερντογάν: Στους 912 οι νεκροί, 5.383 τραυματίες



    ΣΧΟΛΙΑ