• Κοινωνία

    Την Τρίτη η απόφαση του Αρείου Πάγου για την άδεια Κουφοντίνα

    • Ρεγγίνα Σπυράτου
    Κουφοντίνας

    Δημήτρης Κουφοντίνας


    Σε τρεις μέρες ο Άρειος Πάγος θα αποφασίσει εάν θα αναιρεθεί το βούλευμα με το οποίο δεν δόθηκε άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

    Μετά τη χθεσινή άσκηση αναίρεσης από την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου, σήμερα προσδιορίστηκε η συνεδρίαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου για την ερχόμενη Τρίτη.

    Μάλιστα η ίδια η κα Δημητρίου ορίστηκε ως η εισαγγελέας που θα προτείνει στους αρεοπαγίτες και αναμένεται να ζητήσει να «εξαφανίσουν» το απορριπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών του Βόλου και να στείλουν πίσω το αίτημα του πολυισοβίτη για να κριθεί εκ νέου.

    Αργά χθες το απόγευμα, εισαγγελέας άσκησε αναίρεση, διαφωνώντας με το σκεπτικό των δικαστών που αρνήθηκαν να δώσουν άδεια στο καταδικασμένο σε 11 φορές ισόβια Κουφοντίνα.

    Η κα Δημητρίου έχει την άποψη ότι και οι πολυισοβίτες, όπως δηλαδή ο Κουφοντίνας, έχουν δικαίωμα να πάρουν άδεια από τη φυλακή, όπως ακριβώς και όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή μόνο μίας ισοβίου καθείρξεως.

    Στο έγγραφό της προς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επικαλείται τρεις παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (από το 1993 και φθάνουν έως το 2011) αλλά και πρόσφατη δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, σύμφωνα με τις οποίες, παρά το ότι δεν προβλέπεται ρητά στο νόμο, και οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται να λάβουν τακτική άδεια από τη φυλακή.

    Επιπλέον, η εισαγγελέας αναφέρει στο έγγραφο της άσκησης αναίρεσης ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα για την περίπτωση του Κουφοντίνα και κρίνει ότι εφόσον, οι δικαστές του Συμβουλίου είχαν την άποψη ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας, τότε κακώς εισήλθαν στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ