• Κοινωνία

    Σε ύφεση οι εστίες φωτιάς σε Αχαΐα και Ελαφόνησο – Πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και σήμερα

    • NewsRoom

    Φωτιά στην Ελαφόνησο


    Σε ύφεση βρίσκονται οι δύο πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στις περιοχές της Αχαΐας και της Ελαφονήσου, όπως ενημερώνει η πυροσβεστική υπηρεσία.

    Η μάχη με τις φλόγες, που δεν λένε να εγκαταλείψουν τις δύο περιοχές, που επλήγησαν και απείλησαν ανθρώπινες ζωές, αλλά και περιουσίες, συνεχίστηκε και την νύχτα, με αποτέλεσμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις να κατορθώσουν να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα, τέσσερα στο σύνολο, τα οποία μαίνονταν από χθες στην περιοχή της Αχαΐας. Απομένουν ακόμη δύο, στην Άρλα και στην Βάρδα (σύνορα Ηλείας-Αχαΐας), τα οποία επίσης βρίσκονται σε ύφεση.

    Αναφορικά με την φωτιά που καίει την Άρλα, η εστία βρίσκεται κοντά στο κοιμητήριο της κοινότητας, ενώ στην περιοχή επιχειρούν 14 οχήματα με 31 πυροσβέστες. Στη Βάρδα, το πρωί της Δευτέρας, επιχειρούσαν ακόμα 35 πυροσβέστες με 17 οχήματα και 6 τμήματα πεζοπόρο.

    Την ίδια ώρα, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στην Ελαφόνησο, συνεχίζοντας για τρίτο 24ωρο τη μάχη με τις φλόγες και βασικό στόχο να αποφύγουν νέα αναζωπύρωση της φωτιάς, που έχει κάνει στάχτη μεγάλο μέρος του νησιού. Σημειώνεται ότι η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο μικρό νησί βρίσκεται σε ύφεση τις τελευταίες ώρες, ενώ για την αντιμετώπισή της επιχειρούν αυτήν την ώρα 121 πυροσβέστες με 23 οχήματα. Υπενθυμίζεται ότι χθες, στην περιοχή είχαν κληθεί να συνδράμουν επιπλέον 4 αεροσκάφη «Καναντέρ», 3 PZL, 5 ελικόπτερα, αλλά και ένα ελικόπτερο για το συντονισμό από αέρος. Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα χρησιμοποιηθούν εναέρια μέσα κατάσβεσης και σήμερα.

    Μέχρι στιγμής, η φωτιά έχει καταφέρει να προκαλέσει μεγάλη οικολογική και οικονομική ζημιά στο νησί.

    Ενδεικτικά σημειώνεται ότι, μόνο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, περισσότεροι από 3.000 επισκέπτες εγκατέλειψαν την Ελαφόνησο. Ταυτόχρονα, την Κυριακή, οι αρμόδιοι φορείς προχώρησαν στην εκκένωση του κάμπινγκ, στην ξακουστή παραλία του Σίμου αλλά και του Οικισμού Παναγιά.

    Οι πυρκαγιές πλήττουν ολόκληρη τη χώρα τα τελευταία 24ωρα, όπου διαρκεί και το νέο κύμα καύσωνα, καθώς μόνο το 24ωρο από το Σάββατο στις 19.00, μέχρι την Κυριακή στις 19.00, εκδηλώθηκαν 63 πυρκαγιές σε όλη την χώρα, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

    Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, στο σύνολό τους, έχουν επιχειρήσει 875 πυροσβέστες, 318 οχήματα, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εννέα αεροσκάφη, εννιά ελικόπτερα και τρία PZL. Συνδρομή παρείχαν δύο ελικόπτερα του στρατού, 20 οχήματα ΟΤΑ και δύο υδροφόρες. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Π.Υ., καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

    Και ενώ πολλές εστίες πυρκαγιάς βρίσκονται σε εξέλιξη, με τελευταία και αυτήν που ξέσπασε στον Υμηττό, τα ξημερώμτα της Δευτέρας, πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς και τη σημερινή ημέρα. Η Πυροσβεστική υπενθυμίζει, με κοινοποίησή της, τις περιοχές, στις οποίες προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία4) για σήμερα Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

    Οι περιοχές αυτές είναι:

    -Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

    -Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Σκύρος, Φθιώτιδα, Εύβοια)

    -Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)

    -Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

    -Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

    -Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

    -Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος)

    Ο τελευταίος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που έχει εκδώσει η Πυροσβεστική υπηρεσία.

    Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές αυτές, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΠΣ, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι συνεχίζεται η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσεων Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

    Την ίδια ώρα αναμένεται να συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

    Το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

    1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

    2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

    3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.

    Τέλος, παρακαλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.



    ΣΧΟΛΙΑ